ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαραθώνια Σύνοδος για το μεταναστευτικό – Τι συζήτησαν οι ηγέτες (Βίντεο)

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2015, 18:28 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2015, 01:48
Μαραθώνια Σύνοδος για το μεταναστευτικό – Τι συζήτησαν οι ηγέτες (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Μαραθώνια ήταν η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό όπου εξετάστηκαν προτάσεις για την εκτόνωση της πίεσης που δέχονται τα κράτη υποδοχής καθώς και μέτρα ενίσχυσης τη ασφάλειας των Ευρωπαϊκών συνόρων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μαραθώνια ήταν η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό όπου εξετάστηκαν προτάσεις για την εκτόνωση της πίεσης που δέχονται τα κράτη υποδοχής καθώς και μέτρα ενίσχυσης τη ασφάλειας των Ευρωπαϊκών συνόρων.

Οι συζητήσεις των ηγετών των κρατών – μελών εστίασαν στην αντιμετώπιση των μελλοντικών προσφυγικών ροών και το ποια θα είναι η απάντηση της ΕΕ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. 

Ταυτόχρονα επί τάπητος τέθηκε και η εξέταση της συνολικής στρατηγικής μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες – μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου δηλαδή – ώστε να γίνουν τα πρώτα βήματα προς την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ εξετάστηκαν τροποποιήσεις στο μηχανισμό του «Δουβλίνου 2» και της χορήγησης της «μπλε» κάρτας.

Τα μηνύματα των ηγετών

«Το πιο επείγον» ζήτημα που πρέπει να ρυθμίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της», διεμήνυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Το ερώτημα που θα πρέπει να θέσουμε απόψε είναι πώς θα ξαναβρούμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μας. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να μιλάμε για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική», επεσήμανε.

«Θα διεκδικήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για όσους έρχονται εδώ. Εμείς θα βάλουμε όρους στο ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται προστασίας. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν χθες στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, είναι υποχρεωτικά για όλες της χώρες της ΕΕ. Η ενισχυμένη πλειοψηφία που επετεύχθη θα μας βοηθήσει να επιβάλουμε την εφαρμογή τους», επεσήμανε προσερχόμενος στην αίθουσα που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Είναι σημαντικό η ΕΕ να αναλάβει δράση, να υπάρξει σήμερα μία κατάληξη στη Σύνοδο, να στείλουμε το μήνυμα της συνεργασίας» είπε ο πρόεδρος της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, που εκτίμησε πως κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να μπλοκάρει τη χθεσινή απόφαση της συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών για τις ποσοστώσεις προσφύγων. «Παρά τις αντίθετες φωνές, ελπίζω πως θα εφαρμοστεί η χθεσινή απόφαση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει οικονομική συνδρομή προς τις τρίτες χώρες που φιλοξενούν ανθρώπους που έφυγαν από τις εστίες τους λόγω του εμφυλίου στη Συρία:  

Η Ιορδανία και η Τουρκία έχουν εκατομμύρια πρόσφυγες που στερούνται βασικών αγαθών. Είμαστε προετοιμασμένοι να βρούμε από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό τα χρήματα που χρειάζονται ώστε αυτοί οι άνθρωποι να λάβουν ό,τι χρειάζονται. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και τα κράτη – μέλη. Ελπίζω πως όσοι θέλουν να σταματήσει ο εμφύλιος στη Συρία θα αναλάβουν κοινή δράση προς αυτή την κατεύθυνση. 

«Ευρώπη σημαίνει ανακατανομή της βαρών, της ευθύνης και των ικανοτήτων» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν τη συνεδρίαση. 

«Βλέπουμε τώρα ότι οι δρόμοι έχουν οδηγήσει πολύ περισσότερους πρόσφυγες μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Προσπαθούμε να σκεφτούμε λογικά και να καταπολεμήσουμε τα αίτια της προσφυγιάς» σημείωσε προσερχόμενη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και συνέχισε: 

Τα διεθνή προγράμματα δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς, και θα πρέπει να καλύψουμε αυτό το κενό. Επίσης θα πρέπει να δούμε πως θα υπάρχει κοινή προστασία των συνόρων και θα μιλήσω με τον κ. Ερντογάν για να βρούμε κοινές λύσεις. Τα δύο εκατ. πρόσφυγες στην Τουρκία είναι μεγάλη πρόσκληση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Επίσης θα πρέπει να δούμε πως οι πρόσφυγες που εισέρχονται στην ΕΕ θα κατανεμηθούν στα κράτη – μέλη».

«Είναι σημαντικός καταμερισμός των προσφύγων και η Γαλλία θα αναλάβει το μερίδιο της» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθεί κοινή απόφαση σήμερα για τον έλεγχο των συνόρων της Ευρώπης. Είπε επίσης πως θα πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ιορδανία, την Τουρκία και τον Λίβανο, ώστε οι πρόσφυγες να τυγχάνουν υποδοχής και «να μην αναγκάζονται το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη».

Άφησε εξάλλου αιχμές για τη στάση της Ουγγαρίας και άλλων χωρών της ανατολικής Ευρώπης για τη στάση τους απέναντι στις ποσοστώσεις προσφύγων, λέγοντας πως «η ΕΕ είναι σύνολο αξιών και όσοι θέλουν να κινήσουν τις αρχές αυτές θα πρέπει να αποφανθούν για την παρουσία τους εντός της Ένωσης».

Δεν μπορεί το βάρος του μεταναστευτικού να πέφτει μόνον σε κάποιες χώρες, τόνισε προσερχόμενος στη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Η οπτική κάποιων εταίρων μας αποδείχθηκε μυωπική, ανέφερε, προσθέτοντας ότι όσα έλεγε η Ιταλία για το θέμα εδώ και καιρό έχουν γίνει πλέον κοινός τόπος στην Ευρώπη.

Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη δράση για το προσφυγικό, διαμήνυσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ώστε όπως σημείωσε, οι πρόσφυγες να έχουν ό,τι χρειάζονται στους  καταυλισμούς και να μην σκέφτονται καν να πραγματοποιήσουν αυτό το πολύ δύσκολο ταξίδι.

Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η χώρα του έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα τα περισσότερα χρήματα (1 δισ. λίρες) πλην των ΗΠΑ για τη σίτιση και στέγαση των προσφύγων από τη Συρία, ενώ θα αποδεσμεύσει άμεσα και άλλα 100 εκατ..

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, από την πλευρά του προσπάθησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη χώρα» και «θα πρέπει να της ζητήσουμε ευγενικά να μας αφήσει να τη βοηθήσουμε στην προστασία των συνόρων της, εάν η ίδια αδυνατεί να ανταποκριθεί».

Προσερχόμενη η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε εξέφρασε την αντίθεση της χώρας στην υποχρεωτική ποσόστωση των προσφύγων στα κράτη – μέλη της ΕΕ. 

Οι προτάσεις Γιουνκέρ

Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο Γιουνκέρ που θα τεθεί σήμερα επί τάπητος, κεντρικό ρόλο θα παίζει η Ελλάδα, όπου θα διατεθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται η αποστολή κλιμακίων στα σημεία αιχμής, υπό την εποπτεία της Frontex που θα συνδράμουν γρηγορότερη καταγραφή των προσφύγων. 

Ταυτόχρονα προβλέπεται η δημιουργία Ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, αλλά και η στενότερη συνεργασία με χώρες της Αφρικής αλλά και την Τουρκία για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Στο προσχέδιο συμφωνίας αναφέρονται τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν να ληφθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο μέτρα ώστε να εκτονωθούν οι πιέσεις στις χώρες υποδοχής.