ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ετοιμάζει βαλίτσες για Τουρκία ο Τσίπρας με βαριά ατζέντα και κύριο θέμα το προσφυγικό

Δημοσίευση 2 Νοεμβρίου 2015, 21:14 / Ανανεώθηκε 3 Νοεμβρίου 2015, 02:30
Ετοιμάζει βαλίτσες για Τουρκία ο Τσίπρας με βαριά ατζέντα και κύριο θέμα το προσφυγικό
Facebook Twitter Whatsapp

Τις βαλίτσες του για την Τουρκία ετοιμάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιβεβαίωσε την επίσκεψή του στη γειτονική χώρα κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τις βαλίτσες του για την Τουρκία ετοιμάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιβεβαίωσε την επίσκεψή του στη γειτονική χώρα κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον τούρκο ομόλογό του για  την εκλογική νίκη του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές, ενώ επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά στις συνθήκες περιφερειακής έντασης που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε στον κ. Νταβούτογλου την αποδοχή της πρόσκλησης που ο Τούρκος Πρωθυπουργός του είχε απευθύνει στην Νέα Υόρκη, προκειμένου να επισκεφθεί την Τουρκία. Η ημερομηνία της επίσκεψης μπορεί να μην έχει γίνει ακόμα γνωστή καθώς ο χρόνος της θα καθοριστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, ωστόσο η ατζέντα με την οποία θα μεταβεί ο πρωθυπουργός στη γειτονική χώρα είναι καθορισμένη και βαριά. Δεσπόζουσα θέση έχει φυσικά το προσφυγικό 

Η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία και η ΕΕ διαπραγματεύεται μαζί της τρόπους συγκράτησης των ανθρώπων αυτών σε τουρκικό έδαφος, έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν τον επαναπατρισμό τους.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει παρέμβει στις διαπραγματεύσεις ΕΕ -Τουρκίας επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων στο τουρκικό έδαφος, πράγμα που δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν και σε ποιο βαθμό οι Βρυξέλλες το θέτουν στην Άγκυρα. Όπως είναι γνωστό στις διαπραγματεύσεις έχει παρέμβει σε διμερές επίπεδο η Γερμανία η οποία , θέλοντας να πείσει την Τουρκία να συνεργαστεί καλύτερα με την ΕΕ, υποστηρίζει και την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, αλλά και την επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Όλα αυτά τα θέματα περνούν εκ των πραγμάτων και από την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως είναι γνωστό η Κυπριακή Δημοκρατία αρνείται να «ξεπαγώσει» σειρά κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επειδή η Τουρκία αρνείται να την αναγνωρίσει. Η Ελλάδα έχει επισημάνει πολλές φορές ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι σε συνάρτηση με την τήρηση των κριτηρίων, αλλά και με την αλλαγή της συμπεριφοράς της στο Αιγαίο και στο Κυπριακό.

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας αναμένεται  να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του το Κυπριακό, την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών για το Αιγαίο που έχουν παγώσει λόγω των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων, την κατάσταση στην Συρία , αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr