ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκάλυψη: Το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς Παρασκευόπουλου - Τόσκα

του Νίκου Παπαδημητρίου - Δημοσίευση 12 Νοεμβρίου 2015, 05:01 / Ανανεώθηκε 13 Νοεμβρίου 2015, 07:53
Αποκάλυψη: Το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς Παρασκευόπουλου - Τόσκα
Facebook Twitter Whatsapp

Παραβιάστηκαν ή όχι  μυστικά της Πολιτείας; Παραβιάστηκε ή όχι το καθήκον εχεμύθειας στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών; Και αν ναι, ποιος -οι επωφελήθηκε από την κατάσταση αυτή;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παραβιάστηκαν ή όχι  μυστικά της Πολιτείας; Παραβιάστηκε ή όχι το καθήκον εχεμύθειας στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών; Και αν ναι, ποιος -οι επωφελήθηκε από την κατάσταση αυτή;

Τα ερωτήματα αυτά έθεσαν, κατά πληροφορίες, οι υπουργοί Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Γκουτζαμάνη.

Η μηνυτήρια αναφορά πάντως, που στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, αυτουργού ή συμμέτοχου σε σειρά παράνομων ενεργειών, ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, από το αρχικό ερώτημα αν είναι αυθεντικό ή όχι το υλικό που τις τελευταίες ημέρες προβάλλεται στο Πανελλήνιο. Πόσο μάλλον που, όπως υποστηρίζουν οι δύο υπουργοί,  ο Γιάννης Πανούσης, αλλά και όσοι μεταδίδουν τα  επίμαχα στοιχεία, δεν αποσαφηνίζουν αν πράγματι αναφέρονται σε απόρρητες εκθέσεις ή όχι.

Στην περίπτωση όμως που αποδειχθεί η γνησιότητα των εγγράφων, διευκρίνισαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τότε ο πρώην υπουργός -που κατείχε διπλή ιδιότητα, όπως επεσήμαναν, αυτήν του πρώην (αναπληρωτή) υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αλλά και εκείνην του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ- και όσοι δημοσιοποιούν το σχετικό υλικό, δεν νομιμοποιούνται να έχουν στη διάθεσή τους, πολύ περισσότερο να διακινούν τα απόρρητα αυτά έγγραφα. Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν πως, στην περίπτωση αυτή, τα αδικήματα είναι βαρύτατα και επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και δέκα χρόνια.

Συμπερασματικά, οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν κατεπείγον, να ελεγχθεί αν πράγματι τα στοιχεία είναι αληθινά ή προϊόν μυθοπλασίας. Αν, όντως, είναι αληθινά, θα πρέπει να διερευνηθεί  με ποιο τρόπο περιήλθαν σε χέρια τρίτων και αν, έτσι, παραβιάζονται μυστικά της Πολιτείας. Επιπλέον, αν νομίμως δημοσιοποιούνται από μέσα ενημέρωσης, στο βαθμό που κλονίζεται έτσι η εμπιστοσύνη των πολιτών σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη.

Κυβερνητικό στέλεχος με το οποίο επικοινωνήσαμε, μας είπε, τέλος, ότι με βάση τα «στοιχεία» που παρουσιάσθηκαν στο δημόσιο διάλογο, θα έπρεπε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να έχει παρέμβει αυτεπαγγέλτως, κενό το οποίο ωστόσο, ήλθε να καλύψει η μηνυτήρια αναφορά των δύο υπουργών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr