ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τις ανεμογεννήτριες στο νησί Άγιος Γεώργιος

Δημοσίευση 26 Μαΐου 2015, 20:30 / Ανανεώθηκε 26 Μαΐου 2015, 20:30
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τις ανεμογεννήτριες στο νησί Άγιος Γεώργιος
Facebook Twitter Whatsapp

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς για την τοποθέτηση γιγάντιων ανεμογεννητριών στο νησί Άγιος Γεώργιος κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Μιχάλη Κριτσωτάκη. 

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς για την τοποθέτηση γιγάντιων ανεμογεννητριών στο νησί Άγιος Γεώργιος κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Μιχάλη Κριτσωτάκη

Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου των τελευταίων εβδομάδων, 23 γιγάντιες ανεμογεννήτριες πρόκειται να εγκατασταθούν στην ακατοίκητη βραχονησίδα Άγιος Γεώργιος, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, το δεύτερο μετά την Ακρόπολη αναγνωρίσιμο σημείο της Αττικής.

Πρόκειται για ανεμογεννήτριες τύπου Vestas V90, συνολικής ισχύος 69 MW σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και ύψους έως και 150 μέτρων (όταν το ψηλότερο σημείο του νησιού αγγίζει μόλις τα 289 μέτρα), τις οποίες έχει αναλάβει να εγκαταστήσει, στα πλαίσια σχετικής επένδυσης, η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ωστόσο, η εν λόγω επένδυση, παρότι έχει λάβει θετική έγκριση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από 28 υπηρεσίες 9 υπουργείων, έχει συγκεντρώσει και αρκετές διαμαρτυρίες είτε από περιβαλλοντολογικούς φορείς είτε από πολίτες, επισημαίνοντας αρκετά αμφιλεγόμενα σημεία.
Καταρχάς, η περιοχή του Σουνίου, με σημείο αναφοράς τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα, έχει κηρυχθεί με το ΦΕΚ 852 Β/03.09.1980 αρχαιολογικός  χώρος,  ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Με λίγα λόγια, η περιοχή αποτελεί τόπο, τόσο ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας, όσο και έλξης χιλιάδων επισκεπτών ετησίως, 12 ναυτικά μίλια από την οποία (η απόσταση μέχρι τη βραχονησίδα) αναμένεται να κατασκευαστεί ένα μεγάλης κλίμακας έργο.

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), καθορίζονται ειδικά κριτήρια χωροθέτησης αιολικών μονάδων  για την Αττική και αντίστοιχες περιοχές Αιολικών Πάρκων, μέσα στις οποίες δεν περιλαμβάνεται το νησί Αγ. Γεώργιος. 

Τέλος, σύμφωνα με παρατηρήσεις συλλογικών φορέων (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, “Φίλοι της Φύσης”), η βραχονησίδα μπορεί να μην κατοικείται από ανθρώπους, αλλά έχει ιδιαίτερο ρόλο στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας - συγκεκριμένα, ως μεταναστευτικός σταθμός, χώρος αναπαραγωγής ή μόνιμο ενδιαίτημα για αρκετά είδη από μεταναστευτικά πουλιά και θαλασσοπούλια, λόγω της συγκεκριμένης θέσης της ανάμεσα στο Σαρωνικό Κόλπο και τις Δυτικές Κυκλάδες. Είναι προφανές ότι ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι αν ένα τέτοιας κλίμακας έργο εγκαταλειφθεί στο μέλλον, όπως συνέβη προ μερικών μηνών στη Μυτιλήνη.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων και έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το εν λόγω έργο;

Στον εν λόγω φάκελο περιλαμβάνονται αδειοδοτήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουρισμού;

Έχει δοθεί ιδιαίτερα μέριμνα στην τοποθεσία χωροθέτησης, καθώς και ένταξης στο τοπίο, βάσει των διατάξεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (συγκεκριμένα, Παράρτημα IV);

Πώς σκοπεύουν τα αρμόδια υπουργεία να ελέγξουν τη νομιμότητα τυχόν οδικών και λιμενικών έργων στη βραχονησίδα, αφού βάσει σχετικής απόφασης της 20.01.2015 (α.π.951/96/22.01.2015, ΑΔΑ: 7ΕΜΩΗ-ΓΣΧ) από το Υπουργείο Οικονομικών, ο αιγιαλός παραχωρείται για ήδη κατασκευασμένα έργα και όχι υφιστάμενα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Αναγνωστοπούλου Σία

Βάκη Φωτεινή

Βαρδάκης Σωκράτης

Γάκης Δημήτρης

Ιγγλέζη Κατερίνα

Κυρίτση Αγλαΐα

Μανιός Νίκος

Μιχαλάκης Νίκος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Παπαδόπουλος Σάκης

Σαμοΐλης Στέφανος