ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ώρα της κάλπης – Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2015, 06:08 / Ανανεώθηκε 20 Σεπτεμβρίου 2015, 10:04
Η ώρα της κάλπης – Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
Facebook Twitter Whatsapp

Αν σε κάτι συμφωνούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, εν αναμονή της αποψινής λαϊκής ετυμηγορίας, είναι ότι το βράδυ, άντε ενδεχομένως τα ξημερώματα αν υπάρξει θρίλερ ως προς την είσοδο κάποιου από τα μικρότερα κόμματα στη Βουλή, πρωθυπουργός θα υπάρξει.
Και δεν θα είναι άλλος από τον επικεφαλής του πρώτου κόμματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Τάσου Τσιφόρου

Αν σε κάτι συμφωνούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, εν αναμονή της αποψινής λαϊκής ετυμηγορίας, είναι ότι το βράδυ, άντε ενδεχομένως τα ξημερώματα αν υπάρξει θρίλερ ως προς την είσοδο κάποιου από τα μικρότερα κόμματα στη Βουλή, πρωθυπουργός θα υπάρξει.
Και δεν θα είναι άλλος από τον επικεφαλής του πρώτου κόμματος. 

Με άλλα λόγια, ο αποψινός νικητής είναι και αυτός που θα αναλάβει να σύρει το ελληνικό κάρο. Το ερώτημα είναι μαζί με ποιούς και πόσο μακριά. 

Δεδομένου ότι δεν αποκλείεται η Βουλή που θα αναδειχθεί να έχει περισσότερα κόμματα από ποτέ, τα κυβερνητικά σενάρια είναι πολλά, έστω κι αν κάποια είναι, εμφανώς, τα πιο λογικά και πιθανά να υλοποιηθούν. 

ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Χρ. Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι θα βρίσκονται, δεδομένα, στην επόμενη Βουλή μαζί με κάποιους ή όλους εκ των Ανεξ. Ελλήνων, Λαϊκής Ενότητας και Ένωσης Κεντρώων (Λεβέντης). Πάνω σε αυτό τον καμβά και θεωρώντας ως δεδομένο ότι ΚΚΕ και Χρ. Αυγή δεν θα συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε σενάριο κυβέρνησης, οικοδομούνται οι διαφορετικές εκδοχές για το σχήμα που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας: 

  • Μεγάλος συνασπισμός. Αν και συζητήθηκε πολύ, θεωρήθηκε δε και ιδανικό προκειμένου να φύγει η χώρα από τη δίνη της ανασφάλειας, μοιάζει να έχει ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης. Γιατί μπορεί μεν ο Ευ. Μεϊμαράκης, εφόσον είναι πρώτος, να απευθύνει πρόσκληση στον Αλ. Τσίπρα, ωστόσο είναι δεδομένο ότι ο τελευταίος θα αρνηθεί ενώ την ιδέα του μεγάλου συνασπισμού δεν καλοβλέπουν και κορυφαίοι παράγοντες της κεντροδεξιάς. Αυτονόητο είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα έκανε καν πρόταση, ως πρώτος, για μία παρά φύσιν, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία. Συνεπώς, το ενδεχόμενο του μεγάλου συνασπισμού μπορεί να είναι καλό για να χύνονται τόνοι μελάνης (ή ως εναλλακτική για το μέλλον) αλλά δεν μοιάζει να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες, εκτός κι αν οι δύο πρώτοι έχουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, κάτι που δεν αναμένεται βάσει των δημοσκοπήσεων 
  • Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων και των κομματικών επιτελείων και το ποσοστό του πρώτου κόμματος κινηθεί κοντά στο 33%, τότε είναι πολύ πιθανό ο πρώτος να μην αρκείται στη συνεργασία με ένα από τα μικρότερα κόμματα αλλά να χρειάζονται δύο μικροί για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα έχει μία σχετική σταθερότητα. Σε αυτή την περίπτωση, τα δύο κόμματα του κέντρου, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, μοιάζουν οι λογικοί σύμμαχοι και των δύο διεκδικητών. Και στις δύο περιπτώσεις, η προγραμματική συμφωνία θα απαιτήσει κόπο και συμβιβασμούς, οι οποίοι μοιάζουν πιο εύκολοι εάν πρώτη έρθει η Ν.Δ. 
  • ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ. Αρκεί, βέβαια, ο Πάνος Καμμένος να πετύχει την είσοδό του στη Βουλή. Τόσο ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ όσο και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχουν κρύψει την αμοιβαία εκτιμησή τους και τη διάθεση να συνεχίσουν μαζί. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι αυτό που εξηγήθηκε και παραπάνω, ότι δηλαδή τα κουκιά μπορεί να μην βγαίνουν ή να δίνουν πχ οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα ήταν θνησιγενής, παραδοχή που μας οδηγεί στο επόμενο σενάριο: 
  • ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ και Ποτάμι (ή ΠΑΣΟΚ). Εφόσον οι ΑΝΕΛ είναι στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας θα ξεκινήσει από αυτούς τη συγκρότηση κυβέρνησης. Εν συνεχεία θα επιδιώξει να πιέσει κάποιο από τα μικρότερα κόμματα προκειμένου να αποδεχθεί συμμετοχή ή στήριξη στην κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί, αρνούμενο, να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Το πρόβλημα για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είναι ο κ. Π. Καμμένος. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει απορρίψει ο ίδιος κάθε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και αφήνει μόνον παράθυρο για το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη. Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν ο τελευταίος θα αποδεχόταν να δώσει λευκή επιταγή καθώς οι συγκρούσεις του με τους ΑΝΕΛ ήταν ομηρικές. 
  • ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ και... ανοχή ή Λεβέντη. Τις τελευταίες ώρες πριν την κάλπη, σενάρια από την Κουμουνδούρου δεν απέκλειαν ακόμη και το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας μόνον του ΣΥΡΙΖΑ ή σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, εφόσον δεν εξασφαλίζονται οι 151 βουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση, για να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε είτε κάποιο από τα κόμματα του κέντρου, δηλαδή το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ να δηλώσουν ότι δεν θα την καταψηφίσουν και άρα θα απέχουν, είτε να εμφανιστεί ως από μηχανής θεός ο Βασίλης Λεβέντης (αν έχει μπει στη Βουλή) δηλώνοντας ότι παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση. Θα μπορούσε να αντέξει ένα τέτοιο σχήμα; Μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολο, ωστόσο και τον Ιανουάριο ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι δεν διστάζει να κάνει ακόμη και ακραίες επιλογές, βλ. ΑΝΕΛ, προκειμένου να έχει ευχέρεια χειρισμών. Στην ίδια κατηγορία, του κόμματος που θα μπορούσε άμεσα ή έμμεσα να στηρίξει μία κυβέρνηση, περιλαμβάνεται και η Λαϊκή Ενότητα, αν και η ένταση της αντιπαράθεσης μεταξύ των πρώην συντρόφων δεν προοιωνίζεται κάτι τέτοιο. 

Αξίζει, πάντως, να υπογραμμιστεί ότι τα μικρότερα κόμματα, δηλαδή αυτά που φέρονται κοντά στο όριο του 3%, μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα για τον πρώτο και ειδικά για τον κ. Τσίπρα όχι μόνον δίνοντας στήριξη στη Βουλή αλλά και αποτυγχάνοντας να μπούν σε αυτή. Για να γίνει κατανοητό, αξίζει να σημειωθεί ότι 151 βουλευτές από ένα ή δύο συνεργαζόμενα κόμματα μπορούν να επιτευχθούν με ποσοστό αθροιστικό κοντά στο 39%, εφόσον τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής αθροίζουν περίπου 3%. Όμως, αν δύο ή και τρία από τα κόμματα που βρίσκονται στο όριο, δεν τα καταφέρουν το ποσοστό της αναντιπροσώπευτης ψήφου (δηλαδή οι ψήφοι σε κόμματα που δεν έπιασαν το όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή) θα εκτοξευθεί. Έτσι αν για παράδειγμα μείνουν εκτός οι ΑΝΕΛ, ο Λεβέντης και η Λα.Ε, η εξασφάλιση 151 βουλευτών θα ήταν δυνατή ακόμη και με ποσοστό κάτω από το 36%.  

Όλες οι εξελίξεις για τις βουλευτικές εκλογές 2015