ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα εμπόδια στην έναρξη της αξιολόγησης

του Κωνσταντίνου Δαυλού - Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2016, 12:58 / Ανανεώθηκε 17 Ιανουαρίου 2016, 12:02
Νέα εμπόδια στην έναρξη της αξιολόγησης
Facebook Twitter Whatsapp

Το ότι η Αθήνα καίγεται να ξεκινήσει την πρώτη αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό το έχουν καταλάβει ακόμη και οι πέτρες στην Ευρώπη, κι έτσι ανακάλυψαν έναν ακόμη τρόπο για να δείξουν στην Ελλάδα την δύναμή τους.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ότι η Αθήνα καίγεται να ξεκινήσει την πρώτη αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό το έχουν καταλάβει ακόμη και οι πέτρες στην Ευρώπη, κι έτσι ανακάλυψαν έναν ακόμη τρόπο για να δείξουν στην Ελλάδα την δύναμή τους.

Οι δανειστές λοιπόν εμφανίζουν τώρα επιπλέον εμπόδια και ξεκαθάρισαν στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ότι για να έρθει το κουαρτέτο στην Ελλάδα πρέπει να αποσταλούν νέα στοιχεία για το ασφαλιστικό, αλλά και για τα επιπλέον μέτρα που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι έως και το 2018, τα οποία υπολογίζονται σε τουλάχιστον 2,7 δις. ευρώ.

Με δηλώσεις του ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι το γενικότερο προσχέδιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού αντιμετωπίζει το ζήτημα συνολικά, όμως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν πιο ξεκάθαρος: «Οι θεσμοί έχουν διατυπώσει ορισμένα ερωτήματα -είπε. Τονίζουμε τη σημασία να έχουμε αυτές τις πληροφορίες, ώστε οι επικεφαλής να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να ξεκινήσουν την εργασία επάνω στην αξιολόγηση πολύ σύντομα».

Σαν να μην έφταναν τα νέα εμπόδια, ούτε το χρονοδιάγραμμα δεν είναι σαφές. Τις προηγούμενες ημέρες όλοι νομίζαμε ότι η 18η Ιανουαρίου ήταν «κλειδωμένη» ως ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, όμως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η τρόικα θα πιάσει δουλειά στην Αθήνα τον Φεβρουάριο. Επιπλέον και ο πρόεδρος του Eurogroup κράτησε αποστάσεις λέγοντας ότι ξέρει ποια είναι η σειρά που πρέπει να γίνουν τα πράγματα όχι όμως και το χρονοδιάγραμμα.

Άλλωστε ακόμη και εκείνη η δήλωση του σχετικά με την διάρκεια των διαπραγματεύσεων «για μήνες» παραμένει θολή. Η πληροφορία άλλωστε ότι λέγοντας «μήνες» εννοούσε ταυτόχρονα την πρώτη αξιολόγηση και την διαπραγμάτευση για το χρέος ήταν κάτι που έδωσαν στελέχη του Μαξίμου. Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε έξω από το Eurogroup είπε ότι εμμένει στον χρόνο που δήλωσε αρχικά δεν έκανε καμία διευκρίνιση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως, με συνέντευξή του στην Γερμανική Handelsblaat προέβλεψε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.

Όσον αφορά την ατζέντα τώρα, εννοείται ότι αυτή δεν εξαντλείται με το ασφαλιστικό, συμπεριλαμβάνει όμως θέματα όπως η δημόσια διοίκηση, το φορολογικό, τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται έως και το 2018, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, την αγορά ενέργειας και το άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Σε όλα αυτά, τον ρόλο του «κακού μπάτσου» θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου, του οποίου η πλήρης συμμετοχή είναι πλέον δεδομένη. Αυτό βέβαια είναι κάτι που έχουν αποφασίσει οι Ευρωπαίοι, δεν το έχει «κλειδώσει» όμως το ίδιο το Ταμείο.

Άλλωστε η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε σε δηλώσεις της ότι περιμένει την εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων: «Είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί το κομβικό σημείο -είπε. Το χρέος πρέπει να οργανωθεί εκ νέου και να αναδιαρθρωθεί. Πρέπει να είναι βιώσιμο και δεν επιτρέπεται να επιβαρύνει την οικονομία. Μέχρι τώρα δεν εκπληρώνεται καμία από τις δύο προϋποθέσεις».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr