current views are: 6

11 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση11:13

Πυρά Κοτζιά κατά Μολυβιάτη για την αποχή στον ΟΗΕ για το χρέος

Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, οι τόνοι ανεβαίνουν και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με τον πρώην ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, να εξαπολύει βολές κατά της υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που αφορά στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.

Δημοσίευση 11:13’
αρθρο-newpost

Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, οι τόνοι ανεβαίνουν και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με τον πρώην ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, να εξαπολύει βολές κατά της υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που αφορά στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.

Δριμεία επίθεση κατά της υπηρεσιακής κυβέρνησης εξαπολύει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή τη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που αφορά στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.

Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, οι τόνοι ανεβαίνουν και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με τον πρώην ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, να εξαπολύει βολές κατά του υπηρεσιακόύ ΥΠΕΞ, Πέτρου Μολυβιάτη,  κατηγορώντας τον ότι υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές του, ενώ υπήρχαν σαφείς εντολές από την προηγούμενη ηγεσία για μη αποχή της Αθήνας από την ψηφοφορία.  

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Κοτζιά:

H υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης. 

Βάσει οδηγιών Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο εξωτερικών μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας έδωσε σαφείς οδηγίες στη ΜΑ στον ΟΗΕ όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα. Υπάρχουν πληθώρα οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος . Η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους.

Η αλλαγή της σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα, με ένα πύρινο άρθρο, η εφημερίδα Αυγή βάλλει κατά της υπηρεσιακής, κατηγορώντας την ότι άλλαζει γραμμή «ως μη όφειλε», επιχειρώντας «να  ξηλώσει την εξωτερική πολιτική του Αλέξη Τσίπρα».

«Ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης, όπως αποκαλύφθηκε χθες στη διάρκεια συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για το συγκεκριμένο θέμα, μετά και από σχετική γνωμοδότηση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, έδωσε εντολή στην ελληνική αντιπροσωπεία να απέχει από την ψηφοφορία» υπογραμμίζει το άρθρο.

«Ανήκομεν εις τη Δύση» απαντούν κύκλοι του ΥΠΕΞ

Καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, που είναι σε γνώση του newpost, υπογράμμιζαν την οικονομική θέση της Ελλάδας και την εξάρτηση  από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην συζήτηση που προσδοκούμε για την αναδιάρθρωση του χρέους. 

Αυτό που γνωρίζουν είναι ότι πάνω από το 70% του δημόσιου χρέους της χώρας ανήκει στους ευρωπαίους εταίρους μας, και η όποια διευθέτηση θα πρέπει να γίνει κατόπιν διαπραγμάτευσεις με αυτούς. Άλλωστε, σημείωναν, «οι Ευρωπαίοι δεν είναι εχθροί της Ελλάδας» και η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να έχει και προεκλογικές και μικροκομματικές στοχεύσεις.

Διπλωματικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, τυχόν υποστήριξη του ψηφίσματος θα έφερνε την Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που απείχαν και τη Βρετανία που το καταψήφισε, και από τις οποίες η Ελλάδα αναμένει την ελάφρυνση του χρέους. Το θέμα του επίδικου ψηφίσματος αφορούσε κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Αργεντινή, και από αυτές υποστηρίχθηκε.

Ποτέ εξάλλου, σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, δεν δόθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση οδηγίες στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία για το πώς θα ψηφίσει στον ΟΗΕ. Οι τελευταίες οδηγίες είχαν δοθεί το 2014 από την τότε κυβέρνηση και προέβλεπαν και τότε αποχή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.

Κόντρα και για τη σημαία της Παλαιστίνης

Ως πρώτο βήμα για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θεωρείται η έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ παλαιστινιακού ψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο η σημαία της Παλαιστινιακής Αρχής θα μπορεί πλέον να κυματίζει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, αντιδράσεις υπήρξαν από τη Λαϊκή Ενότητα, η οποία αποκάλεσε  «εθνική ντροπή» τη στάση της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας απείχε από ψηφοφορία του ΟΗΕ με θέμα την ανάρτηση της σημαίας της Παλαιστίνης μαζί με τις σημαίες των 193 κρατών-μελών.

Από το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζουν την πάγια θέση της Ελλάδας και την επίμονη προσπάθειά της για «διατήρηση σταθερών και ισόρροπων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες» και στην ευρύτερη ευαίσθητη περιοχή, ενώ σημείωναν τη στήριξη που έχει προσφέρει το Ισραήλ στη χώρα μας, καθ’όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η Αθήνα δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις άριστες σχέσεις οικονομικής, ενεργειακής και στρατιωτικής συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ, χωρίς να υπάρχει «κρίσιμος λόγος». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο ρόλος του «honest broker» και οι ίσες απσοτάσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη προφυλάσσει τη θέση της χώρας μας. 

 


σχετικα αρθρα