current views are: 5

28 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση16:00

Υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ και ο Άδωνις Γεωργιάδης

Συνεχίζεται η κατάθεση υποψηφιοτήτων στην κούρσα διαδοχής της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έχει έχει ανακοινώσει την απόφασή του. 

Δημοσίευση 16:00’
αρθρο-newpost

Συνεχίζεται η κατάθεση υποψηφιοτήτων στην κούρσα διαδοχής της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έχει έχει ανακοινώσει την απόφασή του. 

Συνεχίζεται η κατάθεση υποψηφιοτήτων στην κούρσα διαδοχής της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έχει έχει ανακοινώσει την απόφασή του. 

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Μάρκο Πανέττα και τον Σαράντο Ευσταθόπουλο, την υποψηφιότητά του για την αρχηγία της ΝΔ ανακοίνωσε μέσω Twitter και ο Άδωνις Γεωργιάδης

«Έχω λάβει την απόφαση, για να στείλω το μήνυμα στην κοινωνία ότι κάποιος που δεν είναι από τζάκι, και χωρίς κομματικούς μηχανισμούς μπορεί να παίξει ρόλο στην κεντροδεξιά παράταξη. Εγώ θέλω ανοιχτή τη Νέα Δημοκρατία στην κοινωνία» ανέφερε, μιλώντας στο Mega.

«Άρχισα ήδη να μαζεύω υπογραφές και νομίζω πως θα μπορέσω να τις συγκεντρώσω. (…)» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης. Τόνισε, σχετικά με την ψήφιση του μνημονίου ότι «θέλαμε να εξασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δώσαμε την εντύπωση ότι δεν θα συγκρουόμασταν με την αριστερά του κ. Τσίπρα», συμπληρώνοντας ότι «θέλω μια ΝΔ που στις επόμενες εκλογές θα κερδίσει τον Τσίπρα, γιατί η παραμονή του στην εξουσία βλάπτει τη χώρα».

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αυτή δεν συναρτάται από τις υπόλοιπες υποψηφιότητες. «Δεν θέλω να μιλάω για τις άλλες υποψηφιότητες. Εγώ είμαι υποψήφιος και αυτό δεν έχει να κάνει με το αν θα είναι υποψήφιος ο κ. Μεϊμαράκης».

Ο βουλευτής της ΝΔ πρόσθεσε «έχω δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είμαι δεξιός, πιστεύω σε μια ΝΔ όπως είναι η γαλλική Δεξιά υπό τον Νικολά Σαρκοζί. Τα όρια της ΝΔ είναι από τη Δεξιά μέχρι το κέντρο. Μέσα στην μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη χωράμε όλοι, αλλά δεν μπορεί κάποιοι να ντρέπονται να λένε αυτό που είναι».

«Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε» σχολίασε, τέλος, για ενδεχόμενο ντιμπέιτ των υποψηφίων της ΝΔ.

Nωρίτερα, ο κ. Γεωργιάδης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

Η εξέλιξη αυτή πιθανότατα σημαίνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Μάκης Βορίδης, για τον οποίο υπήρχαν δημοσιεύματα που τον ήθελαν να διεκδικεί την ηγεσία της ΝΔ, με τη στήριξη μάλιστα του Άδωνι Γεωργιάδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Σε κάθε περίπτωση υποψηφιότητα και εμού και του κ. Βορίδη δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε και οι δύο». Κύκλοι του κ. Βορίδη, πάντως, αποσυνδέουν τις δύο υποψηφιότητες.

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κρατά ακόμη τα χαρτιά του κλειστά. Σε συνομιλία που είχε σήμερα με τους πολιτικούς συντάκτες, τόνισε ότι ρόλο στην απόφασή του παίζουν η διαδικασία εκλογής και ο προβληματισμός του για το αν μπορεί να υλοποιήσει τις ριζικές και επαναστατικές αλλαγές που εχει στο μυαλό του για τη ΝΔ.

«Η απόφαση είναι δική μου, θα την ανακοινώσω όποτε κρίνω, σέβομαι τη γνώμη όλων, συζητώ με όλους, αλλά δεν θα μου επιβάλλει κανείς και καμιά τι θα κάνω και  η απόφασή μου δεν θα ειναι προϊόν οποιασδήποτε συνεννόησης παρασκηνιακής. Αν πάρω την όποια απόφαση, θα την πάρω με πολιτικά κριτήρια και μόνο, για να αλλάξω τη ΝΔ, για να είμαι καιρό και όχι για να κάνω τον τοποτηρητή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη εκφράζει δυσαρέσκεια για όσους λενε ή γράφουν ότι αν δεν είναι υποψήφιος ο κ. Μεϊμαράκης θα επέλθει καταστροφή στη ΝΔ. Απο την άλλη οι συνεργάτες του τόνιζαν πως ο ίδιος έχει ευθεία σχεση με την κοινωνία, την οποία επιβεβαίωσε με τιςεκλογές, χωρίς να έχει ενδιάμεσους.

Δυσαρέσκεια, ωστόσο, εκφράζονταν από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη για τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, υπενθυμίζοντας οτι ποτέ δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις. Ο γραμματέας της ΝΔ από την Παρασκευή το απόγευμα έκανε τηλεφωνήματα υπέρ του κ. Τζιτζικώστα με αποτέλεσμα να του γίνει «σύσταση» από συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, χωρίς ωστόσο να εισακουστούν. Οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη χαρακτηριστικά έλεγαν ότι θεωρούν ανεπίτρεπτο και ασυμβίβαστο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, που είναι και πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπης για την εκλογή Προέδρου, να τάσσεται υπέρ μιας υποψηφιότητας.

Στο άλλο στρατόπεδο, αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτήριζαν καλοδεχούμενη την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, αλλα βάζουν ζήτημα συνταγματικού ασυμβίβαστου, απο το περιβάλλον του εξηγούν οτι το Σύνταγμα προβλέπει οτι ένας εξωκοινοβουλευτικός δεν μπορει να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και σε αυτή την περίπτωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να υποδείξει ποιος θα είναι αυτός που θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει την εντολή σχηματισμού.

Απο την πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα πάντως, λενε πως όλα ειναι έτοιμα, οι υπογραφές εχουν συλλεγεί, ειναι περίπου 70, ενω απαντούν οτι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνταγματικότητας, καθώς υπάρχει -υπενθυμίζουν- το παράδειγμα της Ιταλίας με τον Ματέο Ρεντσι, ο οποίος προήλθε απο το χώρο της αυτοδιοίκησης χωρίς να ειναι βουλευτής.


σχετικα αρθρα