ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στο Βερολίνο για τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2015, 16:48 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2015, 20:42
Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στο Βερολίνο για τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο
Facebook Twitter Whatsapp

Απάντηση προς το Βερολίνο για την ανάγκη ύπαρξης «συντεταγμένης» κατάστασης στο Αιγαίο με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα, για την οποία έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απάντηση προς το Βερολίνο για την ανάγκη ύπαρξης «συντεταγμένης» κατάστασης στο Αιγαίο με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα, για την οποία έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ότι χρόνια τώρα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας "συντεταγμένης" ευρωπαϊκής δράσης όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Μιας δράσης που θα συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της FRONTEX, στην αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, στην ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, στην εφαρμογή του Ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας» τονίζει ο Κωνσταντίνος Κούτρας υπογραμμίζοντας:

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Εξυπακούεται ότι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς σε αυτή την απαιτητική αποστολή είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά και αναγκαία.

Και συνεχίζει, λέγοντας ότι «η κρίση αυτή είναι προφανώς ένα φλέγον ευρωπαϊκό, αν όχι παγκόσμιο, πρόβλημα και σε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση. Η μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα συνίσταται στη διαμόρφωση μιας "συντεταγμένης" κατάστασης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, στις χώρες από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες και, βεβαίως, στην Ευρώπη, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της οποίας επιβάλλουν την υποδοχή των προσφύγων πολέμου. Θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να εξετασθούν τα αίτια του προβλήματος και σύσσωμη η ΕΕ να εργαστεί εντατικά και εποικοδομητικά για την εξεύρεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής πολιτικής λύσης όχι μόνο στο συριακό πρόβλημα αλλά και στο ζήτημα της Λιβύης. Η ΕΕ πρέπει, παράλληλα, να διαμορφώσει μια συνολική στρατηγική για τη στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου - χώρες που επίσης δέχονται τεράστιες προσφυγικές ροές - αλλά και της σταθερότητας στην Αίγυπτο».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει:

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξητων δικτύων παράνομης διακίνησης. Αυτό, όμως, εξυπακούεται ότι μπορεί να γίνει μόνο οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή.

Παρέλκει, τέλος, να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων.

«Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση» καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Κομισιόν: Ουδέποτε προτάθηκαν κοινές περιπολίες 

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε, διά του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά ότι ουδέποτε πρότεινε κοινές περιπολίες του τουρκικού και ελληνικού λιμενικού στο Αιγαίο για το προσφυγικό ζήτημα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε κατηγορηματικά πως ουδέποτε η Επιτροπή πρότεινε κάτι τέτοιο. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σχοινάς, στο σχέδιο δράσης συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και πως στο προσφυγικό ζήτημα χρειάζεται η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας.