ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγώνας δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση - Σε ξένα funds επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια

Δημοσίευση 14 Οκτωβρίου 2015, 21:40 / Ανανεώθηκε 14 Οκτωβρίου 2015, 22:07
Αγώνας δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση - Σε ξένα funds επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια
Facebook Twitter Whatsapp

Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων «μπλοκάρει» την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία πάει πιο πίσω χρονικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων «μπλοκάρει» την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία πάει πιο πίσω χρονικά. Την ίδια ώρα, αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία επίσης μεταφέρεται για αργότερα. 

Στο τραπέζι της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ βρέθηκε και η πώληση τίτλων σε ξένα fuunds η οποία εξετάζεται για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι στόχος είναι η προστασία των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Ειδικότερα, σχετικά με το ζήτημα της πώλησης των «κόκκινων δανείων» σε ξένα funds η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η διαδικασία θα ακολουθηθεί για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και όχι για τα στεγαστικά δάνεια και τα καταναλωτικά δάνεια. Παράλληλα, στόχος κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι η προστασία των νοικοκυριών ώστε το προστατευτικό όριο να μην πέσει πολύ κάτω από τις 300.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη.

Οι στόχοι και οι όροι για το φλέγον ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έτσι ώστε «να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν σε ανάλογες διαδικασίες στο παρελθόν», βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες σύνταξης του σχεδίου νόμου, που θα καθορίζει το ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου να κατατεθεί έγκαιρα στη Βουλή αφού προηγηθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στόχοι της κυβέρνησης είναι:

Α) Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και διεθνών χρηματοδοτικών Οργανισμών που τυχόν θα επιδείξουν ενδιαφέρον, με παράλληλη εξασφάλιση της παρουσίας του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.
 
Β) Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να συνδεθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», με ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
 
Γ) Η εξασφάλιση ενός νέου τρόπου διακυβέρνησης και λειτουργίας των τραπεζών με στόχο την αποτροπή φαινομένων αδιαφάνειας, διαπλοκής, κακοδιαχείρισης κλπ.

Η κυβέρνηση, πάντως, προχωρά στην πρόσληψη ξένου συμβούλου για την αξιολόγηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών. 

Κατά την σύσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου που θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το οποίο θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, την επεξεργασία του σχεδίου για την Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας. Η σύνταξη του εν λόγω σχεδίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα ώστε να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με την κοινωνία προτού αυτό κατατεθεί στους Θεσμούς.

Επίσης συμφωνήθηκε η επανεκκίνηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ δρομολογήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 του ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr