ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαριές κουβέντες και ένταση στην ΚΕΦΕ μετά την παρέμβαση Μεϊμαράκη

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2015, 16:33 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2015, 23:15
Βαριές κουβέντες και ένταση στην ΚΕΦΕ μετά την παρέμβαση Μεϊμαράκη
Facebook Twitter Whatsapp

Στα άκρα οδηγήθηκαν τα πράγματα στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, όταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρενέβη φανερά ενοχλημένος με τη διαδικασία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Του Πάνου Ρασσιά

Ολοκληρώθηκε τελικά η θυελλώδης συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που διεκόπη το μεσημέρι μετά από παρέμβαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος διαφωνούσε με την απευθείας ανάθεση της διαδικασίας εκλογής σε συγκεκριμένη εταιρία.

Οι τελικές αποφάσεις

Η Εφορευτική Επιτροπή, αποφάσισε τελικά να αναρτηθούν στο διαδίκτυο οι προσφορές μέσω ανοικτού διαγωνισμού, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά, με τη σχετική προθεσμία να λήγει το μεσημέρι της Πέμπτης.

Παράλληλα αποφασίστηκε το αντίτιμο να είναι στα 3 ευρώ, για όποιον επιθυμεί να ψηφίσει για το νέο πρόεδρο του κόμματος.

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

Συνεδρίασε, σήμερα, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας και αποφάσισε κατά σειρά τα εξής:

1. Ομόφωνα αποφάσισε, αφού είχαν εγκριθεί οι τεχνικές προδιαγραφές από την τεχνική επιτροπή, με τη συμμετοχή των τεχνικών συμβούλων των υποψηφίων, οι  οποίες θα αναρτηθούν στη επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015, η επιτροπή προμηθειών να αποσφραγίσει τις προσφορές των εταιρειών ενώπιον των εκπροσώπων των υποψηφίων.

2. Ομόφωνα αποφάσισε ως βάση προσδιορισμού για τα εκλογικά κέντρα εντός Ελλάδος να είναι κατά προσέγγιση ο αριθμός 900 και για τα εκλογικά τμήματα, επίσης κατά προσέγγιση, να είναι ο αριθμός 1300.


3. Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το αντίτιμο συμμετοχής στις εκλογές για όλους τους ψηφοφόρους να είναι τα 3 ευρώ, ενώ οι εκλογικοί κατάλογοι που θα χρησιμοποιηθούν να είναι όπως και το 2009 οι εκλογικοί κατάλογοι του Υπουργείου Εσωτερικών.  

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για βλαπτική για την παράταξη διαδικασία: «Η συνέχιση αυτής της εικόνας βλάπτει και την ΝΔ και τη διαδικασία, εκτός, και αν ο τελικός στόχος είναι είτε να μην γίνουν καθόλου αυτές οι εκλογές είτε να γίνουν με τη δυνατή μικρότερη συμμετοχή έτσι ώστε η διαδικασία να καταλήξει να είναι παντελώς ελεγχόμενη από τους μηχανισμούς».

Ως «εσφαλμένη και αντιδεοντολογική» χαρακτήρισε την παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με δήλωσή του τόνισε: «Ωστόσο κάνω έκκληση προς όλους τους συνυποψηφίους μου να αφήσουμε την ΚΕΦΕ να ολοκληρώσει το έργο της και να σεβαστούμε τις αποφάσεις της. Ζητώ να χαμηλώσουν οι τόνοι από όλους. Η διαδικασία εκλογής Προέδρου είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανοίξει η Νέα Δημοκρατία στην κοινωνία. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος και την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας».

Θυελλώδης συνεδρίαση

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, έντονα ενοχλημένος για τη διαδικασία, εισήλθε στο χώρο όπου συνέρχονταν η ΚΕΦΕ και παρενέβη στη συζήτηση. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη όλα αυτά που συζητούνταν στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ήταν δευτερεύοντα θέματα, κάτι που τονίστηκε από την πρώτη μέρα. Το βασικό ζήτημα λένε, είναι να δοθούν οι σχετικές προδιαγραφές για να προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός και να επιλεγεί η εταιρία που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία και μετά να αποφασιστούν τα υπόλοιπα.

Το αντίτιμο, σημειώνουν, μπορεί να συζητηθεί και 15 Νοεμβρίου, ενώ εξαπολύουν σφοδρά πυρά κατά του Ανδρέα Παπαμιμίκου τον οποίο κατηγορούν ότι απλά τρώει το χρόνο. «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το να δοθεί το στήσιμο της διαδικασίας με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία και να κινηθούμε ανάλογα με το τι θα πει η εταιρία», σημειώνουν. 

Μάλιστα η πλευρά Μεϊμαράκη επισημαίνει ότι το πρωτεύων είναι να υπάρξει ένας εκλογικός κατάλογος, στον οποίο θα μπορούν να γραφτούν όσοι το επιθυμούν, δέκα ημέρες νωρίτερα. «Στην ΚΕΦΕ συζητάνε πόσες κάλπες θα στήσουν, όταν δεν γνωριζουμε καν το εκλογικό σώμα. Ας έχουμε ένα κορμό, πόσοι θα ψηφίσουν πρώτα», τόνιζαν.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι συμβολικά, θέλει τον διαχωρισμό του Νεοδημοκράτη από τον περαστικό. «Εγώ απευθύνομαι στο Νεοδημοκράτη και αυτόν θέλω να τιμήσω. Δεν μπορώ να τον τσουβαλιάσω με τον κάθε περαστικό. Καθε σύλλογος έχει λίστα μελών», φέρεται να είπε, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει δημόσιος διαγωνισμός. «Συζητάνε για κάλπες και αντίτιμο χωρίς να έχει προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εταιρεία», επεσήμανε.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από μία κυβέρνηση που παραπαίει, εγώ δεν συμβάλλω στη γελοιοποίηση της διαδικασίας που ενσυνείδητα γίνεται από το γραμματέα Παπαμιμίκο και κάποιους άλλους. Ούτε στο debate συμμετέχω, που επίσης είναι γελοιοποίηση. Απαιτώ να τελειώσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις προδιαγραφές. Πάω να πω στον Αμπατζόγλου να αποχωρήσει».

Μπαίνοντας στην ΚΕΦΕ ο κ. Μεϊμαράκης, φέρεται να είπε: «Που είναι ο Αμπατζόγλου; Εμείς αποχωρούμε. Εγώ δεν δέχομαι γελοιότητες». 

Έντονη ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου του Απόστολου Τζιτζικώστα, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία έκανε λόγο για «μη ελεγχόμενο ξέσπασμα Μεϊμαράκη»: 

Μόλις είχαμε συμφωνήσει στα πάντα, ομόφωνα. Και στο αντίτιμο. Ήρθε και συνέβη ο,τι είδατε. Εγώ αποχωρώ. Το ξέσπασμα του προέδρου είναι μη ελεγχόμενο.

Από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπός του στην ΚΕΦΕ,  Τάσος Γαϊτάνης, φέρεται να ανέφερε:

Που είμαστε; Σε καμπαρέ της Τρούμπας; Άρχισε να λέει διάφορα. Ούτε οι ποινικοί πελάτες μου δεν είναι έτσι.

Τέλος σύμφωνα με συνεργάτες του Άδωνη Γεωργιάδη «κατά τη διάρκεια της ΚΕΦΕ, είχαμε σχεδόν συμφωνήσει σε όλα και με την σύμφωνη γνώμη του κ. Αμπατζόγλου και συνέβη το περιστατικό με τον πρόεδρο της ΝΔ. Εμείς σεβόμενοι τον κάθε Νεοδημοκράτη ξεχωριστά, θέλουμε να συνεχιστεί η διαδικασία και να οδηγηθούμε στην κάλπη στις 22 Νοεμβρίου. Η ενότητα της παράταξης είναι πέρα και πάνω από πρόσωπα». 

«Μετα την αναίτια υβριστική κ πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκα σημερα απο τον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος, παρουσία των μελών της ΚΕΦΕ δηλώνω ότι δεν θα τον παρακολουθήσω στο επίπεδο που επέλεξε να επιτεθεί εναντίον μου» ανέφερε σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος, Κώστας Τσιμάρας.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «προφανώς επιφυλάσσομαι καθε νόμιμου δικαιώματος μου» και σημείωσε ότι «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει την τιμή και την υπόληψη μου που ειναι γνωστή στα στελεχη και τα μέλη του κομματος στη 40χρονη διαδρομή μου σε αυτό».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr