ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικά ΜΜΕ: «Η συνταγή της Μέρκελ ήταν δηλητήριο για την Ελλάδα»

Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2015, 11:42 / Ανανεώθηκε 6 Ιουνίου 2015, 13:58
Γερμανικά ΜΜΕ: «Η συνταγή της Μέρκελ ήταν δηλητήριο για την Ελλάδα»
Facebook Twitter Whatsapp

Παρά την ασφυκτική πίεση χρόνου και τη δραματική έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα, μία συμφωνία της χώρας με τους δανειστές της εξακολουθεί να εκκρεμεί. Οι προτάσεις των δανειστών απέχουν αρκετά από τις αντίστοιχες της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung, η Αθήνα καλείται «να εξοικονομήσει πέντε δισ. ευρώ».

Παρά την ασφυκτική πίεση χρόνου και τη δραματική έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα, μία συμφωνία της χώρας με τους δανειστές της εξακολουθεί να εκκρεμεί. Οι προτάσεις των δανειστών απέχουν αρκετά από τις αντίστοιχες της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung, η Αθήνα καλείται «να εξοικονομήσει πέντε δισ. ευρώ».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «οι πιστωτές της ελληνικής κυβέρνησης συμφωνούν σε σκληρούς όρους. Μειώνουν μεν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη (σ.σ. το πρωτογενές πλεόνασμα), ζητούν όμως μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και στις συντάξεις». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η πρόταση των δανειστών για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 από 3% σε 1% δεν απαλλάσσει την ελληνική κυβέρνηση από την υποχρέωση να προβεί σε πρόσθετες περικοπές. «Σύμφωνα με εσωτερικές πληροφορίες των δανειστών, γίνεται λόγος για ανάγκη μέτρων σταθεροποίησης ύψους 2,5% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε περίπου πέντε δισ. ευρώ», σημειώνει η εφημερίδα.

Σε σχόλιό της στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα του Μονάχου στηλιτεύει τόσο αυτούς που ζητούν σήμερα την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη όσο και τους υποστηρικτές της παραμονής της Αθήνας στο ευρώ σχεδόν δίχως όρους: «Σε μία ιεραρχία των κακών το καλύτερο θα ήταν αν μπορούσε η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ και το νομισματικό και πιστωτικό σύστημα υφίστατο όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά. Αν διασπόταν η ευρωζώνη, ακόμη και αποχωρούσε ένα μέλος της, αυτό θα ήταν ένα μοιραίο μήνυμα για την αδυναμία και τον ευάλωτο χαρακτήρα της Ευρώπης – πολιτικά αλλά και στις χρηματαγορές».

«Η Ελλάδα θα πληρώσει τα χρέη της αργότερα»

Η είδηση της ομαδοποίησης των δόσεων που καλείται να καταβάλει η Αθήνα στο ΔΝΤ εντός Ιουνίου σε μία δόση που θα καταβληθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα έκανε χθες το γύρο και των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. «Η Ελλάδα θα πληρώσει τα χρέη της αργότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά σε σημερινό της ρεπορτάζ η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα και οι πιστωτές της κάνουν τα πάντα προκειμένου να δώσουν περισσότερο χρόνο στην υπερχρεωμένη χώρα για τη μάχη της κατά της αδυναμίας πληρωμών».

Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης αναφέρει ότι «επιπλέον οι πιστωτές επιθυμούν να δώσουν στην Ελλάδα πρόσβαση σε ένα μέρος των 10,9 δισ. ευρώ του πακέτου βοήθειας, που προορίζονταν για τη διάσωση προβληματικών τραπεζών. Έτσι θα μπορούσε (σ.σ. η Ελλάδα) να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το καλοκαίρι, οπότε και θα πρέπει να αποπληρώσει μεταξύ άλλων 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Υπό συζήτηση είναι και η παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας πέρα από το καλοκαίρι», σημειώνει η FAZ, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτές οι υποχωρήσεις των δανειστών θα συνεπάγονται μεταξύ άλλων περικοπές συντάξεων ύψους 1%, ακόμη και στις κατώτατες συντάξεις, και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας.

Πέντε οικονομολόγοι ζητούν σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα

Κι ενώ η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών βρίσκεται ίσως στο πλέον κρίσιμο σημείο της, πέντε κορυφαίοι γερμανοί οικονομολόγοι καλούν σήμερα μέσα από την εφημερίδα Bild τους ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα. Ο Μίχαελ Χούτερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, επισημαίνει ότι «η ιδέα της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης -που προβλέπει βοήθεια έναντι μεταρρυθμίσεων- δεν επιτρέπεται να εγκαταλειφθεί» και υπογραμμίζει ότι «αν η Ευρώπη αρχίσει τώρα να σείεται», κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, διατυπώνει για άλλη μία φορά τη γνωστή του θέση. Όπως εκτιμά, «μόνο η έξοδος (σ.σ. της Ελλάδας από το ευρώ) και η υποτίμηση του νομίσματός της μπορεί να εξυγιάνει και πάλι τη χώρα και να αποτρέψει νέα πλήγματα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Ο καθηγητής Κλέμενς Φουστ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών της Ευρωπαϊκής Οικονομίας (ZEW), εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να εκπληρώσει τους μεταρρυθμιστικούς όρους. Ως εκ τούτου συνιστά στη γερμανική κυβέρνηση να επιδείξει προθυμία διαπραγμάτευσης για τα δάνεια που έχουν δοθεί έως τώρα και τους όρους τους, αλλά, όπως τονίζει, «να μη χορηγήσει σε καμία περίπτωση νέα δάνεια». Σκληρή στάση των δανειστών ζητεί και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, Μίχαελ Χάιζε, επισημαίνοντας ότι «τη χρηματοδότηση κρατικών ελλειμμάτων δεν μπορούν να αναλάβουν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Αυτή πρέπει να είναι η κόκκινη γραμμή». Επικριτικός απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται τέλος και ο Κρίστοφ Σμιτ, επικεφαλής του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης. Όπως τονίζει, «είναι ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε για καθαρά ιδεολογικούς λόγους τον ήδη λειτουργικό δρόμο των μεταρρυθμίσεων και δεν θέλει να επανέλθει σε αυτόν».

«Η πολιτική της Μέρκελ για την Ελλάδα απέτυχε»

Επίθεση στην πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στην Ελλάδα εξαπολύει με άρθρο του στο Spiegel Online ο γνωστός γερμανός δημοσιογράφος Γιάκομπ Άουγκσταϊν. Όπως σχολιάζει με σκωπτικό ύφος, «στην Ελλάδα δίνεται μία ακόμη ευκαιρία. Και άλλη μία. Και μετά μία ακόμη. Ένα παράλογο ευρω-θέατρο αναμειγνύεται με ελληνική τραγωδία. Την ευθύνη έχει η σκηνοθέτις: η πολιτική της Μέρκελ για την Ελλάδα απέτυχε».

Ο γερμανός σχολιαστής επισημαίνει ότι «βεβαίως πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα. Αλλά ο βαλκανικός βυζαντινισμός δεν μπορεί να περιοριστεί τόσο γρήγορα. Τι περίμεναν στην καγκελαρία; Μία Δανία στη Μεσόγειο;» Όπως υπογραμμίζει ο Γιάκομπ Άουγκσταϊν, «η συνταγή της δρ. Μέρκελ ήταν δηλητήριο για την Ελλάδα: η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 60%, το ποσοστό χρέους αυξήθηκε από την αρχή της κρίσης από 124% σε 180% του ΑΕΠ. Τα βάσανα των Ελλήνων αναγκάζουν την ήπειρο να αλλάξει πορεία».

Πηγή: dw.de

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr