ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Καμία μείωση κύριων ή επικουρικών – Δεν θα χάσει κανείς την προσωπική διαφορά

Δημοσίευση 4 Ιανουαρίου 2016, 22:57 / Ανανεώθηκε 4 Ιανουαρίου 2016, 22:32
Κατρούγκαλος: Καμία μείωση κύριων ή επικουρικών – Δεν θα χάσει κανείς την προσωπική διαφορά
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν θα υπάρξει καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούργκαλος, ο οποίος υποστήριξε πως η προσωπική διαφορά θα παραμείνει για όλους τους συνταξιούχους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν θα υπάρξει καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούργκαλος, ο οποίος υποστήριξε πως η προσωπική διαφορά θα παραμείνει για όλους τους συνταξιούχους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός επεσήμανε πως οι δύο βασικές καινοτομίες της πρότασης της κυβέρνησης είναι ότι «θα έχουμε ενιαίους κανόνες για όλους και δεύτερον, ότι και οι άνεργοι θα έχουν πρόσβαση στο ασφαλιστικό σύστημα μέσω της εθνικής σύνταξης». Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως η εθνική σύνταξη δεν θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές, καθώς για τη λήψη της θα αρκεί κάποιος να έχει 15 χρόνια ασφάλισης.

Είπε ακόμα πως η εθνική σύνταξη δεν θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια «και σε αυτό θα μείνουμε σταθεροί μέχρι τέλους».

«Για όσους παίρνουν μέχρι τώρα σύνταξη, έχουμε προβλέψει να τη λαμβάνουν με προσωπική διαφορά. Δεν θέλουμε να δουν οι παλαιοί συνταξιούχοι νέα περικοπή. Εάν η νέα σύνταξη υπολείπεται της παλιάς, θα διατηρήσουμε το ύψος μέσω της προσωπικής διαφοράς» είπε ο υπουργός και διευκρίνισε πως εθνικής σύνταξης θα δικαιούνται και οι αλλοδαποί που διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας και πληρώνουν εισφορές.

Επανέλαβε εξάλλου πως η κυβέρνηση δεσμεύεται για μη περικοπή ακόμα και των επικουρικών συντάξεων. «Μέσω της προσωπικής διαφοράς, στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τις επικουρικές στο ίδιο ύψος» σημείωσε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως σε περίπτωση που απορριφθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης από τους δανειστές, «έχουμε και άλλο σχέδιο».

Τεκμηριώνοντας τη θέση περί αύξησης των εισφορών, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι «βάσει των δεσμεύσεων του μνημονίου δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τα ταμεία από τον προϋπολογισμό», και για αυτό η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την πρόταση.

Επεσήμανε εξάλλου πως τα ποσοστά αναπλήρωσης «είναι πολύ μεγαλύτερα για τους χαμηλόμισθους είναι μεγαλύτερα. Για όσους έχουν 1000 ευρώ εισόδημα, το ποσοστό αναπλήρωσης είναι πολύ υψηλό. Από την αναπλήρωση, σε ορισμένα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα, ενδεχομένως εκεί να υπάρξουν μειώσεις Ακόμα και για εκεί, έχουμε προβλέψει για διάστημα 3ετίας την προσωπική διαφορά».

Αναφερόμενος στην προσωπική διαφορά, επεσήμανε πως δεν δεν θα τη χάσει κανένας συνταξιούχος. Στην ουσία, είπε, είναι η διαφορά στη σύνταξη που θα παίρνει ένας παλιός συνταξιούχος, έπειτα από τον νέο υπολογισμό. Αυτή τη διαφορά είπε θα τη δίνει το κράτος.

«Θέλουμε να εγγυηθούμε στους νέους συνταξιούχους ότι θα πάρουν σύνταξη. Είναι εγγυημένες από το κράτος οι νέες συντάξεις» είπε και επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε καμία περικοπή:

Εγγυόμαστε τις κύριες συντάξεις, στο ύψος που είναι. Οι παλιοί συνταξιούχοι απλώς – με βάση την προσωπική διαφορά- απλά δεν θα δουν μετά αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Πάντως, παραδέχθηκε μικρές μειώσεις συντάξεων στο Δημόσιο λόγω κατάργησης κοινωνικού πόρου.

Τόνισε εξάλλου πως βάρος στην πρόταση της κυβέρνησης, δίδεται και στην αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων:

Εμείς ποσοτικοποιήσαμε πλήρως τις προτάσεις μας. Θέλουμε να εξοικονομήσουμε πόρους στο ασφαλιστικό μέσω εξορθολογισμού της δαπάνης. Με αύξηση εισφορών, μπορούμε να πιάσουμε τον στόχο. Εάν όμως απορριφθεί η αύξηση, έχουμε μία γκάμα προτάσεων που θα την παρουσιάσουμε εν ευθέτω χρόνω. Σκεφτόμαστε μέτρα ώστε να ξαναέχουμε αποθεματικά στα ταμεία μας. Ήμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ δίχως αποθεματικά, λόγω του PSI. Τα αποθεματικά θα τα χρησιμοποιήσουμε εν μέρει στις επικουρικές. Αλλά θα είναι λελογισμένη χρήση των αποθεματικών. (...) Επίσης θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία, ενώ θέλουμε να βελτιώσουμε και την εισπραξιμότητα των εισφορών.

Είπε ακόμα πως η εθνική σύνταξη στην ουσία θα αναπληρώσει το ΕΚΑΣ. «Στο μνημόνιο αναγκαστήκαμε να δεχτούμε πράγματα, όπως το ΕΚΑΣ, που δεν ήταν στη νοοτροπία μας. Για αυτό κάναμε μία νέα μεταρρύθμιση, ως γενικό ισοδύναμο. Τον ρόλο της προφύλαξης των συνταξιούχων από την ακραία φτώχεια θα παίζει η εθνική σύνταξη, η οποία όμως είναι καλύτερη από το ΕΚΑΣ. Με το ΕΚΑΣ υπήρχε οριζόντια αύξηση σε όλες τις συντάξεις, πράγμα που είναι άδικο» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Με βάση τους ενιαίους κανόνες, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «όλοι θα δίνουν εισφορές όπως οι μισθωτοί, το 20% του εισοδήματος» και επεσήμανε πως θα υπάρξει ενιαίος τρόπος υπολογισμού για τις συντάξεις. Οι εισφορές για τους αγρότες θα ξεκινήσουν κλιμακωτά από το 16% και θα αγγίξουν σταδιακά το 20%.

Επανερχόμενος στην προσωπική διαφορά, τόνισε πως κανένας συνταξιούχος δεν πρόκειται να τη χάσει.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, επεσήμανε πως «το πλαφόν στις συντάξεις υπάρχει και τώρα. Εμείς προσπαθούμε να το εξορθολογίσουμε. Δεν μπορεί να είναι παραπάνω από το οκταπλάσιο της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 3.000 ευρώ καθαρά. Και θα ανέλθει σε 2.300 ευρώ η μεμονωμένη σύνταξη, χωρίς την επικουρική».

«Η πρότασή μας περιλαμβάνει προσωπική διαφορά παντού, ακόμα και στις επικουρικές» συνέχισε.

Υποστήριξε εξάλλου πως «είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με θεσμούς, καμία από τις σκέψεις δεν έχει απορροφηθεί, ούτε έχει εγκριθεί. Όλα είναι στο τραπέζι. Αντιλαμβάνονται οι δανειστές μας ότι είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που επιχειρεί μία μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και αυτό το λαμβάνουν υπόψη».

Πάντως, άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ, λέγοντας πως «ορισμένοι από τους εταίρους μας έχουν μία αντίληψη υπέρ της πλήρους ανταποδοτικότητας, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα». 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr