current views are: 1

9 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση16:15

MNI: Η Αθήνα καταθέτει βελτιωμένη πρόταση για τους πλειστηριασμούς στο Eurogroup

Νέες προτάσεις για τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης αναμένεται να καταθέσει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταδίδει το πρακτορείο MNI.

Δημοσίευση 16:15’
αρθρο-newpost

Νέες προτάσεις για τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης αναμένεται να καταθέσει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταδίδει το πρακτορείο MNI.

Νέες προτάσεις για τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης – και συγκεκριμένα για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας- αναμένεται να καταθέσει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταδίδει το πρακτορείο MNI.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι διαφωνίες κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς ώθησαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει σειρά τηλεφωνικών επαφών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ζητώντας τους να υπάρξει πολιτική λύση για τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, με βασικότερο αυτό που αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Στο εν λόγω ζήτημα, όπως έγραψε νωρίτερα το newpost, παραμένει μεγάλη απόσταση, καθώς ακόμα και στις χθεσινές διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι των Θεσμών έθεσαν ως όριο προστασίας τα 1.250 ευρώ καθαρού μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος, όταν η κυβέρνηση βάζει τον αντίστοιχο πήχη στα 2.000 ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από τα έσοδα που μπαίνουν μηνιαίως σε κάθε νοικοκυριό, ζητούμενο είναι από τα λεφτά αυτά να βρίσκεται και η δόση του στεγαστικού δανείου). 

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παρέμεινε και στα άλλα δύο κριτήρια, αντικειμενική αξία (120.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές, 200.000 αντιπροτείνει η Αθήνα) και σύνολο χρεών προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες (επίσης 120.000 έναντι 200.000). 

Όπως μεταδίδει το ΜΝΙ επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο πρωθυπουργός κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε βρήκε «ευήκοα ώτα» και σε αυτό το πλαίσιο θα κατατεθεί μία βελτιωμένη πρόταση από την ελληνική πλευρά στο Eurogroup, η οποία θα μπορούσε να φέρει συμφωνία. 

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα, τονίζοντας πως αυτό είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Πρόσθεσε μάλιστα στους συνομιλητές τους πως οι φτωχοί πρέπει να προστατευτούν την ώρα που η έξαρση του μεταναστευτικού θα μπορούσε ενδυναμώσει περαιτέρω της Χρυσή Αυγή. 


σχετικα αρθρα