current views are: 1

19 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση09:15

Ρώσος αντιπρόεδρος: Είμαστε έτοιμοι για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα

Την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς.

Δημοσίευση 09:15’
αρθρο-newpost

Την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς.

Την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς.

‘Οπως τόνισε στο τηλεοπτικό κανάλι RT TV, θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε απόφαση για λύση της ελληνικής κρίσης, η οποία θα προταθεί από την Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους.

Τόνισε δε:

Αν χρειαστούν οικονομική βοήθεια, θα σκεφτούμε αυτό το ζήτημα.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης επισήμανε επίσης ότι πολλές χώρες στην Ευρώπη, και η Ελλάδα μεταξύ αυτών, επιθυμούν την άρση των κυρώσεων το ταχύτερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αντιπρόεδρο:

Οι χώρες αυτές σκέφτονται τις επιχειρήσεις τους, την οικονομία τους και όχι την πολιτική. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια εποικοδομητική προσέγγιση, γι’ αυτό και έχουμε περισσότερες διαβουλεύσεις με τέτοιες χώρες παρά με τις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης οι οποίες δε θέλουν να συνεχίσουν τον οικονομικό διάλογο.

Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia today, ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς πρόσθεσε, επίσης, ότι προτεραιότητα για εμάς είναι μια σταθερή Ευρώπη και μια σταθερή Ελλάδα. Θα υποστηρίξουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους την επίλυση της ελληνικής οικονομικής κρίσης».

Στην συνέχεια, ωστόσο, ο εκπρόσωπος Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ επεσήμανε ότι η Ρωσία θα πρέπει να ακούσει μια πρόταση από την Ελλάδα προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Στην ερώτηση αν η Ρωσία προτίθεται να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ παρότρυνε τους δημοσιογράφους να περιμένουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αργότερα σήμερα.

Ο Πεσκόφ επίσης τόνισε: 

Για να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό, χρειαζόμαστε πρώτα να ακούσουμε μια κάποιου είδους πρόταση, μια κάποιου είδους πρωτοβουλία από τους Έλληνες εταίρους μας. Ας περιμένουμε πρώτα τις συνομιλίες  και τότε θα σας ενημερώσουμε. 

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, Ελλάδα και Ρωσία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, σε συνάντηση του έλληνα υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη και του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ. 

Συμφωνα με το πρακτορείο, ο ρώσος υπουργός ανέφερε οτι η Ελλάδα θα πάρει δανειο από την Ρωσία για την κατασκευή του Τουρκικού αγωγού. 

‘Οπως δήλωσε ο Νόβακ, η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει το 2016 και θα τερματιστεί το 2019. 

Εν τω μεταξύ, σε κοινή δήλωση για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με τη διακριτική ονομασία “Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός” προέβησαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Π. Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB)» της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Ντιμιτρίεφ.
 
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη,οι δύο πλευρές εξήγγειλαν την δέσμευσή τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ»), στην ελληνική επικράτεια.
 

Οι δύο άνδρες χαιρέτησαν την σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του «ΝΕΑ», με την συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της “Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ – ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.”, μιας νέας εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.

Επισήμαναν, δε, ότι η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του «ΝΕΑ» και θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.

 

 


σχετικα αρθρα