ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια... μύγα τσίμπησε τη Λαγκάρντ και ανακάλυψε τη λιτότητα στην Ελλάδα

του Τάκη Χατζή - Δημοσίευση 25 Ιουνίου 2015, 07:24 / Ανανεώθηκε 25 Ιουνίου 2015, 07:35
Ποια... μύγα τσίμπησε τη Λαγκάρντ και ανακάλυψε τη λιτότητα στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Τι μπορεί να συνέβη και ενώ όλα έδειχναν ότι οδεύουμε ολοταχώς προς συμφωνία, βρεθήκαμε φάτσα- κάρτα με τα… βράχια; Διότι, δεν μπορεί, κάτι συνέβη. Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε στις Βρυξέλλες με την πρότασή της υπό μάλης. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι μπορεί να συνέβη και ενώ όλα έδειχναν ότι οδεύουμε ολοταχώς προς συμφωνία, βρεθήκαμε φάτσα- κάρτα με τα… βράχια; Διότι, δεν μπορεί, κάτι συνέβη. Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε στις Βρυξέλλες με την πρότασή της υπό μάλης.

Λογικό, μιας και οι δανειστές, την πρόταση αυτή, την είχαν αποδεχθεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα.

Τη Δευτέρα, γιατί χθες…

Χθες οι δανειστές διόρθωσαν όλη την πρόταση που είχαν αποδεχθεί σαν βάση συζήτησης και στη θέση της έφεραν μια άλλη, την οποία όχι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε ο… Στέφανος Μάνος (ως παράδειγμα ακραίου νεοφιλελεύθερου) και η Δράση του δεν θα μπορούσε να δεχθεί.

Η νέα πρόταση των «θεσμών» φορτώνει περισσότερα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ ταυτοχρόνως προβλέπει μικρότερη αύξηση στη φορολογία των κερδών των νομικών προσώπων - επιχειρήσεων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε) και αφαιρεί τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια), όπως και τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G της κινητής τηλεφωνίας.

Ήταν λέει απαιτήσεις του ΔΝΤ και επειδή η Γερμανία θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, οι απόψεις του υιοθετήθηκαν. Τόσο απλά!

Το καλαμπούρι είναι ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται να ανακαλύπτει ότι στην χώρα μας υπάρχει λιτότητα!

Όλως περιέργως, περίπου προ μηνός, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια, αποκάλυψε ότι ο περίφημος Τόμσεν (του ΔΝΤ) του είπε το καταπληκτικό «στα Βαλκάνια ανήκετε, 300 ευρώ μισθός καλά είναι»! Κατά τα άλλα, τώρα, το έπιασε ο πόνος το ΔΝΤ για τη λιτότητα…

Χωρίς να υιοθετούμε λογική συνωμοσιολογίας, δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε δύο παλαιότερες καταγγελίες:

Η πρώτη, έγινε από τον Ευ. Βενιζέλο πριν από τρία χρόνια. Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει δημόσια ότι η σκληρή θέση της τρόικας, σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό, διαμορφώθηκε και υπό την πίεση ελληνικών εργοδοτικών και επιχειρηματικών κύκλων που, με τη βοήθεια των νομικών τους συμβούλων, πίεζαν προς την κατεύθυνση αυτή, με συναντήσεις και επαφές που είχαν απευθείας με την τρόικα. Απάντηση στον κ. Βενιζέλο έδωσαν με διαρροές «κύκλοι του ΣΕΒ» κάνοντας το ΠΑΣΟΚ να σχολιάζει ότι είχαν τη μύγα και μυγιάστηκαν.

Η δεύτερη έγινε, πριν από περίπου δυόμισι μήνες, από τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος δήλωσε ότι η τρόικα είχε Έλληνες πληροφοριοδότες, με αποτέλεσμα οι επιτελείς της να γνωρίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια!

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χθες, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, μιλώντας σε συνεργάτες του είπε: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα»…

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις