ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικός τύπος: Για να γίνει Grexit πρέπει να υπογράψει και η Ελλάδα

Δημοσίευση 17 Ιουνίου 2015, 09:25 / Ανανεώθηκε 17 Ιουνίου 2015, 12:47
Γερμανικός τύπος: Για να γίνει Grexit πρέπει να υπογράψει και η Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Οι χθεσινές αλληλοκατηγορίες Τσίπρα-Γιούνκερ, το αγκάθι των συντάξεων, η πίεση από την γερμανική κυβέρνηση, αλλά και γιατί είναι δύσκολο να βγούμε από το ευρώ αναφέρονται σήμερα στον γερμανικό τύπο. 

Οι χθεσινές αλληλοκατηγορίες Τσίπρα-Γιούνκερ, το αγκάθι των συντάξεων, η πίεση από την γερμανική κυβέρνηση, αλλά και γιατί είναι δύσκολο να βγούμε από το ευρώ αναφέρονται σήμερα στον γερμανικό τύπο. 

«Ταπεινώσεις, παιχνίδια εξουσίας και σκληρές λέξεις» είναι ο τίτλος της Handelsblatt, η οποία αναφέρεται στις χθεσινές αλληλοκατηγορίες Τσίπρα και Γιούνκερ, που έκαναν την ένταση στην ελληνική κρίση να γίνει ακόμα μεγαλύτερη. 

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατηγόρησε τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν είναι συνεπείς με αυτά που λένε, ενώ ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε τις κατηγορίες λέγοντας ότι «ο κ. Γιούνκερ έχει τα έγγραφα που του έδωσε ο κ. Τσίπρας και είτε δεν τα έχει διαβάσει ή τα έχει ξεχάσει».

Προηγουμένως ο Τσίπρας είχε κατηγορήσει τους δανειστές για ταπείνωση και παιχνίδια εξουσίας, ενώ σε ομιλία του τόνισε ότι δεν θα συμβιβαστεί με περαιτέρω μέτρα λιτότητας. 

«Ως παιχνίδι για γερά νεύρα»χαρακτηρίζει την διαπραγμάτευση ο Spiegel, τονίζοντας ότι «όποιος «σπάσει», χάνει. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η 'Ανγκελα Μέρκελ είναι ενοχλημένη από την επίμονη και ανυποχώρητη στάση της Ελλάδας και πλέον συζητείται ανοιχτά στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε πλέον να βγει από το ευρώ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με τον Τσίπρα και η πίεση από τα γερμανικά κόμματα και την ΕΕ αυξάνεται. 

Και ενώ Μερκελ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν τα πάντα να κρατήσουν την χώρα στο ευρώ, εκφράζονται έντονες διαμαρτυρίες από τους βουλευτές του κόμματος τους που δεν θέλουν να δοθεί τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα φοβάται νέα ύφεση με τις περικοπές στις συντάξεις» αναφέρει η FAZ, η οποία τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση αμύνεται ενάντια στις περικοπές στις συντάξεις, με τον θυμό να είναι πλέον πάνω από τους αριθμούς. 

Η εφημερίδα έχει πλήρες ρεπορτάζ για το συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα, το οποίο παραμένει θέμα ταμπού για τον Τσίπρα, τονίζοντας ότι το κόστος των ελληνικών συντάξεων δεν είναι βιώσιμο για τους πιστωτές. 

Γιατί είναι δύσκολο το Grexit επιχειρεί να εξηγήσει η Suddeutsche Zeitung, η οποία τονίζει ότι δεν είναι τόσο απλό όσο όλοι νομίζουν να αφήσει η Ελλάδα το ενιαίο νόμισμα και να λυθεί δια μαγείας η κρίση χρέους. 

'Οπως τονίζει η εφημερίδα είναι αδύνατον να εξορισθεί η Ελλάδα από το ευρώ με ψηφοφορία, καθώς δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο αυτόματα, όπως και η πτώχευση της χώρας. Κάθε αλλαγή στους κανόνες της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης απαιτεί την συγκατάθεση όλων, ακόμα και της Αθήνας και δεν μπορεί να γίνει στις 12 το βράδυ της 1ης Ιουλίου. Ακόμα και να μην αποπληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης  και η Ελλάδα βρεθεί λίγες ημέρες μετά σε καθεστώς πτώχευσης, οι σχέσεις της με τα άλλα μέλη της ΕΕ θα εξακολουθούν να υφίστανται. 

Ως εκ τούτου, η προειδοποίηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν μάλλον ρητορική. Οι σχέσεις παραμένουν αλλά θα πρέπει να προσαρμοστούν, και οποιαδήποτε υπάρχουσα κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει μόνο με συμφωνία, την οποία και η Ελλάδα πρέπει να υπογράψει. 

Την χθεσινή οκλαδόν στάση του Γιάνη Βαρουφάκη σχολιάζει η Die Welt, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό... αβοήθητο και εξαντλημένο στην Αθήνα