ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαράζ επαφών με την τρόικα για τα προαπαιτούμενα – Διαφωνία για τον ΑΔΜΗΕ

Δημοσίευση 8 Δεκεμβρίου 2015, 19:37 / Ανανεώθηκε 8 Δεκεμβρίου 2015, 23:20
Μπαράζ επαφών με την τρόικα για τα προαπαιτούμενα – Διαφωνία για τον ΑΔΜΗΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Μπαράζ επαφών την πρώτη μέρα άφιξης του κλιμακίου της τρόικας προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπαράζ επαφών την πρώτη μέρα άφιξης του κλιμακίου της τρόικας προκειμένου να κλείσει μέχρι την Παρασκευή η διαπραγμάτευση και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να αποδεσμευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, με το κυριότερο ραντεβού να είναι αυτό με τον Γιώργο Σταθάκη όπου επί τάπητος θα πέσει η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών έγινε με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και κυριάρχησαν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας με τους εκπροσώπους των δανειστών να θέλουν να μην ανήκουν στη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά παρουσίασε την πρόταση για απόσχιση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά των παγίων σε εταιρία που θα ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο και 49 % από ιδιώτες.

Η πρόταση αυτή αποτελεί το ισοδύναμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αντί για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Η συνάντηση εκπροσώπων ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, ωστόσο νέα συνάντηση αναμένεται να γίνει αύριο το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, η ελληνική πλευρά επεσήμανε πως το κοινοτικό δίκαιο δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή και ότι η μόνη συζήτηση που γίνεται αφορά τον διαχωρισμό του από τη μητρική εταιρία (ΔΕΗ) ως μέτρο που θα οδηγήσει σε ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό, όπως προβλέπει άλλωστε η υφιστάμενη συμφωνία με τους θεσμούς.

Οι θεσμοί συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, με τον οποίο συζήτησαν για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ενώ λίγο μετά τις 9 το βράδυ άρχισε το ραντεβού με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, όπου αναμένεται να συζητηθεί το κρίσιμο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Tο Κουαρτέτο επιμένει να περάσει ο νόμος που θα επιτρέπει στις τράπεζες να πωλούν τα κόκκινα επιχειρηματικά και στεγαστικά σε ξένα funds. Ο Γ. Σταθάκης διαβεβαιώνει πως η Κυβέρνηση δεν θα περάσει τέτοιο νόμο ωστόσο οι πιέσεις θα είναι ασφυκτικές καθώς υπάρχει συγκεκριμένη αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που ενδιαφέρεται για πολυτελείς κατοικίες. 

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη για τη στρατηγική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr