current views are: 5

22 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση14:04

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψηφίζουν το νομοσχέδιο – Ποιοι φλερτάρουν με το «όχι»

Αρνητικοί απέναντι και στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου εμφανίζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, Δημήτρης Κοδέλας, Δημήτρης Στρατούλης, Ραχήλ Μακρή, Θανάσης Σκούμας και Θωμάς Κώτσιας.

Δημοσίευση 14:04’
αρθρο-newpost

Αρνητικοί απέναντι και στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου εμφανίζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, Δημήτρης Κοδέλας, Δημήτρης Στρατούλης, Ραχήλ Μακρή, Θανάσης Σκούμας και Θωμάς Κώτσιας.

Αρνητικοί απέναντι και στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου εμφανίζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, Δημήτρης Κοδέλας, Δημήτρης Στρατούλης, Ραχήλ Μακρή, Θανάσης Σκούμας και Θωμάς Κώτσιας.

Κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, ο Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε πως «ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορουσα να ψηφίσω μνημόνιο που προβλέπει μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις». 

Ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε πως «η συνέχιση αυτών των πολιτικών δεν δίνουν αναπτυξιακή διέξοδο στη χώρα και ολοκληρώνουν έναν κύκλο καταστροφής», και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι«οι διατάξεις του νομοσχεδίου μάς επιβλήθηκαν».

«Θα συνεχίσω τον αγώνα μου μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου αυτά τα πράγματα να είναι μια μικρή παρένθεση της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε.

Άλλη μία ηχηρή διαφοροποίηση είναι αυτή της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών:

Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω το νομοσχέδιο, ως πρώην υπεύθυνη του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της Δικαιοσύνης δεν θα μπορούσα να ψηφίσω, ως δικηγόρος δεν θα μπορούσα και ως Πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπορούσα ποτέ να νομιμοποιήσω διαδικασίες που καθιστούν τη Βουλή διακοσμητική και τελικά θέτουν εκ ποδών την Δημοκρατία. 

«Όχι» θα ψηφίσει και η Ραχήλ Μακρή, η οποία κατά την παρέμβασή της στη Βουλή άσκησε έντονη κριτική κάνοντας λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από ένα μάτσο οικονομικούς δολοφόνους» και υποστήριξε ότι «οι δανειστές θέλουν να μαζέψουν τα ακίνητα των πολιτών στην αγοραία και όχι στην πραγματική τους αξία». Δήλωσε ακόμα ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ με αυτό το τίμημα αποτελεί «ληστεία» και πρόσθεσε:

Μετά την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου να ενημερώσω τους Έλληνες ότι τα σπίτια τους θα περνάνε στα ξένα funds και οι καταθέσεις τους θα γίνουν έρμαια των τραπεζιτών. Σε ένα τέτοιο νομοθέτημα αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου. 

Αρνητικοί απέναντι στο νομοσχέδιο εμφανίστηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, Δημήτρης Κοδέλας, Θανάσης Σκούμας και Θωμάς Κώτσιας, μιλώντας στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.

«Για δεύτερη Τετάρτη ζούμε τον ίδιο εφιάλτη. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήνουμε να γίνονται τιμητές αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτόν τον εφιάλτη που ζουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι είπαν ‘όχι’ στον εκβιασμό και ‘όχι’ στους εκβιαστές» επεσήμανε ο κ. Πετράκος. «Αρνούμαι να δεχτώ τις νεοφιλελεύθερες λογικές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος» είπε ο κ. Πετράκος και συμπλήρωσε ότι «δεν είχαμε εξουσιοδότηση για έξοδο από το ευρώ, αλλά και δεν είχαμε εξουσιοδότηση να υπογράψουμε νέο μνημόνιο. Αντίθετα είχαμε υποχρέωση να μην υπογράψουμε νέο μνημόνιο», είπε και κατέληξε: «Αρνούμαι να συναινέσω ότι σώζεται η χώρα μου, όταν καταστρέφονται οι πολίτες της».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κοδέλας σημείωσε ότι «ζούμε μια παραδοξότητα: Οι εμπνευστές των μνημονίων ξαφνικά νοιάζονται για το Κοινοβούλιο και τις διαδικασίες και για το ότι είναι περιορισμένος ο χρόνος προκειμένου να εκφράσουν γνώμη οι βουλευτές». Και συμπλήρωσε ότι οι εξελίξεις σε σχέση με τη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα προσδιορίζονται από τραγικότητα για τη δημοκρατία, την κοινωνία και την οικονομία.

«Τα μνημόνια δεν ήταν ένα φυσικό φαινόμενο, είναι η πολιτική αυτών που όλα αυτά τα χρόνια κυβερνούσαν μέσα από τη διαπλοκή και τη ρεμούλα», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θωμάς Κώτσιας, κατά την παρέμβασή του. «Απαιτούσα από τον πολιτικό μου χώρο να έχει εναλλακτικό σχέδιο και να μην εκβιάζεται» ανέφερε ο κ. Κώτσιας και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν μονόδρομοι για έναν λαό που υπερασπίζεται τη ζωή του», ενώ υπογράμμισε ότι τα θύματα αυτής της κατάστασης είναι η Ελλάδα του μόχθου, της δουλειάς και της δημιουργίας. Ακόμη, ο κ. Κώτσιας ανέφερε ότι η Αριστερά θα συνεχίσει την πορεία της καθώς έρχεται από μακριά.

Επικριτικός απέναντι  στα «άδικα και αντιλαϊκά προααπαιτούμενα μέτρα, που ψηφίζονται με διαδικασίες fast track» εμφανίστηκε και ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Σκούμας, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταψηφίσει και το πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

«Έρχεται μια συμφωνία, υποτίθεται για να εξυπηρετηθεί το χρέος της χώρας που δεν είναι βιώσιμο. Με αυτή τη συμφωνία όμως δεν θα διασωθεί η χώρα από ένα Grexit. Αντίθετα εκεί την οδηγεί, αφού προηγουμένως απαξιωθούν τα κοινωνικά δικαιώματα, τα διαθέσιμα των τραπεζών και ο δημόσιος πλούτος», υποστήριξε ο κ. Σκούμας.

Ακόμη, ο κ. Σκούμας μίλησε για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των ήδη φτωχοποιημένων ανθρώπων, τονίζοντας ότι αυτό μόνο δικαιοσύνη δεν είναι, και προσέθεσε ότι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος απώλειας του δημόσιου ελέγχου από αυτούς που έβγαλαν τη χώρα από την πρίζα για να εκβιάσουν κυβέρνηση και λαό ώστε να μην δημιουργήσουν τη δική τους πορεία.

«Υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Όμως, μέσα από αυτά τα νομοσχέδια δεν μπορούν να βρουν το δρόμο τους γιατί οδηγούν σε συνεχή φτωχοποίηση, και εκείνος που θα έχει πάντα το πάνω χέρι είναι η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική ελίτ σε βάρος του ελληνικού λαού. Έχουμε τη δυνατότητα να την σταματήσουμε αν αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


σχετικα αρθρα