ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κονδύλια σε χώρες της Μέσης Ανατολής για το μεταναστευτικό – Εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2015, 02:17 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2015, 02:39
Κονδύλια σε χώρες της Μέσης Ανατολής για το μεταναστευτικό – Εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, χωρίς να υπάρχει συμφωνία στην κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ωστόσο οι ηγέτες έδωσαν το πράσινο φως στη λίστα της Κομισιόν με τα άμεσα μέτρα, ενώ άρχισε η διαδικασία αλλαγών στο «Δουβλίνο 2». Αποφασίστηκε επίσης να ενταθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με εδικό προσωπικό χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, χωρίς να υπάρχει συμφωνία στην κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ωστόσο οι ηγέτες έδωσαν το πράσινο φως στη λίστα της Κομισιόν με τα άμεσα μέτρα, ενώ άρχισε η διαδικασία αλλαγών στο «Δουβλίνο 2». Αποφασίστηκε επίσης να ενταθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με εδικό προσωπικό χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υπογράμμισε πως υπήρξε συμφωνία στη λίστα με τις βασικές προτεραιότητες που έθεσε η Κομισιόν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ επεσήμανε πως συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο να δωθεί 1 δισ ευρώ σε οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες που παραμένουν στη Μέση Ανατολή. Χρηματοδοτική στήριξη θα δοθεί επίσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Σερβία).

«Μιλάμε για εκατομμύρια πρόσφυγες που θέλουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία. (…) Είναι σαφές πως θα υπάρξουν μεγαλύτερα προσφυγικά ρεύματα προς την ΕΕ και θα πρέπει να εστιάσουμε την μεγαλύτερη προστασία των συνόρων και στη συνεργασία με τρίτες χώρες. Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε περαιτέρω την Τουρκία και τον Λίβανο, θα ζητήσουμε επίσης της συνδρομή της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ». Πρόσθεσε ακόμη ότι άμεσα, έως το Νοέμβριο, έχουν δημιουργηθεί τα κέντρα καταγραφής, επιστροφής στις χώρες προέλευσης στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

Ειπώθηκε ότι το χάος στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να λήξει και ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή ευθύνη. Δεν μπορούμε να ρίξουμε όλο το βάρος σε Ελλάδα και Ιταλία και θα πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις χώρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει «στενή συνεργασία με την Τουρκία, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο το φανταζόμασταν. (...) Η επίσημη πρόταση της Τουρκίας, είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που χρειαζόμαστε». 

«Η πρόταση της Άγκυρας σημαίνει ότι θέλουν να υπάρξει μία ασφαλής ζώνη στη βόρεια Συρία, να υπάρχει στρατιωτική παρουσία. Είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για εμάς. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για το προσφυγικό για αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση με τις τουρκικές αρχές, θα έχουμε επαφές με τον Πρόεδρο Ερντογάν το Νοέμβριο» είπε και συνέχισε: 

Θα συναντηθούμε επίσης με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ξεκίνησε η συζήτηση με την Τουρκία. 

Ο κ. Τουσκ επεσήμανε πως «δεν υπήρξε ενθουσιασμός για την ιδέα της κοινής ακτοφυλακής». Όπως είπε όμως «και οι 28 αρχηγοί των κρατών συμφωνούν ότι δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα εάν δεν έχουμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. (...) Βέβαια είναι κάτι κρίσιμο, γιατί υπάρχει και το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, αλλά θα συνεχιστεί η συζήτηση για την κοινή πολιτική όσον αφορά τα σύνορα της ΕΕ». 

Ολόκληρη η απόφαση της Συνόδου Κορυφής (στα αγγλικά)