ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντοπούλου: Οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό - Ανυπόγραφο το αίτημα για επίσπευση της Διάσκεψης

Δημοσίευση 12 Αυγούστου 2015, 21:45 / Ανανεώθηκε 13 Αυγούστου 2015, 01:49
Κωνσταντοπούλου: Οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό - Ανυπόγραφο το αίτημα για επίσπευση της Διάσκεψης
Facebook Twitter Whatsapp

Αιχμές κατά της κυβέρνησης για την επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος άφησε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης, ενώ απάντησε και στο αίτημα των βουλευτών για επίσπευση της διαδικασίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αιχμές κατά της κυβέρνησης για την επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος άφησε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενώ απάντησε και στο αίτημα των βουλευτών για επίσπευση της διαδικασίας.

Τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων αποφάσισαν πως από εδώ και στο εξής θα γίνονται δημόσια παρόμοιες διαδικασίες.

Ακολούθως, υπερψηφίστηκε το άνοιγμα της Βουλής για αύριο, Πέμπτη με τις επιτροπές να αρχίζουν τις εργασίες τους από τις 9:30 το πρωί. 

Κατά την τοποθέτησή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος και για το αίτημα επίσπευσης της συνεδρίασης της Διάσκεψης:

Η Βουλή έκλεισε με απόφαση της διάσκεψης την προηγούμενη Δευτέρα, αποφασίσαμε ότι δεν θα υπάρξει συνεδρίαση μέχρι τις 16 Αυγούστου, έπειτα από αίτημα του κ. Πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνήσει μαζί μου και είχε διατυπώσει το εν λόγω αίτημα και του ζήτησα τη διευκρίνιση εάν θα κατατεθεί κάτι σε αυτό το διάστημα. Η απάντησή του ήταν ότι υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο αλλά δεν θα χρειαζόταν να υπάρξει η συζήτηση στη Βουλή. 

«Από την έκκληση που διατυπώνεται στην επιστολή μου να μην υπάρχει αιφνιδιασμός ή πλημμελής νομοθετική επεξεργασία, τίποτα από τα δύο δεν συνέβη καθώς προς έκπληξή μου χθες το μεσημέρι ζητήθηκε η διαδικασία του κατεπείγοντος» είπε ακόμα και συνέχισε: 

Από την ώρα που ενημερώθηκα αμέσως ζήτησα να συγκληθεί η διάσκεψη για σήμερα. Δυστυχώς το νομοσχέδιο που επρόκειτο να κατατεθεί χθες για να ενημερωθούν εγκαίρως οι βουλευτές, κατατέθηκε τελικά σήμερα. (...) 

Σχολιάζοντας το αίτημα την πρωτοβουλία του Νίκου Φίλη για επίσπευση της Διάσκεψης, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε:

Μεσολάβησε ένα ανυπόγραφο αίτημα, φερόμενο υπογεγραμμένο από μέλη της διάσκεψης και κατατέθηκε στις 12:40 από συνεργάτη του κ. Μπαλάφα. Ζήτησα από τη γραμματέα να βρει τους υπογράφοντες, ορισμένοι εκ των οποίων δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να το υπογράψουν, και τρεις εξ αυτών δεν διευκρίνισαν των ώρα που επιθυμούν την πραγματοποίηση της διαδικασίας. (...) Οποιοσδήποτε είχε αντίρρηση με την ώρα διεξαγωγής, θα μπορούσε να το δηλώσει από χθες και όχι να διακινεί ανυπόγραφα έγγραφα. 

«Η διάσκεψη αποδεικνύεται πως συνεκλήθη στη νωρίτερη ώρα που μπορούσε να γίνει, δεδομένης της ώρας κατάθεσης του νομοσχεδίου, το ότι κατατέθηκαν συμπληρωματικά έγγραφα, και την ολοκλήρωση της λήψης του από τους βουλευτές», είπε και συνέχισε:

Δεδομένων όλων αυτών, η διαδικασία δικαίως πήγε για αύριο. 

