ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο δέχεται ο Πρωθυπουργός

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2015, 08:02 / Ανανεώθηκε 16 Μαΐου 2015, 10:54
Εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο δέχεται ο Πρωθυπουργός
Facebook Twitter Whatsapp

Είναι οι υπουργοί, που όσο περνάει ο καιρός τόσο απομακρύνονται διακριτικά από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας, ενώ η συγκυβέρνηση δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Είναι οι υπουργοί, που όσο περνάει ο καιρός τόσο απομακρύνονται διακριτικά από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας, ενώ η συγκυβέρνηση δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για πιθανές εκλογές τον Ιούνιο πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τις διαψεύσεις και τα μηνύματα που στέλνει η ηγετική ομάδα υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπό τη σκιά των εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών αιχμηρών μηνυμάτων, ότι οι κόκκινες γραμμές έχουν ξεθωριάσει και πως εγκαταλείπεται το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η νέα συμφωνία θα είναι πολύ καλύτερη από το περίφημο email Χαρδούβελη.

Στην ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου αρνούνται να μπουν στη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος, λέγοντας σε όλους τους τόνους, ότι η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη να υπάρξει λύση, ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία έχει μπροστά της καθαρό πολιτικό τοπίο.

Ο άμεσος σχεδιασμός του Αλ. Τσίπρα είναι να καλυφθεί η απόσταση με τους πιστωτές για να υπάρξει ξεμπλοκάρισμα της χρηματοδότησης της χώρας. Πάντως δεν συμμερίζονται όλοι οι σύμβουλοι ούτε όλοι οι «γαλάζιοι» υπουργοί την αισιοδοξία του Πρωθυπουργού και ορισμένοι εξακολουθούν να του εισηγούνται προσφυγή στις κάλπες, προτού υπογραφεί μία ενδεχόμενη συμφωνία.

Ο Αλ. Τσίπρας ακούει τις εισηγήσεις αυτές αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το αν μελετά σοβαρά ένα τέτοιο σενάριο. Η άποψη που εκφράζει, πάντως, ακόμη και αν δεν ταυτίζεται με τις μύχιες σκέψεις του, είναι ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. 

Αντίθετα, γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτο το σχέδιο του Αλ. Τσίπρα να προετοιμαστεί το έδαφος και των διλημμάτων στο εσωτερικό, ώστε να καταστεί πολιτικά διαχειρίσιμη η (εκκρεμούσα) συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα περί τον Πρωθυπουργό και ο Αλ. Τσίπρας προετοιμάζονται για κάποιους πολιτικούς ελιγμούς στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση πλέον επιλέγει τον όρο «λύση» αντί του «συμφωνία» και με αυτόν αναμένεται πως θα απευθυνθεί στο εσωτερικό του κόμματος και πιθανώς στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Το βασικό τους επιχείρημα στις εσωτερικές συσκέψεις που γίνονται είναι ότι μόνο έτσι θα επιτευχθεί συσπείρωση εν όψει των κοινοβουλευτικών και κομματικών διαδικασιών, στις οποίες θα κριθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας.