ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Η συνολική αμφισβήτηση οδηγεί σε αναπόφευκτο χωρισμό

Δημοσίευση 15 Αυγούστου 2015, 12:52 / Ανανεώθηκε 15 Αυγούστου 2015, 12:52
Σκουρλέτης: Η συνολική αμφισβήτηση οδηγεί σε αναπόφευκτο χωρισμό
Facebook Twitter Whatsapp

«Όταν οι πολιτικές διαφωνίες μετατρέπονται σε μια συνολική αμφισβήτηση και απόρριψη των προθέσεων του άλλου, ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος».

«Όταν οι πολιτικές διαφωνίες μετατρέπονται σε μια συνολική αμφισβήτηση και απόρριψη των προθέσεων του άλλου, ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος».

Αυτό τονίζει ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών και προσθέτει: «Είναι αλήθεια πως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα βήματα που έγιναν για την μετατροπή του σε ένα ενιαίο πολυτασικό κόμμα, δεν ξεπεράστηκαν μεγάλες, στρατηγικού χαρακτήρα διαφοροποιήσεις, που έλκουν την καταγωγή τους από το παρελθόν». 

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δηλώνει ότι «είναι πάρα πολλά αυτά που μπορεί να ειπωθούν ψευτοκριτικά σε σχέση με την εξάμηνη διαπραγμάτευση, την οργάνωση και την κατάληξή της. Η μαχητική διαπραγματευτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί μια εγγραφή για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η συζήτηση γύρω από τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές στρατηγικές έχει μπει πλέον σε άλλη βάση».

Ο κ. Σκουρλέτης παραδέχεται πως «το επόμενο διάστημα θα δοκιμάσουμε τις αντοχές μας και την ικανότητά μας να κάνουμε κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Να εφαρμόσουμε τη συμφωνία με όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο κοινωνικά τρόπο και ταυτόχρονα να δημιουργούμε τους όρους απεμπλοκής από αυτήν. Να μετριάσουμε τις υφεσιακές επιπτώσεις της συμφωνίας και την ιδία στιγμή να ανοίξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης», ενώ εκτιμά ότι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών «το πιο πιθανό κατά τη γνώμη μου είναι πως η αυτοδυναμία είναι εφικτή»

Στη συνέχεια εξαπολύει επίθεση στη Γερμανία, λέγοντας ότι με αφορμή την ελληνική διαπραγμάτευση ήρθε στην επιφάνεια το σχέδιο της Γερμανοκεντρικής Ευρώπης. «Μιας Ευρώπης ακραία νεοφιλελεύθερης, απόλυτα ελεγχόμενης από τη γερμανική ολιγαρχία, ελάχιστα κοινωνικής και δημοκρατικά συρρικνωμένης. Το σχέδιο αυτό εμπεριείχε ως πρώτο βήμα και το Grexit -δεν φαίνεται ότι κέρδισε, και αυτό είναι ελπιδοφόρο». «Στην παρούσα φάση ακραίοι γερμανικοί κύκλοι επιδιώκουν τη συμφωνία-γέφυρα ώστε να συντηρούν το σενάριο της ελληνικής εξόδου. Η σημερινή γερμανική ηγεσία δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με την ιδέα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Πολλοί είναι αυτοί που θα επιθυμούσαν την πτώση της σημερινής κυβέρνησης».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης διευκρινίζει επίσης πως η κυβέρνηση απέφυγε την απαίτηση για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. «Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ διαφυλάχθηκε» σημειώνει.