ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Δεν αρκεί μόνο το ασφαλιστικό - Τι είπαν για χρέος και λίστες φοροδιαφυγής

της Ντίας Μούλου - Δημοσίευση 21 Ιανουαρίου 2016, 19:46 / Ανανεώθηκε 21 Ιανουαρίου 2016, 21:56
 Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Δεν αρκεί μόνο το ασφαλιστικό - Τι είπαν για χρέος και λίστες φοροδιαφυγής
Facebook Twitter Whatsapp

Μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους ζήτησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Η κυρία Λαγκάρντ φέρεται να επέμεινε στην ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ενώ ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους ζήτησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Η κυρία Λαγκάρντ φέρεται να επέμεινε στην ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ενώ ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση

Στην ανακοίνωσή που εξέδωσε το ΔΝΤ , μετά το τέλος της συνάντησης, επισημαίνεται η ανάγκη να πραγματοποιηθούν ισχυρές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο ασφαλιστικό. Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, για το οποίο το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι πρέπει να ελαφρυνθεί, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ:

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη πορεία. 

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν τη συνάντηση «ειλικρινή συζήτηση» και σημειώνουν πως στο επίκεντρο βρέθηκε η πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας τόνισε στην κυρία Λαγκάρντ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Και οι δύο υπογράμμισαν πως οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές, ενώ συμφώνησαν να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Επιπλέον, στο μενού της συνάντησης βρέθηκαν και οι λίστες φοροδιαφυγής. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την επικεφαλής του Ταμείου, σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας. 

Νωρίτερα, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, με τον οποίο συζήτησε για το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και για το χρέος. Ο κ. Λιου επανέλαβε σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr