current views are: 3

23 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση06:33

Ολάντ: Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια -Τσίπρας: Μαζί να προστατέψουμε τη Δημοκρατία

Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συναντάται ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. 

Δημοσίευση 06:33’
αρθρο-newpost

Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συναντάται ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. 

Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συναντάται ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.  Στον σύντομο διάλογό τους μπροστά στις κάμερες και οι δύο ηγέτες επισήμαναν τους δεσμούς των δύο χωρών βασισμένοι πάνω σε κοινές αξίες όπως είναι η Δημοκρατία. 

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής της Ευρώπης, ενώ ο γάλλος πρόεδρος αφού αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν τόνισε την ανάγκη αρωγής της Ελλάδας τόσο στο προσφυγικό όσο και στο κομμάτι της ανάπτυξης.

Τον γάλλο πρόεδρο υποδέχθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός λίγο πριν από τις 10 το πρωί. Στον σύντομο διάλογο των δύο ανδρών μπροστά τις κάμερες, ο κ. Ολάντ, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα, αν το γραφείο του είναι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως το γραφείο του πράγματι είναι εκεί. Όταν ο κ. Ολαντ τον ρώτησε πού είναι οι υπουργοί, ο έλληνας πρωθυπουργός του είπε πως βρίσκονται σε μία πλαϊνή αίθουσα ενώ του εξήγησε πως τα υπουργικά συμβούλια διεξάγονται στη Βουλή. 

Υποδεχόμενος τον Φρανσουά Ολάντ ο κ. Τσίπρας του είπε: 

«Κύριε Πρόεδρε είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκεστε σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Άκουσα τη φράση σας χθες στον δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας: “τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία και τι η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα“. Αυτή η συνεργασία αφορά και στο μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις αρχικές της αξίες και αρχές γιατί βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Θέλουμε την Ευρώπη που θα επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία. Το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευτούν η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Και αυτό για τις επόμενες γενιές που δικαιούνται μια Ευρώπη καλύτερη από αυτή που έχουμε φτιάξει. 

Από πλευρά τους ο Φρανσουά Ολάντ είπε στον κ. Τσίπρα: 

«Κύριε Πρωθυπουργέ να ευχαριστήσω για την υποδοχή που μου επιφυλάχθηκε που αποδεικνύει τον σύνδεσμο των δύο χωρών, των κοινών μας αξιών, αυτών που πρέπει να προβάλουμε στην Ευρώπη. Ξέρω τι υπέση ο ελληνικός λαός με την κρίση, χρειάζεται κουράγιο και θάρρος για να διαπραγματευτούμε τις μεταρρυθμίσεις για να μπούμε στον δρόμο της ανάπτυξης.  

Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας. Και μετά από αυτήν τη φάση που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη και που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα για να συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. 

Οι πρόσφυγες μας υπενθυμίζουν ότι χρειάζεται ανθρωπισμός, αλλά και αλληλεγγύη πρός την Ελλάδα που υποδέχεται τους πρόσφυγες  αλλά και να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. 

Και η Γαλλία δεν θα αφήσει την Ελλάδα μόνη στη δοκιμασία του προσφυγικού. Είναι θέμα ανθρωπιάς αλλά και ασφάλειας. 

Ήρθα εδώ με γάλλους επιχειρηματίες, γιατί οι γαλλικές επιχειρήσεις πρέπει να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, θέλουμε περισσότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα.Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια. 

Και πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχία η Ευρώπη είναι δημοκρατία, κοινές αξίες και όχι μόνο κοινό νόμισμα». 

Τέλος ο κ. Ολάντ εξέφρασε τη θλίψη του για το τραγικό δυστύχημα στη Νότια Γαλλία που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων. 

Νωρίτερα συναντήθηκε με επιχειρηματίες στην πρεσβεία της Γαλλίας, ενώ μετά την κατιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο γάλλος πρόεδρος στις 12 θα απευθύνει ομιλία στην ελληνική βουλή. 

Ολόκληρες οι δηλώσεις των δύο ηγετών


σχετικα αρθρα