current views are: 5

24 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση16:47

Την πυξίδα της κυβέρνησης θα δείξει στους Υπουργούς του ο Τσίπρας

Αύριο στις 11 το πρωί θα συγκληθεί σε πρώτη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. 

Δημοσίευση 16:47’
αρθρο-newpost

Αύριο στις 11 το πρωί θα συγκληθεί σε πρώτη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. 

Αύριο στις 11 το πρωί θα συγκληθεί σε πρώτη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να σφίξει τα λουριά και να δείξει  στους Υπουργούς την πυξίδα της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία θα χαραχθεί η πορεία του κυβερνητικού έργου χωρίς περιθώρια αποκλίσεων. 

«Και… τώρα ας κυβερνήσουμε!»: τη φράση αυτή χρησιμοποίησε κορυφαίος υπουργός εξερχόμενος, χθες, από το Προεδρικό Μέγαρο, φράση που, δίχως άλλο, αποτυπώνει το στίγμα της νέας αυτής κυβερνητικής περιόδου.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα για την κυβέρνηση από βδομάδα, μαζί με τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης από εδώ και πέρα, όπως το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, αλλά και το θέμα της ενέργειας.

Ένα θέμα στο οποίο εξάλλου η κυβέρνηση ρίχνει ιδιαίτερο βάρος, είναι αυτό της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών. Και κοντά σε αυτά, πιο… καθημερινά ζητήματα -όπως τα ανέδειξε χθες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς– για παράδειγμα, η επιστροφή των καταθέσεων, η ανάπτυξη κ.α.

Γιάννης Δραγασάκης σε ρόλο συντονιστή, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ρόλο βασικού διαπραγματευτή και Γιώργος Σταθάκης, λόγω της συναρμοδιότητας στα «κόκκινα» δάνεια, είναι τα τρία κεντρικά πρόσωπα, με τη συνδρομή και των Τρύφωνα Αλεξιάδη και Γιώργου Χουλιαράκη ασφαλώς.

Ή, όπως το αφηγήθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο στόχος είναι τριπλός:

  • Υλοποίηση της συμφωνίας με τρόπο δίκαιο.
  • Ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της οικονομίας.
  • Αριστερά «αποτυπώματα», που η κυβέρνηση θέλει να αφήσει πίσω της.

«Δεν είναι ορίζοντάς μας το Μνημόνιο», ήταν εξάλλου η δήλωση, εν είδει σήματος που έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Και με τα λόγια του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαπουράρη, «απελευθερωμένοι από τη θηλιά, θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε την πολιτική μας, μια πολιτική που εμπεριέχει τη συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα δίνει απεριόριστες δυνατότητες να παράξουμε έργο, το οποίο θα μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας».

Επανεκκίνηση της οικονομίας, ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση, είναι το τρίπτυχο που προτάσσει ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Στα παραπάνω πρέπει να προταχθεί ωστόσο και αυτό του «πολέμου» κατά της διαφθοράς, ζήτημα που έθεσε ο Τέρενς Κουίκ: «Ουδείς θα μείνει στο απυρόβλητο», προειδοποίησε χαρακτηριστικά, «όλοι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα, που είναι πολλά».

Ας σημειωθεί ότι ο τόσο ο Τέρενς Κουίκ όσο και ο αρμόδιος κυβερνητικός παράγων, αν. υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δεσμεύτηκαν για το ξεπάγωμα των Λιστών (Λαγκάρντ κ.α.).


σχετικα αρθρα