ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία για δάνειο 86 δισ. - Δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων

Δημοσίευση 14 Αυγούστου 2015, 22:16 / Ανανεώθηκε 14 Αυγούστου 2015, 23:58
Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία για δάνειο 86 δισ. - Δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Με συμφωνία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε έπειτα από εξάωρη συνεδρίαση, το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με συμφωνία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα και το πακέτο των 86 δισ. ευρώ, ολοκληρώθηκε έπειτα από εξάωρη συνεδρίαση, το Eurogroup στις Βρυξέλλες, με την πρώτη δόση να ανέρχεται στο ύψος των 26 δισ. ευρώ.

O πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι «σε πολιτικό επίπεδο είχαμε εποικοδομητική ατμόσφαιρα, υπήρξαν διαφορές αλλά καταφέραμε και τις γεφυρώσαμε».

Είπε «καλωσορίζουμε τη συμφωνία. Η συμφωνία είναι σε ευθυγράμμιση με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Έχουν δείξει οι ελληνικές αρχές μία προσήλωση στις διαπραγματεύσεις. Είδαμε πολύ σημαντικά νομοθετικά βήματα και βοήθησαν στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Καλωσορίζουμε όλα τα μέτρα πολιτικής που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Στα μέτρα για βιώσιμα δημονιονομικά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «το φθινόπωρο θα έχουμε τα stress tests και έπειτα την ανακεφαλαιοποίηση. Αποκλείεται η εφαρμογή μέτρων που θα θίγουν τους μικροκαταθέτες».

Υπογράμμισε ότι οι καταθέτες εξαιρούνται από το bail in για τις τράπεζες.

Και υπογράμμισε:

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα ισχυρό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα δημιουργηθεί στα τέλη του 2015 και θα είναι υπό την εποπτεία των θεσμών. Τα πρώτα 25 δισ. θα στοχεύουν στην πληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα θα αφορούν τον τομέα των επενδύσεων. Περιμένουμε προτάσεις στα τέλη Οκτωβρίου. Οι τράπεζες θα ενταχθούν στο ταμείο αυτό.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι «ο φάκελος που συμφωνήθηκε στο μέρος του προγράμματος ύψους 86 δισ. – 26 για τον τραπεζικό τομέα που θα είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά θα είναι διαθέσιμα μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης». 

Χαρακτήρισε κρίσιμο το θέμα του χρέους. «Μπορεί να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση με ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, χωρίς κούρεμα. Αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Είναι απαραίτητη η εμπλοκή του ΔΝΤ και καλωσορίζουμε τη θετική αξιολόγηση του Ταμείου για το πρόγραμμα». Και είπε ότι «αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρη εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων -συνταξιοδοτικό- αλλά πρέπει να καταστεί βιώσιμο το χρέος».

Για τα επόμενα βήματα ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες για να υπάρξει επίσημη έγκριση του προγράμματος. Ελπίζουμε πως θα υπάρξει θετική έγκριση από τα κοινοβούλια μέχρι την Τετάρτη κάτι που θα ξεκλειδώσει την πρώτη δόση του προγράμματος».

Για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, χαρακτήρισε σημαντική την ευρεία πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκε η συμφωνία στη Βουλή κάνοντας λόγο για διάθεση του κοινοβουλίου να συνεργαστεί με την Ευρωζώνη. Ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ, δεν έκανε εικασίες για εκλογές.

Ντομπρόβσκις: Να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις ευχαρίστησε όλα τα τεχνικά κλιμάκια που δούλεψαν σκληρά. «Η συμφωνία είναι αναγκαία για να αρθούν οι ανασφάλειες και οι αβεβαιότητες που διέπουν την Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο και να υπάρξει εμπιστοσύνη» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν δεσμεύεται να στηρίξει τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ο λετονός επίτροπος χαρακτήρισε «δίκαιη και ισορροπημένη» τη συμφωνία, «που αντιμετωπίζει τις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις στην Ελλάδα και είναι απαραίτητη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης» είπε.

Και υπογράμμισε ότι τώρα είναι σημαντικό να υπάρξει πλήρης εφαρμογή και αυτό απαιτεί ισχυρή «ιδιοκτησία» από την Αθήνα.

Η Βουλή της Ελλάδας ενέκρινε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τόνισε και ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει τη χώρα τόσο με το πακέτο των 35 δισ. ευρώ όσο και με τεχνική βοήθεια προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση.

Ρέγκλινγκ: Στα 32,5 χρόνια η μέση λήξη των δανείων

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα σε πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά και την αλλαγή στρατηγικής της Αθήνας.

Το πρόγραμμα που θα τρέξει μέχρι τον Αύγουστο του 2018 είναι έως 86 δισ. αλλά δεν αναμένεται να διατεθεί όλο το ποσό από τον ESM καθώς προβλέπεται να συμμετάσχει το ΔΝΤ αλλά και να υπάρξουν ποσά που θα προέλθουν από τις ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, θα υπάρξει εν τέλει και έξοδος στις αγορές.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε δάνεια θα έχουν μέση λήξη 32,5 έτη, ενώ υπογράμμισε πως το επιτόκιο θα είναι «χαμηλό, το οποίο μπορεί να μεταβάλλεται, αλλά θα είναι περίπου στο 1%, δεν μπορεί να πέσει πιο χαμηλά». 

«Υπάρχουν ακόμα διαδικασίες κοινοβουλευτικής έγκρισης σε πολλά κράτη μέλη, όμως στοχεύουμε να υπάρξει καταβολή της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα μέχρι τις 20 του μηνός και θα είναι ύψους 26 δισ. ευρώ», είπε.

«Είναι μεγάλο ποσό, όμως υπάρχουν λόγοι γι' αυτό, πρέπει να αποπληρωθούν οι δόσεις του δανείου γέφυρα, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ» σημείωσε.

Ο επικεφαλής του ESM διευκρίνισε ότι αφού καλυφθούν οι δόσεις, συνέχισε, θα υπάρξει υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα χρήματα αυτά, είπε, δεν θα μεταφερθούν άμεσα στην Ελλάδα, αλλά θα διατηρούνται σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο.

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr