ΠΟΛΙΤΙΚΗ

WSJ: Τρίτο πακέτο για την Ελλάδα μέχρι τον χειμώνα ή εκλογές στις 5 Ιουλίου

Δημοσίευση 8 Ιουνίου 2015, 15:08 / Ανανεώθηκε 8 Ιουνίου 2015, 17:18
WSJ: Τρίτο πακέτο για την Ελλάδα μέχρι τον χειμώνα ή εκλογές στις 5 Ιουλίου
Facebook Twitter Whatsapp

«Αν η Ελλάδα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία, πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες», επισημαίνει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal. 

«Αν η Ελλάδα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία, πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες», επισημαίνει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal. Παράλληλα, αναφέρεται στο σενάριο παράτασης του προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμνριο ή και τον Δεκέμβριο, αλλά και το ενδεχόμενο εκλογών. 

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι για να συμφωνηθεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, Αθήνα και πιστωτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον χειμώνα προκειμένου να καταλήξουν σε κάτι τέτοιο. 

Η εφημερίδα επισημαίνει τα ασφυκτικά περιθώρια της Αθήνας για την αποπληρωμή των οφειλόμενων δανείων. «Μετά την απόφαση της Ελλάδας να ενοποιήσει τις πληρωμές προς το ΔΝΤ σημαίνει ότι η πρώτη μεγάλη πληρωμή είναι για τις 30 Ιουνίου. Γι' αυτό, περιμένουμε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις περικοπές στον προϋπολογισμό μεταξύ Αθήνας και θεσμών μέχρι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου. Εάν οι δύο πλευρές θέλουν να αποφύγουν να καλέσουν πίσω τους βουλευτές τους γερμανικού κοινοβουλίου για μία επιπλέον συνεδρίαση, η συμφωνία θα πρέπει να λάβει μία έγκριση επί της αρχής σε Eurogroup αυτό το Σαββατοκύριακο» τονίζει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει:

Είτε αυτό το Σαββατοκύριακο είτε το άλλο, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι καθοριστική. Θα πρέπει να εγκρίνουν τους όρους μίας νέας συμφωνίας βοήθειας, να ορίσουν το χρονοδιάγραμμα πληρωμών σε συνδυασμό με τους στόχους που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα και να επεκτείνουν το υφιστάμενο πρόγραμμα πέραν του Ιουνίου. Θεωρούμε πως η επέκταση θα μπορούσε να φθάνει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως μέχρι τον Δεκέμβριο.

Όλα αυτά θα έδιναν τη δυνατότητα στα εθνικά κοινοβούλια, της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών, επαρκή χρόνο για να ψηφίσουν το τροποποιημένο πρόγραμμα διάσωσης και να εγκρίνουν την πρώτη πληρωμή, κατά πάσα πιθανότητα του συνόλου ή μέρους του 1,9 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, πριν από τις 30 Ιουνίου.

Η επόμενη μεγάλη πληρωμή των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ είναι στις 20 Αυγούστου, σημειώνει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται μέχρι τότε να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα. 

Η WSJ γράφει:

Υπάρχει το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να χάσει τη στήριξη των εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό, όταν παρουσιάσει τα συμφωνηθέντα μέτρα στη Βουλή και να χρειαστεί να βασιστεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Κάτι τέτοιο θα υποχρέωνε τον Πρωθυπουργό είτε να σχηματίσει ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό είτε να προκηρύξει εκλογές, ίσως και στις 5 Ιουλίου. Εκτιμούμε πως ο κ. Τσίπρας θα κέρδιζε αυτές τις εκλογές, σχηματίζοντας ένα συνασπισμό με λιγότερο ριζοσπαστικούς εταίρους, που θα ήταν διατεθειμένοι να στηρίξουν τις προσπάθειες για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η Αθήνα και οι πιστωτές της θα μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, δηλαδή τη συμφωνία ενός τρίτου πακέτου διάσωσης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου, η ευρωζώνη πρέπει να ενημερώσει το ΔΝΤ ότι έρχεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, την ώρα που αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να πληρώσει, εάν δεν ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση και δεν εγκριθεί επισήμως ένα νέο πακέτο διάσωσης. «Ωστόσο κάποιοι άλλοι θεωρούν πως μία έγγραφη δέσμευση θα είναι αρκετή, για την ώρα, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν», σημειώνει η Wall Street Journal. 

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία, κατά το δημοσίευμα, είναι τον Δεκέμβριο, οπότε η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 1,2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. «Μέχρι τότε, η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει για μία νέα δανειακή σύμβαση».

«Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες για το σενάριο αυτό», καταλήγει η ανάλυση, προσθέτοντας ότι ένας τρόπος για να «βγουν» οι αριθμοί θα ήταν μέσω της χρησιμοποίησης των 10,9 δισ. από το ΤΧΣ για τις τράπεζες.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα η Ελλάδα να συμφωνήσει στην εφαρμογή περικοπών και μεταρρυθμίσεων που δεν θέλει, κάτι που απορρίφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.