current views are: 2

21 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση12:14

Ο Ολάντ, ο Τσίπρας, η Φώφη, ο Σταύρος και στο βάθος ο Καμμένος

Η έλευση του Φρανσουά Ολάντ στη χώρα μας έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλά κομματικά επιτελεία. 

Δημοσίευση 12:14’
αρθρο-newpost

Η έλευση του Φρανσουά Ολάντ στη χώρα μας έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλά κομματικά επιτελεία. 

του Ορέστη Αποστολόπουλου 

Η έλευση του Φρανσουά Ολάντ στη χώρα μας έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλά κομματικά επιτελεία.

Για αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου τα στελέχη του και το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ικανοποίηση όσο και αν δεν το παραδέχονται τη συζήτηση που έχει ανάψει εδώ και καιρό στο κέντρο της Ευρώπης, για την πιθανότητα ένταξης τους στον πυρήνα των σοσιαλιστικών κομμάτων.

Δημοσίως δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση ωστόσο, ο πρωθυπουργός έχει γίνει κοινωνός των σκέψεων αρχικά του κυρίου Μάρτιν Σούλτς και στη συνέχεια του κυρίου Φρανσουά Ολάντ και άλλων ευρωπαίων σοσιαλιστών. Το βασικό πρόβλημα σε αυτό το σχέδιο είναι η πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν σε οριακή κατάσταση την ελληνική οικονομία και σε ένα τρίτο μνημόνιο.

Ακόμη και στελέχη των ευρωπαίων σοσιαλιστών που στέκονταν απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά παραδέχονται τώρα, πως η κυβέρνηση του οδηγούσε την Ελλάδα εκτός μνημονίου και ασκούν κριτική για το γεγονός πως η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν βοηθήθηκε αρκούντως απλό τις Βρυξέλλες. Πολλοί στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές δεν κρύβουν πως θα ήθελαν τον κύριο Τσίπρα στις τάξεις τους. Όλο αυτό όμως περνάει και από την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεν είδαν με καλό μάτι τη συνεργασία με τον κύριο Καμμένο και θα επιθυμούσαν μια κυβέρνηση Τσίπρα, Γεννηματά, Θεοδωράκη. Άλλωστε το έχουν δηλώσει ανοιχτά. Η κυρία Γεννηματά και ο κύριος Θεοδωράκης δεν πρόκειται να συναντηθούν με τον Γάλλο πρόεδρο, όπως αναφέρουν ο κύριος Θεοδωράκης θα λείπει και η κυρία Γεννηματά που θα είναι εδώ δε ζήτησε καμία συνάντηση. Ο κύριος Τσίπρας μπορεί να υποδέχεται σα φίλο το γάλλο πρόεδρο, ωστόσο ο κύριος Ολάντ έρχεται πρώτον για να δείξει πως η Γαλλία μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και δεύτερον για μπίζνες. Θα ήταν μεγάλη νίκη του κυρίου Ολάντ αν κατάφερνε να «τραβήξει» στους σοσιαλιστές τον Αλέξη Τσίπρα. 

Το σχέδιο όμως σκοντάφτει και στην αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που δια του κυρίου Πιτέλα επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στους ευρωπαίους σοσιαλιστές. Όλα όπως φαίνεται περνούν από την εξέλιξη της κυβέρνησης ΤσίπραΚαμμένου. Αν αυτή η κυβερνητική συνεργασία τερματιστεί ,όχι άμεσα, αλλά αργότερα και υπάρξει συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τότε οι πόρτες των σοσιαλιστών θα ανοίξουν.

Από την άλλη στο ΠΑΣΟΚ ελπίζουν πως με τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ ίσως καταφέρουν να ανακάμψουν οπότε το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει σε μια τέτοια περίπτωση να ξαναβρεί τη θέση του στην Ευρώπη.


σχετικα αρθρα