ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Θα επαναϋπολογιστούν όλες οι συντάξεις με βάση τον μισθό

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2015, 09:54 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2015, 10:39
Κατρούγκαλος: Θα επαναϋπολογιστούν όλες οι συντάξεις με βάση τον μισθό
Facebook Twitter Whatsapp

Όλες οι συντάξεις θα επαναυπολογισθούν με βάση το μισθό και κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης, διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όλες οι συντάξεις θα επαναυπολογισθούν με βάση το μισθό και κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης, διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Διευκρινίσεις στις  άλλες του δηλώσεις για την πρότασή του περί επαναϋπολογισμού όλων των συντάξεων με βάση έναν ενιαίο κανόνα, ώστε όλοι οι συνταξιούχοι να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, έδωσε ο υπουργός διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα θιγούν οι μικρές συντάξεις.

Ο σκοπός μας δεν είναι να μειώσουμε. Είναι να βρούμε αυτό το ιδανικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα κρατάει το ασφαλιστικό σύστημα σε τροχιά βιωσιμότητας ... δεν θέλουμε να μειώσουμε τις συντάξεις των ανθρώπων, αλλά να τις εξασφαλίσουμε ώστε να μπορούν να τις παίρνουν και αύριο, δήλωσε.

Όπως εξήγησε, αυτό που προτείνει είναι ο επαναϋπολογισμός να γίνει με έναν ενιαίο κανόνα που θα λαμβάνει υπόψη τον μισθό που έπαιρνε κάποιος, τις εισφορές που έχει πληρώσει και το ποσοστό αναπλήρωσης που θα οριστεί για τη μισθολογική κατηγορία στην οποία ανήκει κάποιος.

Οι μικρές συντάξεις που βασίζονται σε μικρούς μισθούς δεν πρόκειται να θιγούν, τόνισε και πρόσθεσε: Δεν δημιούργησαν το πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα αυτοί που είχαν μισθό 1.000 ευρώ και ποσοστό αναπλήρωσης 70 ή 80% στο χιλιάρικο. Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα στο ασφαλιστικό ήταν αυτοί που είχαν μισθό 2 και 3 χιλιάδες και είχαν ποσοστό αναπλήρωσης 110 και 120%. Με τον επαναϋπολογισμό επομένως αυτοί πρόκειται να θιγούν, όχι άλλο.

Τόνισε πως «όλες οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν με βάση τους μισθούς με τους οποίους έφυγαν οι εργαζόμενοι. Δεν μπορούμε να δίνουμε συντάξεις μεγαλύτερες από τους μισθούς. Δεν μπορούμε να βάλουμε ποσοστό αναπλήρωσης 110%», ενώ εκτίμησε πως «αυτοί που θα πάθουν ζημιά είναι αυτοί που είχαν ποσοστό αναπλήρωσης από 110% και πάνω».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εθνικής σύνταξης εξήγησε ότι «επειδή οι μισθοί είναι χαμηλοί και υπάρχει ανεργία, επειδή αυτοί που δουλεύουν δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα έχουν μετά από 35 χρόνια, θα μπει εισφορά, άσχετη με τη μισθοδοσία και τις εισφορές της, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα αποτελεί το 60% της σύνταξης. Πάνω σε αυτό θα προσθέσουμε τις εισφορές μας». Ξεκαθάρισε δε ότι «αυτή τη σύνταξη θα την παίρνουν όλοι, με 15 χρόνια εργασιακού βίου».

Διαβεβαίωσε, δε, ότι αν από το νέο τρόπο υπολογισμούυποστούν μείωση κατώτερες συντάξεις, μικρές συντάξεις θα υπάρξει διορθωτική επέμβαση για να σωθούν. Για τα ποσοστά αναπλήρωσης είπε ότι δεν θα είναι ενιαία αλλά κλιμακωτά, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε νούμερα, γιατί, όπως ανέφερε, είναι υπό επεξεργασία. Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πάντως ότι πρόκειται για δική του πρόταση και ότι η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της τις επόμενες μέρες, ενώ για το πόρισμα της επιτροπής σοφών επανέλαβε ότι δεν δεσμεύει την κυβέρνηση.

«Ισοδύναμη προστασία με αυτήν του ΕΚΑΣ. Δεν καταργείται τίποτα, απλώς αλλάζει το σύστημα» σημείωσε, λέγοντας ότι «αναπηρικές, θανάτου, κτλ» θα υπολογίζονται διαφορετικά.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr