ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικός τύπος: Η Μέρκελ πιέζει για λύση για την Ελλάδα

Δημοσίευση 20 Μαΐου 2015, 09:52 / Ανανεώθηκε 20 Μαΐου 2015, 09:52
Γερμανικός τύπος: Η Μέρκελ πιέζει για λύση για την Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Κλίμα πίεσης προκειμένου να επιτευχθεί τάχιστα συμφωνία περιγράφουν τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κλίμα πίεσης προκειμένου να επιτευχθεί τάχιστα συμφωνία περιγράφουν τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. 

«Η Μέρκελ και ο Ολάντ επιθυμούν λύση για την Ελλάδα ως τα τέλη Μαΐου», είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Die Welt, χαρακτηριστικός της διάθεσης στον γερμανικό Τύπο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζητούν γρήγορα και ξεκάθαρα βήματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, σημειώνει η εφημερίδα.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να έχουμε μια λύση στο τραπέζι ως τα τέλη Μαΐου», δήλωσε ο Ολάντ. «Πρέπει να επιταχύνουμε τα πράγματα, διότι το τέλος Μαΐου πλησιάζει γρήγορα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τη Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθούν «σημαντικές πρόοδοι» ήδη κατά τη συνάντηση του Brussels Group.
Όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στη Ρίγα την Πέμπτη και την Παρασκευή θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για μια συμφωνία με την Ελλάδα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε για πρώτη φορά μια ουσιαστική λίστα με μεταρρυθμίσεις.

Πάντως τόσο η Frankfurter Allgemeine, ο ιστότοπος Focus Online, αλλά και η Welt, σημειώνουν ότι οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να αποπληρωθεί μέρος του ελληνικού χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Παράλληλα, η Deutsche Wirtschafts Nachrichten σημειώνει ότι η Μέρκελ έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στους διαφωνούντες εντός του κόμματός της να αποδεχθούν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογραμμίζει, όπως και οι ΗΠΑ, τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως χώρας μέλος του ΝΑΤΟ.