current views are: 3

31 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση04:08

Ώρα debate: Ο Μεϊμαράκης πέταξε το γάντι και ο Τσίπρας το σήκωσε…

Μετά από 6 σχεδόν χρόνια, από τις εκλογές του 2009, και ενώ έχουν μεσολαβήσει άλλες τρεις εθνικές κάλπες, οι Έλληνες πολίτες δεν αποκλείεται να δουν μία τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. 

Δημοσίευση 04:08’
αρθρο-newpost

Μετά από 6 σχεδόν χρόνια, από τις εκλογές του 2009, και ενώ έχουν μεσολαβήσει άλλες τρεις εθνικές κάλπες, οι Έλληνες πολίτες δεν αποκλείεται να δουν μία τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. 

του Τάσου Τσιφόρου

Μετά από 6 σχεδόν χρόνια, από τις εκλογές του 2009, και ενώ έχουν μεσολαβήσει άλλες τρεις εθνικές κάλπες, οι Έλληνες πολίτες δεν αποκλείεται να δουν μία τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Πόσοι θα συμμετέχουν, ποιο θα είναι το πλαίσιο της συζήτησης κι αν τελικά αυτή θα πραγματοποιηθεί παραμένει αβέβαιο, ωστόσο οι προϋποθέσεις μοιάζουν να υπάρχουν. 

Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης πέταξε πρώτος το γάντι στον αντίπαλό του, Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας τουλάχιστον δύο τηλεμαχίες, μία μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων και μία με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Χθες, ο κ. Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι, δηλώνοντας πρόθυμος για τρεις, τέσσερις ή… περισσότερες αναμετρήσεις. Συνιστά, προφανώς, υπερβολή, καθώς πέραν της ουσίας σημασία έχει και το κλίμα που δημιουργούν οι δύο διεκδικητές, ωστόσο αποτελεί θετικό στοιχείο η δημόσια αποδοχή του κ. Τσίπρα. 

Ωστόσο, η ετοιμότητα για τη συμμετοχή από την πραγματοποίηση του debate απέχει πολύ, όπως έχει αποδείξει και το πρόσφατο παρελθόν. Τον Ιούνιο του 2012 ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντήλλασαν κατηγορίες μέχρι και την τελευταία ημέρα για το ποιος ναρκοθέτησε το debate. Στις εκλογές του Ιανουαρίου, η πρόσκληση Σαμαρά, που γενικώς δεν ήταν υπέρ των τηλεμαχιών, προς τον Τσίπρα έμεινε αναπάντητη. Πλέον Τσίπρα και Μεϊμαράκης μοιάζουν να το επιθυμούν και οι δύο.  

Ο κ. Τσίπρας προκειμένου να επιδιώξει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματός του, που εμφανίζονται στις πρώτες μετρήσεις αποστασιοποιημένοι σε σημαντικό ποσοστό.
Ο κ. Μεϊμαράκης διότι εκτιμά πως ο συνδυασμός της ανάδειξης των «πεπραγμένων» Τσίπρα με τη δική του αυθεντικότητα στην εκφορά του λόγου θα του δώσουν πόντους για την εκλογική κούρσα και, επίσης, θα τον βοηθήσουν να προσελκύσει ψηφοφόρους από τα μικρότερα κόμματα της κεντροαριστεράς. 

Ιδανικά, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο κυρίως ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα ήθελαν και τους «μικρούς» στο τηλεοπτικό πλατό. Ο μεν πρώτος διότι θα είχε, εκ των πραγμάτων, και τον Παν. Λαφαζάνη μεταξύ αυτών που θα του ασκούσαν κριτική και, συνεπώς, θα έπρεπε να διαχειριστεί τον αριστερό εμφύλιο. Ο δεύτερος διότι θα έχανε την ευκαιρία μίας πολωτικής, εκ των πραγμάτων αντιπαράθεσης, ενώ είναι αμφίβολο εάν θα ήταν αρνητικό για τον κ. Τσίπρα να εμφανιστεί ως ο στόχος όλων των υπολοίπων κομμάτων. 

Στον αντίποδα, Ποτάμι (που άνοιξε πρώτο το θέμα του Debate), ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Λαϊκή Ενότητα (σ.σ. δεν υπολογίζουμε συνειδητά την περίπτωση Λεβέντη) είναι βέβαιο ότι θα εξεγερθούν σε ενδεχόμενο αποκλεισμό τους.
Το κουβάρι του debate, που την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν οι Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου, Αλ. Τσίπρας, Αλέκα Παπαρήγα, Γ. Καρατζαφέρης και Ν. Χρυσόγελος, αναμένεται να αρχίσει να ξετυλίγεται στη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, εκεί που από πλευράς Ν.Δ. θα συμμετέχουν οι Σοφία Βούλτεψη, Μενέλαος Δασκαλάκης και Επαμεινώνδας Λεκέας.


σχετικα αρθρα