ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και ενεργειακά θέματα στο τηλεφώνημα Τσίπρα-Πούτιν

του Βαγγέλη Βιτζηλαίου - Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2015, 21:22 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2015, 21:11
Και ενεργειακά θέματα στο τηλεφώνημα Τσίπρα-Πούτιν
Facebook Twitter Whatsapp

Η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων αλλά και  ενεργειακά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων αλλά και ενεργειακά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, ο κ. Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, παράλληλα, «συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσωπικές τους επαφές».

Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Πούτιν που συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την επανεκλογή του. Ελληνική κυβερνητική ανακοίνωση, αναφέρει ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την προοπτική της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ζητήματα που αφορούν την επικείμενη σύγκληση της μεικτής διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς και περιφερειακές εξελίξεις κυρίως όσον αφορά το ζήτημα των προσφυγικών ροών.

Σχετικά με το ενεργειακό ζήτημα, σε εκκρεμότητα παραμένει ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου, γνωστός και ως «Greek Stream», μετά τις ενστάσεις που προέβαλαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ για τους όρους που βάζει η Ρωσία στη συμφωνία.

Τότε κομβικό ρόλο στην επαφή των δύο χωρών είχε διαδραματίσει ο τότε υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση, όπως και η πολιτική που επεδίωκε στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας.