current views are: 3

17 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση18:44

Τσίπρας καλύπτει Φλαμπουράρη: Eπαρκείς οι εξηγήσεις του – Δεν υπάρχει ηθικό θέμα

Τον Αλέκο Φλαμπουράρη κάλυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Ενικό στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, τόνισε ότι τον κάλυψαν απόλυτα οι εξηγήσεις του και ότι δεν υπάρχει ηθικό θέμα. 

Δημοσίευση 18:44’
αρθρο-newpost

Τον Αλέκο Φλαμπουράρη κάλυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Ενικό στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, τόνισε ότι τον κάλυψαν απόλυτα οι εξηγήσεις του και ότι δεν υπάρχει ηθικό θέμα. 

Τον Αλέκο Φλαμπουράρη κάλυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Ενικό στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, τόνισε ότι τον κάλυψαν απόλυτα οι εξηγήσεις του και ότι δεν υπάρχει ηθικό θέμα. 

«Στην πολιτική ζωή του τόπου, όποιος δεν έχει κολλήσει ένσημα να θεωρείται ο πιο άξιος και όποιος δουλεύει τόσα χρόνια είναι λαμόγιο» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Έχουμε μια κατασκευή που έγινε για εντυπωσιασμό, για να περάσει η λογική του “όλοι ίδιοι ήμαστε”. Ο κ. Φλαμπουράρης είναι στέλεχος της Αριστεράς εδώ και πενήντα χρόνια και ποτέ δεν του έβγαλαν την ταμπέλα του διεφθαρμένου. Την πήρε τη δουλειά το Νοέμβριο του 2014,  όταν δεν ήταν υπουργός, ούτε σε pay roll. (…) Το θέμα είναι το εξής: Γίνεται η εκλογική διαδικασία, δέχεται την πρόταση και αμέσως αποχωρεί, μεταβιβάζοντας τις μετοχές του, βγαίνει από το ΔΣ της εταιρείας και συνταξιοδοτείται. Από πίσω βρίσκονται τα συγκροτήματα της παραδημοσιογραφίας. Όταν ο κ. Μεϊμαράκης βγαίνει και κάνει λόγο για τη λίστα Λαγκάρντ του Τσίπρα, προσπαθεί να περάσει τη λογική του “όλοι ίδιοι είμαστε” και προσπαθεί να τον εξισώσει με τη λίστα Λαγκάρντ. 

«Υπάρχει κάποιο ηθικό θέμα; Με ρωτάτε εάν η γραφειοκρατία τηρήθηκε στο ακαίραιο. Εγώ βάζω ηθικά ζητήματα. Πρόβλημα θα υπήρχε εάν όντας κάποιος γίνει υπουργός λάμβανε μία δουλειά. Που είναι το μεμπτό τώρα;» υπογράμμισε. 

«Η εναλλακτική Λαφαζάνη ταυτίζεται με το σχέδιο Grexit»

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως το Grexit ήταν πραγματικό σχέδιο και έστρεψε τα πυρά του στους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στις απόψεις υπέρ εναλλακτικού σχεδίου, σημείωσε πως «όταν η πραγματικότητα σε διαψεύσει, δεν μπορείς να λες τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα».

Αναφερόμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα, επεσήμανε πως «ήταν σε όλους γνωστό πως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μία μειοψηφία που θεωρούσε το εθνικό νόμισμα, εναλλακτική στρατηγική» και συνέχισε: 

Όταν το δεις όμως στην πράξη και όταν βλέπεις ότι η εναλλακτική που σου παρουσιάζεται ταυτίζεται με τις συντηρητικότερες απόψεις, τότε πρέπει να πάρεις μία θέση ευθύνης.

«Οι “53” διαφωνούν σε επιμέρους ζητήματα»

Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε εξάλλου και στα εσωκομματικά του κόμματος, δηλαδή την «ομάδα των 53». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «προπαγανδιστική την τακτική της ΝΔ, να προσπαθεί να δημιουργήσει αμφιβολίες και αίσθηση αστάθειας στους πολίτες που επέλεξαν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ». 

«Τι μας λέει η ΝΔ;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

Ο άνθρωπος που έφερε αυτή τη συμφωνία, θα είναι αυτός ο οποίος δεν θα ψηφίσει αυτό που έφερε (σ.σ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που ανήκει στην ομάδα); Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα διαφορετικό. Η Αριστερή Πλατφόρμα έφυγε γιατί δεν διαφώνησε σε επιμέρους ζητήματα όπως αυτό των συνεργασιών, αλλά επειδή είχε διαφορετική στρατηγική στόχευση. 

Γιατί κράτησε τόσο η διαπραγμάτευση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον λόγο για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν τόσους μήνες. «Κλείνεις μία συμφωνία, όταν βλέπεις πως υπάρχει προοπτική. Εγώ έδωσα την υπόσχεση να ματώσουμε για να σταματήσει ο λαός να ματώνει και την τήρησα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: 

Και στο τέλος πήραμε μία επιλογή ευθύνης, να μην οδηγήσουμε τον τόπο στην καταστροφή. Αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω θα ερχόταν εν μία νυκτί και θα αγόραζαν τα πάντα. 

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως έχει ενδείξεις ότι «υπήρχε καταστρωμένο σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι παρένθεση στην κυβέρνηση» και στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Ζήτησε δύο μήνες παράταση και όταν τελείωσαν οι δύο μήνες τα χρήματα στέρεψαν. Το πλεόνασμα που λέει, ήταν έλλειμμα 0,4%, το πλεόνασμα δημιουργήθηκε με λογιστικές αλχημείες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αιχμές κατά Μητρόπουλου – Βαρουφάκη

Ο κ. Τσίπρας όμως άφησε αιχμές και κατά του Αλέξη Μητρόπουλου. Όταν το παρουσιαστής επικαλέστηκε έγγραφα του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε «η αξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από όσα γράφει ο κ. Μητρόπουλος. Ήταν παλαιότερα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα κάνει καμπάνια για να ψηφίσουν τα αντίθετα οι πολίτες». 

Παραδέχτηκε εξάλλου πως ο Γιάνης Βαρουφάκης, αν και στην αρχή έδωσε όπως είπε ώθηση στη διαπραγμάτευση έκανε λάθη, «και τα χρεώνομαι εγώ ως πρωθυπουργός». 

Πως βαθμολογεί τα κυβερνητικά πεπραγμένα

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του. «Δεν είναι εύκολο να βαθμολογήσει κανείς μία κυβέρνηση που έδρασε σε ειδικές συνθήκες. Να κάνουμε μία βαθμολόγηση στη διαπραγμάτευση και μία στην καθημερινότητα» είπε και πρόσθεσε: 

Η κυβέρνηση παίρνει καλό βαθμό στη διαπραγμάτευση και τη σύγκρουση, τη βασική υπόσχεση που έδωσε, να ματώσει δηλαδή για να δώσει κάτι καλύτερο στον κόσμο. Εάν δεν είχαμε διαπραγματευτεί τόσο σκληρά, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Ως προς την καθημερινότητα, δεν πήραμε καλό βαθμό, διότι κυβερνήσαμε σε ειδικές συνθήκες, σε συνθήκες ασφυξίας. Περάσαμε ημέρες αγωνίας στο Μαξίμου για να λύσουμε βασικά και καθημερινά ζητήματα. 

Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε, τόνισε ότι «πρέπει να συγκρίνουμε αυτό που καταφέραμε, με αυτό που έδιναν στους προηγούμενους και σε αυτό που μας έδιναν τον Ιούνιο, όταν και αναγκαστήκαμε να πάμε σε δημοψήφισμα». 

«Σε έξι μήνες δεν μπορέσαμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα τετραετίας. Βρήκαμε σφοδρές αντιδράσεις, που δεν υπολογίσαμε ότι θα τις βρούμε, μία συσπείρωση δυνάμεων που δεν επέτρεψε την Ελλάδα να είναι το παράδειγμα προοδευτικής διακυβέρνησης για την υπόλοιπη Ευρώπη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, απέρριψε την αναφορά του Αντώνη Σαμαρά, ότι δηλαδή οι δανειστές τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησής του και ότι έβαζαν εμπόδια στην ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. «Κάτι πρέπει να πει και ο κ. Σαμαράς για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» σημείωσε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως «καταφέραμε να πάρουμε 20 δισ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, εν αντιθέσει με τα συμφωνηθέντα του κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς καλούνταν να εφαρμόσει την πέμπτη αξιολόγηση η οποία είχε τα ίδια και χειρότερα μέτρα από αυτά που προβλέπεται στη δική μας συμφωνίας».

Αιχμές άφησε κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τη στάση τους στο θέμα του χρέους. «Η αναφορά του Eurogroup έλεγε ότι όταν υπάρξουν θετικά πρωτογενή πλεονάσματα, θα άνοιγε η συζήτηση για το χρέος. Ήρθαν τα πλεονάσματα, η συζήτηση δεν άνοιξε. Ο κ. Σαμαράς έβγαινε αριστερά και δεξιά και έλεγε πως το χρέος είναι βιώσιμο» τόνισε και διερωτήθηκε:

Πως ο εταίρος θα συζητήσει όταν ο ίδιος λες ότι το χρέος είναι βιώσιμο; 

Για τράπεζες – χρέος – capital controls

Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για έξοδο της χώρας ξανά στις αγορές σημείωσε πως «θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να καλυφθεί η χρηματοδοτική ανάγκη της χώρας για τα επόμενα χρόνια και αυτό πετύχαμε με πολύ χαμηλότερα επιτόκια». 

Όπως είπε, «με σταθερότητα, την ανακεφαλαιοποίηση και τη δέσμευση των Ευρωπαίων για το χρέος, και επιστροφή στην ανάπτυξη, υπάρχει η βεβαιότητα πως οι κόποι και οι θυσίες των πολιτών δεν πάνε χαμένες».

«Tα capital controls δεν ήταν επιλογή μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «ήταν σχέδιο αντεκδίκησης των ακραίων κύκλων της Ευρώπης» για το δημοψήφισμα.

«Eίπα την αλήθεια στον λαό. Δεν ήταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος ευρώ ή δραχμή. Αν είχα κρυφό σχέδιο για έξοδο από το ευρώ, γιατί δεν το υλοποίησα με 62%; Στόχος μας ήταν να διεκδικήσουμε μέσα στην ΕΕ καλύτερη συμφωνία, καλύτερους όρους» επεσήμανε.

Η άρση των capital controls, συναρτάται από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη διαδικασία της  απομείωσης του χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, βεβαίωσε πως θα είναι εγγυημένες οι καταθέσεις των πολιτών, γιατί όπως είπε «λάβαμε τη δέσμευση ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει έως τα τέλη του 2015». 

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, έμειναν εκτός ορισμένα ζητήματα «όπως αυτό των “κόκκινων δανείων”» και σημείωσε πως για τη νέα διαδικασία θα χρειαστούν 20 με 25 δισ ευρώ.

«Η εκτίμηση μου είναι, πως η ύφεση από τα capital controls θα είναι μικρότερη από την αναμενόμενη. Θα κλείσουμε με ύφεση 1,5% και όχι 4,5% όπως αναμενόταν» είπε και σημείωσε πως τα στοιχεία της οικονομίας «είναι εντυπωσιακά θετικά» και τα απέδωσε στην θετική τουριστική σεζόν. Παράλληλα τοποθέτησε την επιστροφή στην ανάπτυξης μέσα στο 2016. 

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Απέκλεισε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. «Ο κ. Μεϊμαράκης, σε προσωπικό επίπεδο μου είναι συμπαθής σε προσωπικό επίπεδο, να πάμε για καφές ή για τσίπουρο, αλλά οι πολιτικές διαφορές μας είναι χαώδεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιές κοινωνικές ρίζες, σε αντίθεση με τη ΝΔ που εκφράζει τις κοινωνικές δυνάμεις που δεν έχουν πληγεί από την κρίση».  

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο δεν απέκλεισε συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις. «Μίλησε για κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο», ενώ νωρίτερα σημείωσε πως «στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τη λογική των συνεργασιών στο DNA μας». 

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, ότι μεγάλωσε «σε σπίτι εργολάβων που έπαιρναν δουλειές και την περίοδο της χούντας», τονίζοντας ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού «έχει πέσει πολύ χαμηλά».

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε συγκεκριμένα, ότι την συγκεκριμένη «αθλιότητα» -όπως την χαρακτήρισε- την είχε… λανσάρει ο Γιώργος Καρατζαφέρης στη Βουλή, επισημαίνοντας πως ακόμη κι εκείνος «μου είχε ζητήσει συγγνώμη».


σχετικα αρθρα