current views are: 2

20 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση11:29

Ασφαλιστικό: Ο Κατρούγκαλος 1, ο Κατρούγκαλος 2 και οι άλλοι…

Η κυβέρνηση, φέρεται να επιμένει, δια στόματος κ. Κατρούγκαλου ότι ο εξορθολογισμός του συστήματος είναι ο τελικός στόχος των αλλαγών, «ώστε να εξαφαλίσει και την επιβίωση για το μέλλον και συντάξεις που να μην είναι συντάξεις – φιλοδωρήματα».

 

Δημοσίευση 11:29’
αρθρο-newpost

Η κυβέρνηση, φέρεται να επιμένει, δια στόματος κ. Κατρούγκαλου ότι ο εξορθολογισμός του συστήματος είναι ο τελικός στόχος των αλλαγών, «ώστε να εξαφαλίσει και την επιβίωση για το μέλλον και συντάξεις που να μην είναι συντάξεις – φιλοδωρήματα».

 

Κατρούγκαλος ώρα 14:00, Μέγαρο Μαξίμου

«Δεν έχουμε πει τίποτα που αφορά μειώσεις, όλες οι προτάσεις μας αφορούν ακριβώς τον εξορθολογισμό. Οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, όπως έκαναν οι προηγούμενοι, δεν θα κάνουμε» είναι η νεώτερη δήλωση του υπουργού Εργασίας σχετικά με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση, φέρεται να επιμένει, δια στόματος κ. Κατρούγκαλου ότι ο εξορθολογισμός του συστήματος είναι ο τελικός στόχος των αλλαγών, «ώστε να εξαφαλίσει και την επιβίωση για το μέλλον και συντάξεις που να μην είναι συντάξεις – φιλοδωρήματα».

Ωστόσο, οι αντιδράσεις τόσο εκτός όσο και εντός κυβέρνησης για τις περικοπές στις συντάξεις, τις αλλαγές εν γένει στο συνταξιοδοτικό που προκύπτουν από το πόρισμα για το ασφαλιστικό, εντείνονται καθημερινά.

Και όλα αυτά όταν ούτε το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό υιοθετεί η κυβέρνηση, ούτε την πρόταση του υφυπουργού απασχόλησης για επιβολή εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες που θα κατευθύνεται στην κοινωνική ασφάλιση.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει: «Υπήρξε ενημέρωση από τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο για το πόρισμα της Επιτροπής Εργασίας για το Ασφαλιστικό. Γύρω από το οποίο υπήρξε αναλυτική συζήτηση. Στο τέλος του μήνα, η κυβέρνηση θα καταθέσει την δική της ολοκληρωμένη πρόταση».

Κατρούγκαλος ώρα 10.15, ΣΚΑΪ

Από την… κυβερνητική πλευρά, είναι ενδεικτικό ότι νωρίτερα σήμερα για ενοποίηση και όχι κατάργηση των επικουρικών συντάξεων έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ όπου είπε πως «οι επικουρικές συντάξεις είχαν λόγο ύπαρξης στο παρελθόν όταν έμπαιναν μόνο εισφορές εργοδοτών και εργαζόμενων στο τέλος έβαζε τα λεφτά το κράτος.

«Τις ενοποιούμε με τις κύριες για να σωθούν. Δεν καταργούνται, αλλά περιλαμβάνονται στις κύριες συντάξεις». Για την εθνική σύνταξη είπε πως «πρέπει να κρατήσουμε τη βασική ιδέα της εθνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές. Στο μέλλον θα είναι ίδιο για όλους, 60% του μέσου ειδοσήματος, που σήμερα είναι 390 ευρώ».

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε πως δεν πρέπει να πάμε «σε οριζόντιες μειώσεις αλλά σε εφαρμογή ίδιων κανόνων για υπολογισμό σύνταξης και εισφορών. Αυτό δεν οδηγεί αναγκαστικά σε μειώσεις. Σε αυτή τη φάση λόγω του μνημονιακού στόχου και της εκτροπής του συστήματος θα βάλουμε ποσοστά που ίσως οδηγήσουν σε μειώσεις».

Υπογράμμισε δε πως «κάποιοι από τους ήδη συνταξιούχους θα υποστούν μειώσεις στις συντάξεις τους», καθώς όπως είπε «οι σημερινές συντάξεις θα επαναπροσδιοριστούν». 

Και οι αντιδράσεις…

Από την άλλη, ο υπουργός Εσωτερικών φαίνεται δυσαρεστημένος με τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό διατηρώντας αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα.

Οι συντάξεις είναι σε ένα επίπεδο που δεν θεωρώ ότι είναι υψηλό έτσι ώστε να έχει πολλά περιθώρια πολλά για να γίνουν περικοπές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι

«πρέπει να δούμε τα ζητήματα των περικοπών με πολύ μεγάλη προσοχή, πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια έτσι ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες επιλογές», ενώ προσέθεσε ότι σημερα «η αγοραστική δύναμη του κόσμου είναι στα χαμηλά και η οικονομία, όσες περικοπές κι αν κάνεις για να εχει προοπτική, έχει ανάγκη να υπάρχει δυνατότητα αγοραστικής δύναμης».

«Η κατάσταση δεν δημιούργησε θετική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και πρέπει να τα δούμε σε συνεργασία με τους θεσμούς, έτσι ώστε το αναπτυξιακό πρόγραμμα για το οποίο μιλάμε να δώσει προοπτική», είπε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα και σε πιο έντονους τόνους πληθαίνουν οι φωνές διαφωνίας εκτός κυβέρνησης και συγκεκριμένα από την ίδια την Επιτροπή Θεσμών, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι στα… κάγκελα.

Για υπονόμευση των επικουρικών συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό έκανε λόγο το μέλος της Επιτροπής Σοφών, κ. Δημήτρης Μπούρλος σε συνέντευξή του στην εκπομπή του ΣΚΑΪ FM, «Ακραίως» με τους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο.

«Δεν θα πρέπει λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος να καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις. Η ρήτρα θα μειώσει τις επικουρικές συντάξεις, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Ωστόσο, όσο υπάρχουν έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές θα υπάρχουν και επικουρικές. Οδεύουμε πάντως προς έναν ενιαίο φορέα για επικουρικές και ένα ταμείο για όλους» εξήγησε ο κ. Μπούρλος.

Σχετικά με τα όρια ηλικίας, το μέλος της Επιτροπής Σοφών διευκρίνισε ότι τα όρια ανέβηκαν και είτε θα βγαίνει κάποιος στα 67 στη σύνταξη, ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης και αυτό αφορά όλους τους ασφαλισμένους ανεξαιρέτως.

O κ. Μπούρλος εξήγησε ότι εξέφρασε την διαφωνία του στην Επιτροπή για το πόρισμα του ασφαλιστικού καθώς ήταν αντίθετος στο «σουηδικό μοντέλο που επιχειρούν να εφαρμόσουν σχετικά με την κύρια σύνταξη», ενώ εκτιμά ότι οι επικουρικές πρέπει να παραμείνουν αυτόνομες σε τρία ταμείο. Τέλος, διαφώνησε κάθετα με τον επαναυπολογισμό τω ν σημερινών συντάξεων.


σχετικα αρθρα