ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Φώφη Γεννηματά στο newpost για τις συνεργασίες, το ΠΑΣΟΚ και τον Τσίπρα

Δημοσίευση 8 Σεπτεμβρίου 2015, 20:53 / Ανανεώθηκε 8 Σεπτεμβρίου 2015, 20:49
Η Φώφη Γεννηματά στο newpost για τις συνεργασίες, το ΠΑΣΟΚ και τον Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Την ανάγκη ευρείας κυβερνητικής συνεργασίας την επομένη των εκλογών υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στην τηλεοπτική διαδικτυακή συνέντευξη στο WebTV του newpost. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ανάγκη ευρείας κυβερνητικής συνεργασίας την επομένη των εκλογών υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στην τηλεοπτική διαδικτυακή συνέντευξη στο WebTV του newpost.  Ζήτησε να αναδειχθεί τρίτη δύναμη το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, ενώ αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά ότι «πάλιωσε γρήγορα». 

«Απαιτείται η ευρύτερη δυνατή σύμπλευση των πολιτικών δυνάμεων. Μου λέει ο κοσμος: Είναι τόσο δύσκολο να συννενοηθείται; Γιατί δεν έγινε το ίδιο όπως έγινε σε άλλες χώρες της ευρωζώνης; Εάν δεν υπάρξουν οι συνεργασίες, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Άλλο η κριτική και άλλο οι  κοκκορομαχίες που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες. Θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ να έχουν την αίσθηση των ευθυνών τους. Η υπόθεση της αυτοδυναμίαςς είναι μία αυταπάτη και αρκετές αυταπάτες δημιουργήθηκαν στους πολίτες. Αυτή είναι η μεγάλη αγωνία των ελλήνων, η συννενόηση. Αυτοδυναμία δεν μπορεί να προκύψει, γιατί κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να σηκώσει μόνος του το βάρος. Αυτό το σκηνικό που έχει προκύψει,  είναι αδιέξοδο, πρέπει να σταματήσει η πόλωση» τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Πρέπει να σταματήσει ο λαϊκισμος, η δημαγωγία, πρέπει να τελειώσουν τα ψέματα. Πρέπει να προκύψει μία κυβέρνηση  τετραετίας επί τη βάση συνεργασιών, με  βάση προγραμματικών δεσμεύσεων, χρονοδιαγραμμάτων και συγκεκριμένων δεσμεύσεων.

Η κυρία Γεννηματά επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για «κοκορομαχίες χωρίς σκοπό και ουσία» σημειώνοντας ότι είναι «αυταπάτη η αυτοδυναμία, δεν μπορεί και δεν πρέπει να προκύψει αφού κανείς δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνος του». Παράλληλα, άφησε αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Τσίπρας πάλιωσε νωρίς και δεν το περίμενα τόσο γρήγορα»

«Έχουμε απευθύνει κάλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας από το 2012. Είμαστε οι μόνοι που ενδεχομένως που δεν έχουμε εσωκομματικά προβλήματα. Έχουμε μία σταθερή ανοδική τάση και αυτό φαίνεται και από την προσέλευση στις συγκεντρώνεις» υπογράμμισε και υποστήριξε ότι «εμείς μπορούμε να εγγηθούμε την αναδιάρθρωση του χρέους, να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις για να αποκτήσουμε αξοπιστία που έχει χαθεί». 

Ερωτηθείσα αν δικαιώθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου σε αυτά που υποστήριζε, απάντησε ότι «δικαιώθηκε η εθνική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ από το 2010».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα στα στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και στον Γιώργο Παπανδρέου, για επάνοδο στο Κίνημα. «Δεν έχουμε διαφορές μεταξύ μας, απευθύνω ένα κάλεσμα σε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σε όσους αποχώρησαν, στον Γιώργο και το ΚΙΔΗΣΟ» τόνισε. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για το γεγονός ΄τοι δεν προχώρησε η συνεργασία με τον πρώην πρωθυπουργό, είπε:

Να ρωτήσετε τον Παπανδρέου γιατί δεν ήρθε. Εγώ έχω εντολή για ενότητα.

 Eρωτηθείσα για τον στόχο της σχετικά με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν υπάρχει πήχης, πήχης είναι η χώρα» σημειώνοντας ότι «εμεις θα είμαστε η θετική έκπληξη των εκλογών».

Μπορούμε να είμαστε η Τρίτη δύναμη που θα εγγυηθεί τις συνεργασίες και τη σταθερότητα στη χώρα.

«Επειδή δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι στη ΝΔ δεν ξέρουν να διαβάζουν, καταλαβαίνουμε ότι το μόνο που τους έχει απομείνει είναι το ψέμα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διασφάλισε μετά από τη σκληρή διαπραγμάτευση τον δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας και σταμάτησε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Αυτά δηλαδή που σκόπευε να ξεπουλήσει η ΝΔ» σημείωσε αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Για την ψήφιση του νέου μνημονίου από το ΠΑΣΟΚ είπε «ανταποκριθήκμε στο καθήκον μας, ψηφίσαμε μία συμφωνία ένα νέο μνημόνιο. Αν και διαφωνώ σε κάθε λέξη και σε κάθε άρθρο του. Tόνισε ότι το νέο πακέτο «προέκυψε από την αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Η κυρία Γεννηματά έριξε βολές κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το τρενάκι εκτροχιάστηκε», ότι αποδείχθηκε «τρενάκι του τρόμου» με τον οδηγό και τον μηχανοδηγό (σ.σ. Τσίπρα-Καμμένο) «να μην αποδεικνύονται καλοί».
 
Σχετικά με τους όρους που θα θέσει η Χαριλάου Τρικούπη για να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα απάντησε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μία σαφής δεσμευτική προγραμματική συμφωνία».

Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει σαφής προγραμματική συνεργασία:

Όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς. Το Grexit  έχει απομακρυνθεί από την πόρτα μας και αλλά είναι παρκαρισμένο στην αυλή μας. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης.

Περιγράφοντας το πλαίσιο μίας ενδεχόμενης συνεργασίας, τόνισε ότι αυτό θα περιλαμβάνει:

1.       Υλοποίηση των τμημάτων της συμφωνίας που πρέπει να προχωρήσουν

2.       Συζήτηση για αλλαγή των δυσβάστακτων όρων που έχει το Μνημόνιο

3.       Συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, γιατί χωρίς αυτή και μετά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η χώρα δεν θα μπορέσει να σηκώσει κεφάλι.

4.       Μεταρρυθμίσεις, μεγάλες αλλαγές και τομές