«Η διάσκεψη έχει ευθύνη απέναντι στους 300 βουλευτές, που δικαιούνται να λάβουν γνώση του νομοσχεδίου, να λάβουν αντίγραφα ώστε να το μελετήσουν, για να μπορούν να συμμετάσχουν στην κοινοβουλευτική διαδικασία», υπογράμμισε η πρόεδρος της Βουλής και επεσήμανε πως οτιδήποτε πιο εσπευσμένο από αυτό που έγινε, θα ήταν χοντροειδής παραβίαση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Επανερχόμενη στο ζήτημα του αιτήματος επίσπευσης, η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε:

Εάν υπήρχε η πραγματική πρόθεση να υπάρξει νωρίτερα Διάσκεψη, και όχι να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάποιος βάζει προσκόμματα και κάποιος παρεκλύει θα είχαν γίνει καλόπιστα πράγματα. (…)Κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ πριν εγώ ενημερωθώ και εξυπηρέτησε αυτό που από χθές εξυφαίνεται, ότι υπάρχει μία κακή Πρόεδρος που βάζει τρικλοποδιές. 

Συνεχίζοντας τις αιχμές κατά της κυβέρνησης, η Πρόεδρος επεσήμανε πως «δεν συντρέχει κάποιος ειδικός λόγος για την άμεση ψήφισή του νομοσχεδίου. Στο ερώτημά μου προς τον πρωθυπουργό για τον λόγο που πρέπει όλα να έχουν ψηφιστεί όλα αύριο, με παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομικών, μία επικοινωνία που ποτέ δε συνέβη». 

«Από τη στιγμή που ζητείται το άνοιγμα της Βουλής, θα συναινέσω καθώς ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες», είπε κλείνοντας τη συνεδρίαση και σημείωσε πως το «εάν θα ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, θα τεθεί αύριο στη διάθεση των επιτροπών».

«Πυρά» κατά Κωνσταντοπούλου από τους εκπροσώπους των κομμάτων

Σε κάποιο σημείο της ομιλίας της κ. Κωνσταντοπούλου, παρενέβη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης διέκοψε την πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας να τεθεί σε ψηφοφορία το αν θα μεταδοθεί τηλεοπτικά η διάσκεψη ή όχι και κατηγόρησε την πρόεδρο ότι αποφάσισε μόνη της για τη μετάδοση της συνεδρίασης από το κανάλι της Βουλής.

Σημειώνεται πως σημειώθηκε άγρια κόντρα μεταξύ της κ. Κωνσταντοπούλου και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, άσκησε κριτική στους χειρισμούς της Προέδρου λέγοντας ότι «είναι τουλάχιστον ειρωνικό να μιλάτε  εσείς για εμπιστοσύνη γιατί έχετε κάνει ότι μπορούσατε για να διαρρήξετε την εμπιστοσύνη που σας έδειξαν τα κόμματα».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μητσοτάκης είχε έντονο διάλογο με την κ. Κωνσταντοπούλου. 

Ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης τη χαρακτήρισε αντιπρόσωπο του «Σόιμπλε» και την κατηγόρησε ότι επίτηδες καθυστερεί τη ψήφιση του νομοσχεδίου:

Χρησιμοποιείτε για πολιτικές σκοπιμότητες το θεσμικό αξίωμά σας.  Είστε αντιπρόσωπος του Σόιμπλε στη χώρα, δεν θέλετε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για να έχει το πρόσχημα το κ. Σόιμπλε να μη δώσει τη χρηματοδότηση, για να δώσει το δάνειο γέφυρα και να εγκλωβίσει την κυβέρνηση και τη χώρα.

Υπέρ της δημόσιας μετάδοσης της Διάσκεψης τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε ότι αφορά τη συνεδρία, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Γρηγοράκο για να συγκληθεί την Τετάρτη η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του να συγκληθεί νωρίς την Τετάρτη η διάσκεψη και συμπλήρωσε ότι θεωρεί πολύ κακό και αρνητικό αυτό που έγινε τελικά.

Η Διάσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 21:30, καθώς δεν κατέστη δυνατή η επίσπευση των διαδικασιών όπως ζητούσαν με επίσημο αίτημά τους τα μέλη. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr