current views are: 3

20 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση06:30

Oι «σκληροί» ηγέτες της Συνόδου Κορυφής

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την κομβική Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, με τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζεται να μπει στην «αρένα» των Βρυξελλών, έχοντας μερικούς ιδιαίτερα εχθρικούς -προς τις ελληνικές θέσεις- εταίρους.

 

Δημοσίευση 06:30’
αρθρο-newpost

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την κομβική Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, με τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζεται να μπει στην «αρένα» των Βρυξελλών, έχοντας μερικούς ιδιαίτερα εχθρικούς -προς τις ελληνικές θέσεις- εταίρους.

 

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την κομβική Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, με τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζεται να μπει στην «αρένα» των Βρυξελλών, έχοντας μερικούς ιδιαίτερα εχθρικούς -προς τις ελληνικές θέσεις- εταίρους.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ έχουν αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στη διαπραγμάτευση εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ως οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της, αποφεύγοντας τους υψηλούς τόνους και τα εμφανή «καρφιά» προς την Αθήνα, όμως το Βερολίνο είναι εκείνο που κινεί τα περισσότερα νήματα. 

Καρφιά από την Ιβηρική

Στην άκρη των νημάτων βρίσκονται αρκετοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί από Βορρά και Νότο που μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι «σκληροί» της Συνόδου. 

Στον ευρωπαϊκό Νότο, στην Ιβηρική Χερσόνησο, οι κεντροδεξιοί πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, Μαριάνο Ραχόι και Πέδρο Πάσος Κοέλιο, εμφανίζονται επιθετικοί απέναντι στην Αθήνα από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση υπό τον κ. Τσίπρα. «Η ικανότητα αντίστασης της ευρωζώνης επιτρέπει στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία να παρακολουθούν τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα χωρίς να «είναι απελπισμένες και ανήσυχες, όπως ήταν στην αρχή της κρίσης του χρέους» διαμήνυσε χθες ο κ. Κοέλιο… εκπροσωπώντας τις δύο χώρες που μπήκαν σε μηχανισμό στήριξης μετά την Ελλάδα. «Θα αισθανόμουν εξαιρετικά ανήσυχος στη θέση του Αλέξης Τσίπρα» τόνιζε, επίσης, ο συντηρητικός πρωθυπουργός κι ενώ στα μέσα Φεβρουαρίου, 32 προσωπικότητες της Πορτογαλίας του απέστειλαν επιστολή με την οποία ζητούσαν να χαλαρώσει τη στάση του όσον αφορά τη συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Ραχόι, χαρακτήριζε την Ελλάδα ως εμπόδιο στην ισπανική οικονομική ανάκαμψη. «Τα πράγματα δεν πήγαιναν άσχημα. Στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε. Η νέα κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να πει ότι δεν αποδέχεται τίποτε από ό,τι μπορούσε να τής πει τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά αυτοί οι τρεις είναι οι πιστωτές της και εάν δεν δέχεται τίποτε, αναλαμβάνει το ρίσκο να μην έχει πλέον χρηματοδότηση», δήλωνε στα τέλη Απριλίου ο ισπανός πρωθυπουργός. «Η Ε.Ε. έχει τους κανόνες της και δεν μπορεί ο καθένας να φτιάχνει τους δικούς του, δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός» έλεγε δηκτικά προς την Αθήνα, λίγες μέρες νωρίτερα.

Ο εμπαθής Κάμερον

Την ίδια περίοδο, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντειβιντ Κάμερον είχε ξεστομίσει μία φράση που είχε προκαλέσει αίσθηση. «Αν θέλετε πολιτικό θέατρο, να πάτε στο Χόλιγουντ. Αν θέλετε πολιτικές συγκινήσεις θα μπορούσατε να πάτε, ίσως, στην Ελλάδα. Μου λένε διάφοροι πως αυτή είναι μια συναρπαστική χώρα. Εγώ δεν νομίζω πως είναι συναρπαστική, αλλά τρομακτική χώρα» ανέφερε σε ομιλία του ο επικεφαλής των Συντηρητικών, δείχνοντας τουλάχιστον εμπάθεια.

Οι σκληροί Φινλανδοί

Παραμένοντας στον ευρωπαϊκό Βορρά, πιο ανατολικά, στη Φινλανδία, συναντούμε έναν πιστό σύμμαχο της γραμμής Σόιμπλε. Με νωπές ακόμα τις μνήμες από τον Ιούλιο του 2012, με τις περίφημες εγγυήσεις 900 εκατ. ευρώ που έλαβε η σκανδιναβική χώρα για τη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, η φινλανδική κυβέρνηση, αν και άλλαξε παραμένει σταθερά σκληρή (έως και προκλητική). Ο Αλεξάντερ Στουμπ ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών κάνοντας δηλώσεις αφ’ υψηλού, πλέον, στο Eurogroup, ενώ υπενθυμίζεται ότι είχε μιλήσει για «βρώμικη έξοδο» (dirty exit) της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας «όχι» σε διαγραφή χρέους και απαιτώντας την ολοκλήρωση του προγράμματος. O διάδοχός του, ο Γιούχα Σιπίλα, συνεχίζει την αιχμηρή ρητορική: Σε δηλώσεις του προ ημερών χαρακτήρισε «θαύμα» την συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, αποκαλύπτοντας -όλως τυχαίως- ότι «το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας συζητήθηκε στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα. Αρκετές χώρες έχουν προετοιμαστεί σε θεωρητικό επίπεδο για αυτό».

Στους σκληρούς της Συνόδου Κορυφής και ο ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος βέβαια, επισκιάζεται από τις ηχηρές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών του, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να δώσουμε στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνησή του να καταλάβουν το εξής: σεβόμαστε το γεγονός ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, όπως και αυτοί πρέπει να σεβαστούν το γεγονός ότι η Ελλάδα ως χώρα συνήψε ορισμένες συμφωνίες με την ΕΕ που πρέπει να γίνουν σεβαστές» τόνισε πρόσφατα, υπενθυμίζοντας τη διαχρονικά αυστηρή στάση της Ολλανδίας απέναντι στην Αθήνα.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο είναι από τους εταίρους που δεν περιμένουν με… ανοιχτές αγκάλες τον κ. Τσίπρα, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του είναι προετοιμασμένη για ένα Grexit, καλώντας επανειλημμένα την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να δώσει χρήματα στην Ελλάδα», δήλωνε στους Financial Times στις 19 Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι θα του ήταν «αδύνατον να εξηγήσει στην κοινή γνώμη ότι η φτωχή Σλοβακία θα πρέπει να επιδοτεί την Ελλάδα. «Πώς να εξηγήσω στους ανθρώπους ότι θα πρέπει να δίνουμε χρήματα στους Έλληνες, με τους μισθούς και τις συντάξεις τους; Αδύνατον. Αδύνατον» τόνισε.

Στη συνεδρίαση των ευρωπαίων ηγετών ο έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί, ακόμη, ενώπιον του «σκληρού» και κυνικού προέδρου του Eurogroup,, ο οποίος δεν αποκλίνει από τη γερμανική γραμμή και της αιχμηρής γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει ανεβάσει τελευταία τους τόνους.

Η μάχη θα είναι δύσκολη…


σχετικα αρθρα