current views are: 11

25 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση18:14

Ποιοι θέλουν την Ελλάδα εκτός Σένγκεν

Με τις προσφυγικές ροές να συνεχίζονται και να αυξάνονται – αφού κατά γενική ομολογία η Τουρκία δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα- η πολιτική πίεση προς την Ελλάδα αυξάνεται εκ νέου. Τις τελευταίες ημέρες, ομοβροντία δημοσιευμάτων του αγγλοσαξονικού Τύπου επαναφέρει τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, συνοδευόμενα από σχετικές δηλώσεις διάφορων πολιτικών, την ώρα που σήμερα συνεδριάζει το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Δημοσίευση 18:14’

Με τις προσφυγικές ροές να συνεχίζονται και να αυξάνονται – αφού κατά γενική ομολογία η Τουρκία δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα- η πολιτική πίεση προς την Ελλάδα αυξάνεται εκ νέου. Τις τελευταίες ημέρες, ομοβροντία δημοσιευμάτων του αγγλοσαξονικού Τύπου επαναφέρει τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, συνοδευόμενα από σχετικές δηλώσεις διάφορων πολιτικών, την ώρα που σήμερα συνεδριάζει το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Με τις προσφυγικές ροές να συνεχίζονται και να αυξάνονται – αφού κατά γενική ομολογία η Τουρκία δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα- η πολιτική πίεση προς την Ελλάδα αυξάνεται εκ νέου. Τις τελευταίες ημέρες, ομοβροντία δημοσιευμάτων του αγγλοσαξονικού Τύπου επαναφέρει τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, συνοδευόμενα από σχετικές δηλώσεις διάφορων πολιτικών, την ώρα που σήμερα συνεδρίασε το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Τον τόνο της συνεδρίασης έδωσε πριν την έναρξή της η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ – η οποία προέρχεται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα- που διαμήνυσε ότι εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αυτά μπορούν… να μετακινηθούν στην Κεντρική Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας έτσι σχετικό δημοσίευμα των Financial Times που είδε το φως της δημοσιότητας το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με τους FT, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία είναι «έτοιμες» να υποστηρίξουν το σχέδιο έμμεσου αποκλεισμού της Ελλάδας, που στην πράξη θα παγιδεύσει επί ελληνικού εδάφους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καθημερινά φτάνουν στα νησιά, αφού δεν θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα προς το βορρά. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να βοηθήσει ένα μη μέλος, όπως η ΠΓΔΜ, σε βάρος ενός οικονομικά αδύναμου κράτους-μέλους όπως η Ελλάδα, καθώς και να συνδράμει ώστε να επεκταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι και σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής Times που κάνει λόγο για πρόθεση να επιβληθεί «καραντίνα» δύο ετών στη χώρα μας, εάν μέσα σε έξι εβδομάδες δεν περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος με τις δηλώσεις της αυστριακής ΥΠΕΣ ήταν και αυτές του Σουηδού ομολόγου της Άντερς Ίγκεμαν, ο οποίος με τη σειρά του μίλησε ξεκάθαρα για έξοδο από τη Σένγκεν.

«Εν τέλει, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη Ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία», είπε χαρακτηριστικά προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΣ.

Ποιοι διακινούν τα σενάρια

Τα νέα σενάρια περί άτυπης αποπομπής από τη Σένγκεν – για την ακρίβεια του σταματήματος των προσφυγικών ροών στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα- αυτή τη φορά διακινούνται από τη Σλοβενία, και όχι από τη συνήθη ύποπτο Ουγγαρία, οποία ωστόσο φαίνεται να τα στηρίζει [σε παλαιότερες αντίστοιχες περιπτώσεις η ελληνική κυβέρνηση είχε δείξει με διαρροές της προς τη Βουδαπέστη]. Η πρόταση που παρουσίασαν οι Financial Times, κατ’ ουσίαν είναι πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ, η οποία σύμφωνα με τη Λουμπιάνα υποστηρίζεται από τα βασικά κράτη των δυτικών Βαλκανίων «και ιδίως από την Κροατία, τη Σερβία, και την ΠΓΔΜ, όπως επίσης από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία (σημειωτέων στη σλοβενική ανακοίνωση αναφέρεται ως “Μακεδονία”) Θετικά σημάδια έχουμε λάβει επίσης τόσο από την Κομισιόν, όσο και από άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ».

Μάλιστα, σε προκλητικό τόνο, η σλοβενική κυβέρνηση κατά την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας της πρότασής της, φαίνεται να θεωρεί ως τετελεσμένο ότι η χώρα μας βρίσκεται ήδη εκτός Σέγνκεν. «Κατ αρχάς, [σ.σ εάν υιοθετούνταν η επίμαχη πρόταση], δεν θα ήταν αναγκαίο να κλείσουν τα σύνορα εντός της Ζώνης Σένγκεν (Σουηδία, Δανία, Αυστρία και Γερμανία), το οποίο σημαίνει ότι η συνθήκη δεν θα τεθεί σε κίνδυνο. Κατά δεύτερον δεν θα υπάρχει ανάγκη για αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στην ευάλωτη περιοχή των Βαλκανίων, ειδικότερα μεταξύ της Κροατίας, της Βοσνίας και της Σερβίας, το οποίο θα εξάλειφε τον κίνδυνο σοβαρότερων συγκρούσεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Σλοβενίας.

Και αν η Σλοβενία προχώρησε επισήμως σε αυτή την πρόταση, η πατρότητα της ιδέας φαίνεται να ανήκει στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος είχε ήδη από τις 8 Ιανουαρίου αναφερθεί στο ενδεχόμενο «να δημιουργηθεί μία νέα γραμμή άμυνας στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας», δηλαδή στην ΠΓΔΜ

Πάντως, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος διέψευσε το δημοσίευμα, διαμηνύοντας πως δεν υπάρχει τέτοια πρόταση, τουλάχιστον επεσήμανε πως δεν τη συζητάει η Κομισιόν. «Αυτό που θα πρέπει να γίνει, όπως τόνισα προηγουμένως, είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Είναι προφανές ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Γι’ αυτό τον λόγο βρισκόμαστε εδώ, προκειμένου να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τα κράτη αυτά». 

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε δηλώσεις του μετά την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΣ, επεσήμανε πως «δεν υφίσταται κανένας λόγος για την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν» και ότι οι απειλές δεν είναι παρά μέρος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών. «Αν δεν κάνεις αυτό ή εκείνο, θα σου κάνουμε αυτό. Είναι μια τιμωρία», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σχολιάζοντας την πρόταση της Σλοβενίας να σταλεί προσωπικό της Frontex στα σύνορα της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, επεσήμανε πως η ενίσχυση της υπηρεσίας σε άλλες χώρες πριν την Ελλάδα, δεν είναι καλή ιδέα.  «Αν την έχουμε στην Ελλάδα, μπορούμε επίσης να συζητήσουμε και για τα άλλα κράτη-μέλη. Διαφορετικά, δεν είναι νόμιμο» τόνισε.


σχετικα αρθρα