ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια κόντρα Σκουρλέτη – Μανιάτη για το ΣτΕ και τις Σκουριές (Βίντεο)

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 5 Νοεμβρίου 2015, 16:34 / Ανανεώθηκε 5 Νοεμβρίου 2015, 17:45
Άγρια κόντρα Σκουρλέτη – Μανιάτη για το ΣτΕ και τις Σκουριές (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Άγρια κόντρα ξέσπασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μεταξύ του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη και του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη με αφορμή τις διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη λειτουργία των μεταλλείων Χρυσού στη Χαλκιδική.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άγρια κόντρα ξέσπασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μεταξύ του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη και του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη με αφορμή τις διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη λειτουργία των μεταλλείων Χρυσού στη Χαλκιδική. 

Κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου, ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε «ράπισμα» για την κυβέρνηση την απόφαση του ΣτΕ. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε για τρίτη φορά εν Ολομέλεια ότι η επένδυση στις Σκουριές, η επένδυση στα μεταλλεία  Χαλκιδικής, είναι απόλυτα συμβατή με τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές και εθνικές προδιαγραφές και ακύρωσε την απόφαση του αρμόδιου υπουργού με την οποία σταμάτησαν οι εργασίες των 2500 εργαζομένων. (…) Μετά ακούσαμε από την κυβέρνηση ένα ψέλλισμα, ότι η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί. Μα προφανώς, αυτή θα δημοσιευτεί μετά από έναν - ενάμιση μήνα. Είναι ψευδές όμως ότι έτσι αποφάσισε η ολομέλεια;» διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε:

Και η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι έχει χρέος να ανακρούσει πρύμναν και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα περί ταυτόχρονης προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων με αυστηρότατη εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανόνων;     

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος λαμβάνοντας τον λόγο σημείωσε οργισμένος, απευθυνόμενος προς τον κ. Μανιάτη: 

Αναφερθήκατε σε κάποια απόφαση του ΣτΕ που γνωρίζεται εσείς και ο πρόεδρος του ΣτΕ δεν γνωρίζει. Και έβγαλε απόφαση με την οποία διαψεύδει τα φιλικά προς εσάς ΜΜΕ τα οποία μιλάγανε για μία υποτιθέμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις Σκουριές. Γνωρίζετε κάτι; Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε πως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Και δεν μιλάμε για την καθαρογραφή, μίλησε για δύο ακόμη επικείμενες συσκέψεις για το ζήτημα. Πάφτε να υπονομεύετε ή να υπαγορεύετε στο ΣτΕ τις απόψεις σας. Αυτό που κάνετε είναι απαράδεκτο. Ανακαλέστε, μη συνεχίσετε να παίζετε έτσι με τους θεσμούς της Δικαιοσύνης.

Σε εξίσου υψηλούς τόνους ανταπάντησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Είναι αδιόρθωτοι οι της κυβέρνησης. Κύριε υπουργέ διαψεύδετε το σύνολο των μέσων ενημέρωσης, όλους όσοι έγραψαν αυτό που έγραψαν και θέλετε να πιστέψουμε εσάς; Όταν γνωρίζουμε ότι και η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ ήταν ενάντια στην απόφαση που έχετε βγάλει; Εσείς δεν αισθάνεστε την ανάγκη να πειτε "έκανα λάθος;" Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να πείτε συγγνώμη στους 2500 ανθρώπους που τους έχετε να περιμένουν μέσα στις στοές των μεταλλείων;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο ο υπουργός κατηγόρησε τον κ. Μανιάτη πως έκανε «βαρύ ατόπημα». Όπως είπε, «υπαγορεύεται στο ΣτΕ που δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες, να λάβει υπόψη τις απόψεις σας. Έλεος δηλαδή, είστε αδιόρθωτος και αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη των όσων είπατε. (…) Βεβαίως διαψεύδω - εγώ και το ΣτΕ- το σύνολο των δημοσιευμάτων. Και όσοι έχουν τη στοιχειώδη δημοσιογραφική δεοντολογία κάνουν την αυτοκριτική τους», είπε.

Ο κ. Μανιάτης πέρασε ξανά στην αντεπίθεση

Συνεχίζετε τη διολίσθηση της κυβέρνησης σε αηθέστατες προσεγγίσεις ενός ζητήματος που χτυπά βαριά στην καρδία της απασχόλησης της χώρας. Υπάρχει έστω και μία απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε τις αποφάσεις σας; Λέτε πως όλοι οι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ που αναφέρθηκαν στην απόφαση είναι όργανα των επενδυτών; (…) Οφείλετε να υπακούσετε στις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Και πάλι, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε στον κ. Μανιάτη, τονίζοντας ότι «γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια, τις διαδικασίες και το κύρος του ΣτΕ. Διαψεύδετε τον πρόεδρο του ΣτΕ και την ανακοίνωσή του, ότι δεν είναι αληθή τα δημοσιεύματα; Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος εάν λέτε πως υπηρετείτε την υπόθεση των ξένων επενδύσεων, εάν υπηρετείτε μία αντίληψη επενδυτών που δεν σέβονται το περιβάλλον, τη χώρα και τις ζωές των ανθρώπων». 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr