ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ψάχνει «ασπίδα» για τους πλειστηριασμούς σε Ολάντ-Μέρκελ-Γιούνκερ

του Νίκου Παπαδημητρίου - Δημοσίευση 9 Νοεμβρίου 2015, 11:38 / Ανανεώθηκε 9 Νοεμβρίου 2015, 11:43
Ο Τσίπρας ψάχνει «ασπίδα» για τους πλειστηριασμούς σε Ολάντ-Μέρκελ-Γιούνκερ
Facebook Twitter Whatsapp

«Ασπίδα» υπέρ της μεσαίας τάξης βάζει η κυβέρνηση απέναντι στις αξιώσεις των δανειστών (του ΔΝΤ περισσότερο, εν προκειμένω) αναφορικά με τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Ασπίδα» υπέρ της μεσαίας τάξης βάζει η κυβέρνηση απέναντι στις αξιώσεις των δανειστών (του ΔΝΤ περισσότερο, εν προκειμένω) αναφορικά με τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας. 

Χαρακτηριστικό των «άγριων» διαθέσεων της άλλης πλευράς είναι ότι ακόμη και στις χθεσινές διαπραγματεύσεις θέτει ως όριο προστασίας τα 1.250 ευρώ καθαρού μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος, όταν η κυβέρνηση βάζει τον αντίστοιχο πήχη στα 2.000 ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από τα έσοδα που μπαίνουν μηνιαίως σε κάθε νοικοκυριό, ζητούμενο είναι από τα λεφτά αυτά να βρίσκεται και η δόση του στεγαστικού δανείου). 

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει τεράστια και στα άλλα δύο κριτήρια, αντικειμενική αξία (120.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές, 200.000 αντιπροτείνει η Αθήνα) και σύνολο χρεών προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες (επίσης 120.000 έναντι 200.000). Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση αποδέχεται δίχτυ προστασίας για το 60% των στεγαστικών δανείων (ή λίγο παρακάτω), όταν οι συνομιλητές της το θέτουν στο 36% ! 

Στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση, είτε δια του πρωθυπουργού είτε δια των αρμοδίων υπουργών και τεχνοκρατών, αντιπαρέβαλε διάφορα επιχειρήματα σύμφωνα με πληροφορίες: ότι το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να ψηφίσει τέτοιες θέσεις, ότι θα προκληθεί κοινωνική αναταραχή και πολιτική αστάθεια, ότι την περίοδο αυτή η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις συνέπειες του προσφυγικού ζητήματος. Αλλά και ειδικότερα επιχειρήματα, όπως  ότι ούτε η αγορά ακινήτων και οι τράπεζες βγαίνουν ωφελημένες, ότι, τελικώς, κουλτούρα πληρωμής των δανείων δεν χτίζεται με τέτοιες εξοντωτικές θέσεις. 

Από χθες, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να χτίσει συμμαχίες -σύμφωνα με συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα ο Φρ. Ολάντ εμφανίσθηκε ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων, ο Ζ. Κλ. Γιουνκέρ πιο συγκρατημένος, ενώ ως και η Ανγκ. Μέρκελ ανέλαβε να τις μεταφέρει στο πραγματικό «αφεντικό» του Eurogroup, τον Β. Σόιμπλε. 

Και, παρά το γεγονός ότι εκταμίευση της δόσης δεν αναμένεται σήμερα, εν τούτοις όλο το πρωινό η Αθήνα θα αναλωθεί στην προσπάθεια να πεισθούν και άλλες κυβερνήσεις, προκειμένου να ρίξει νερό στο κρασί του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Με στόχο εν τέλει, να σταλεί αντίστοιχο μήνυμα στους επικεφαλής των κλιμακίων που καταφθάνουν την Τρίτη, στην Αθήνα.

Ενώ, αν όλες αυτές οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν, τότε υπάρχει και η άτυπη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό, στη Βαλέτα, την Τετάρτη και την Πέμπτη...

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr