ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιγγλέζη: Η Ελντοράντο λέει «ή λειτουργώ όπως θέλω ή φεύγω»

Δημοσίευση 12 Ιανουαρίου 2016, 16:42 / Ανανεώθηκε 12 Ιανουαρίου 2016, 16:42
Ιγγλέζη: Η Ελντοράντο λέει «ή λειτουργώ όπως θέλω ή φεύγω»
Facebook Twitter Whatsapp
''Η Ελ Ντοράντο αυτή τη στιγμή λέει ή αφήνετε να λειτουργήσω όπως θέλω ή φεύγω. Θέλουμε τέτοιες επενδύσεις στην Ελλάδα''; αναρωτήθηκε σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

''Η Ελ Ντοράντο αυτή τη στιγμή λέει ή αφήνετε να λειτουργήσω όπως θέλω ή φεύγω. Θέλουμε τέτοιες επενδύσεις στην Ελλάδα''; αναρωτήθηκε σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη.
 
Όπως τόνισε: 
Ας ακούσουμε, πραγματικά, αυτό που λέει η Ελντοράντο. Η Ελντοράντο αυτή τη στιγμή λέει, ή με αφήνετε να λειτουργήσω όπως θέλω εγώ, χωρίς να μου επιβάλλετε τη νομιμότητα που θέλετε εσείς, τη νομιμότητα, τέλος πάντων, την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος, ή με αφήνετε να λειτουργήσω ανεξέλεγκτα, ή φεύγω. Θέλουμε τέτοιες επενδύσεις στην Ελλάδα, σας ρωτάω, δηλαδή, σαν Έλληνες πολίτες θέλουμε τέτοιες επενδύσεις στη χώρα μας; Με αυτή τη λογική;

Η κ. Ιγγλέζη αναφέρθηκε και στην επίμαχη άδεια, που αφορά τη δημιουργία εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, με τη μέθοδο flash smelting (ακαριαία τήξη).

Μα, δεν έχει αποδείξει (η εταιρεία) ότι μπορεί να κάνει flash smelting. Πολύ απλά, τους έχει πει το υπουργείο αποδείξτε ότι μπορείτε να κάνετε flash smelting, για να σας τη δώσουμε, αλλά δεν το θέλει, πρέπει να το αποδείξει. Και υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, οι οποίοι λένε ότι δεν μπορεί να γίνει η μέθοδος flash smelting, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί.

Σε παρατήρηση, ότι η εταιρεία διατείνεται ότι τηρεί τη νομιμότητα, η κ. Ιγγλέζη απάντησε ότι υπάρχουν και πορίσματα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που λένε ότι «έχει παραβιάσει μια σειρά πολύ σημαντικών περιβαλλοντικών όρων» και ότι της έχει επιβληθεί και πρόστιμο 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ διερωτήθηκε εάν η εταιρεία ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι «για πρώτη φορά» έγινε τον Δεκέμβριο από μικτό κλιμάκιο ελεγκτών «αιφνιδιαστικός έλεγχος» στις εγκαταστάσεις της.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας στα μεταλλεία, η κ. Ιγγλέζη τόνισε ότι «δεν είναι 2.000, που λέει η εταιρεία» αλλά 865, και οι περισσότεροι από αυτούς απασχολούνται στις παραδοσιακές μεταλλευτικές εργασίες στην περιοχή των Μαύρων Πετρών και της Ολυμπιάδας, παρά στο εργοτάξιο των Σκουριών.

«Το θέμα αυτό το έχουμε ξαναπεί με τους εργαζόμενους. Αν η εταιρεία θελήσει να συνεχίσει τις δραστηριότητες της στα υπάρχοντα μεταλλεία, στην υπάρχουσα δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή της Ολυμπιάδας και του Στρατωνίου, να το συζητήσει με την κυβέρνηση, να το δούμε και να συνεχίσει τη δραστηριότητα της εκεί», είπε η κ. Ιγγλέζη και προσέθεσε:

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι με τις Σκουριές, όπου εκεί έχουμε μια τεράστια καταστροφή στο περιβάλλον, χωρίς στην ουσία να έχουμε και κανένα όφελος προς το ελληνικό δημόσιο. Εκεί μπαίνουν θέματα υδροφόρου ορίζοντα, των φραγμάτων...».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr