ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το αυστηρό μήνυμα του Μοσκοβισί στον Τσίπρα μέσω του blog του: Κλείσε την διαπραγμάτευση

της Αναστασίας Γαλάνη - Δημοσίευση 5 Νοεμβρίου 2015, 13:22 / Ανανεώθηκε 5 Νοεμβρίου 2015, 13:27
Το αυστηρό μήνυμα του Μοσκοβισί στον Τσίπρα μέσω του blog του: Κλείσε την διαπραγμάτευση
Facebook Twitter Whatsapp

Στο προσωπικό του blog ο ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί αναφέρεται ενδελεχώς στην επίσκεψή του στην Αθήνα και τις συζητήσεις του με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ επισημαίνει πόσο σημαντικό είναι για την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να πάρει την δόση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο προσωπικό του blog ο ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί αναφέρεται ενδελεχώς στην επίσκεψή του στην Αθήνα και τις συζητήσεις του με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ επισημαίνει πόσο σημαντικό είναι για την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να πάρει την δόση.

Όπως αναφέρει ο κ. Μοσκοβισί: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση: η χώρα πρέπει να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, με πλήρη σεβασμό του μνημονίου που υπεγράφη αυτό το καλοκαίρι. Μεγάλη πρόοδος έχει ήδη γίνει: πρέπει να παραμείνει η κυβέρνηση στην πορεία αυτή. Δεν πρέπει να χάσουμε τον στόχο, και έχουμε προχωρήσει μεθοδικά και σταθερά: αυτό είναι ό, τι αναμένεται από τα μέλη της ζώνης του ευρώ, πριν από την αποδέσμευση της πρώτης δόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα».

Και συνεχίζει:

Είμαι αισιόδοξος βλέποντας το σημερινό κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Αυτή η κυβέρνηση είναι τώρα, και από τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο, μία κυβέρνηση με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να δουλεύουμε καλύτερα από την αρχή της κρίσης το 2010. Οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά υπάρχει θέληση να προχωρήσουμε μαζί. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πραγματική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η χώρα τώρα αντιμετωπίζει επιπλέον με θάρρος την προσφυγική κρίση και τη στηρίζουμε στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

 

Ο ευρωπαίος επίτροπος σημειώνει ότι το να μείνει η Ελλάδα στη σωστή πορεία σημαίνει πρώτα και κύρια να επιμένει στην εφαρμογή του προγράμματος: «Ο δρόμος προς τα εμπρός θα είναι ευκολότερος με τους δανειστές, εάν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί πληρούνται. Είναι προς το συμφέρον όλων: Της Ελλάδας, η οποία πρέπει να εκσυγχρονίσει τις δομές της και σκοπεύει να συνεχίσει τη συζήτηση για το χρέος της αλλά και των κρατών-μελών, τα οποία θέλουν μια ισχυρή, βιώσιμη Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ».

Αυτή η δυναμική, της συνεργασίας και του momentum, πρέπει να κρατηθεί: Η πρόοδος των μέτρων είναι η προϋπόθεση για την εκταμίευση των κεφαλαίων που περιμένει η Αθήνα. Θα πρέπει επίσης να διατηρηθεί η δυναμική για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας μέχρι το τέλος του 2015. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλα στους συνομιλητές μου, κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα, δηλαδή στις συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.


Αρκετά μέτρα, που σχετίζονται με βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση, βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης. Αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά η πρώτη δέσμη μέτρων πρέπει τώρα να κλείσει. Πρέπει να δούμε πρόοδο ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών. Οι πιο ευάλωτοι πρέπει να βοηθηθούν και να προστατευτούν, χωρίς να αφήνουμε αυτούς που θεωρούνται «στρατηγικοί παραβάτες» δηλαδή αυτούς που απλώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους.

Ένα δεύτερο «κύμα» μέτρων θα πρέπει να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες και να ψηφιστεί το Νοέμβριο. Η τήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος θα επιτρέψει στους θεσμούς να επανεξετάσουν και να υιοθετήσουν αυτές τις αποφάσεις που θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη να ξεκλειδώσουν την εκταμίευση της βοήθειας που αναμένεται. Ελπίζω ότι το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου θα μπορέσει να δώσει ένα σήμα γι' αυτό το αποτέλεσμα - αυτός είναι ο στόχος μας.

Οι συζητήσεις και οι, δύσκολες αποφάσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες και δεν το έκρυψα από τους συνομιλητές μου. Οι προβλέψεις που θα ανακοινωθούν σήμερα από την Κομισιόν προβλέπουν επιστροφή στην ανάπτυξη για την Ελλάδα το β΄ εξάμηνο του 2016. Δείχνουν ότι ο βασικός μας στόχος παραμένει ο ίδιος: Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, με αναβίωση της εργασίας, με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και μια Ελλάδα που θα επανακτήσει την οικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα.
 Η χώρα ορίζει τη δική της μοίρα. Εμείς είμαστε εκεί να τη βοηθήσουμε να πετύχει, καταλήγει ο Πιερ Μοσκοβισί.