current views are: 12

27 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση04:52

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση στη Βουλή: Σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη για ασφαλιστικό και μνημόνιο (Βίντεο)

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγήθηκε η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν συντονισμένα πυρά κατά του σχεδίου της κυβέρνησης σε μία συνεδρίαση οπού αρκετές φορές ανέβηκαν οι τόνοι.

Δημοσίευση 04:52’

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγήθηκε η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν συντονισμένα πυρά κατά του σχεδίου της κυβέρνησης σε μία συνεδρίαση οπού αρκετές φορές ανέβηκαν οι τόνοι.

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγήθηκε η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν συντονισμένα πυρά κατά του σχεδίου της κυβέρνησης σε μία συνεδρίαση οπού αρκετές φορές ανέβηκαν οι τόνοι.

Τόσο κατά την πρωτολογία του όσο και κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ταύτιση με ακραίες θέσεις των δανειστών. «Αυτό μπορεί να είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι καλό για τον τόπο. Γιατί υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, καθώς οδεύουμε σε μία διαπραγμάτευση. Δεν έχουμε τη δημοσιονομική μας κυριαρχία, άρα δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε και να ψηφίσουμε αυτό που προτείνουμε. Και έχουμε ένα κουαρτέτο που διαφωνεί μεταξύ του και έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που ταυτίζεται με τις πιο ακραίες απόψεις του κουαρτέτου, δηλαδή του ΔΝΤ» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας, τον χαρακτήρισε «γιαλαντζί μεταρρυθμιστή». Είπε ακόμα ότι η οικονομία δεν καταστράφηκε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς η ύφεση είναι μηδενική στο τέλος του 2015 και εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης σε έξι μήνες.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αποδίδοντάς τους ευθύνες για την κατάσταση όπου βρίσκεται το ασφαλιστικό. «Παριστάνουν τους εισαγγελείς ενώ έχουν ευθύνες από την δεκαετία του ’70… Αυτή είναι η πραγματικότητα. Χρησιμοποίησαν Ταμεία ως κουμπαρά πολιτικών επιδιώξεων αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Υπονόμευσαν το σύστημα με πελατειακές ρυθμίσεις που το κατέστησαν δαιδαλώδες» σημείωσε.

Αναλύοντας την πρόταση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως τα προωθούμενα μέτρα δεν φέρνουν περικοπές και καθιστούν βιώσιμο το ασφαλιστικό. «Προτείνουμε Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης για όλους με ενιαίους κανόνες, με αποκλίσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Καθιερώνουμε την Εθνική Σύνταξη για όσους έχουν μόνο 15 χρόνια ασφάλισης. Θα δικαιούνται τη σύνταξη ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Θα ξεκινήσει από 384 ευρώ στα 15 χρόνια ασφάλισης και θα αυξάνεται με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια», είπε μετά, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι να εξασφαλιστεί ο δημόσιος και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος.

«Η πρότασή μας σε ό,τι αφορά την μη περικοπή συντάξεων οφείλει να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς και αυτή θα είναι η μάχη που θα δώσουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, καταλήγοντας στην τριτολογία του.

Μητσοτάκης: Εσείς υπογράψατε μνημόνιο!

Σε εξίσου υψηλούς τόνους ήταν και οι τοποθετήσεις του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Απαντώντας στην αιχμή του πρωθυπουργού ότι ταυτίζεται με τις θέσεις των δανειστών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέστρεψε την κατηγορία λέγοντας προς τον κ. Τσίπρα: «Εσείς είσαστε με τους δανειστές. Εσείς υπογράψατε το τρίτο μνημόνιο».

Σε αυτό το πλαίσιο στηλίτευσε τη στάση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης απέναντι στο ΔΝΤ, διαβάζοντας την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου τον περασμένο Αύγουστο, στα αγγλικά με εμφανή τη διάθεση ειρωνείας προς τον πρωθυπουργό. Κατηγόρησε μάλιστα για στροφή τον κ. Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από τα τρακτέρ πήγε στο ΔΝΤ:

Ούτε με τα τρακτέρ είμαι, ούτε με το ΔΝΤ. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ, όταν τάζατε στους αγρότες.

Αντίστοιχα κατά την πρωτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ταξική αντίληψη, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν είναι κοστολογημένη. 

Σχολιάζοντας την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους στη διακυβέρνηση επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «ο απολογισμός είναι ο εξής: είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας».

Κατέθεσε την ασφαλιστική αντιπρόταση του κόμματός του που είναι « η δημιουργία τριών Ταμείων: μισθωτών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων ελευθέρων επαγγελματιών που θα σέβονται και θα αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους» γιατί «το ένα ταμείο είναι λάθος και θα προκαλέσει ένα τεράστιο διαχειριστικό κομφούζιο».

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Κατά την τοποθέτησή της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά,  και απαντώντας στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την επίπτωση του PSI στα αποθεματικά των ταμείων, έκανε λόγο για ψέματα από τον πρωθυπουργό. «Ναι, οδήγησε σε απώλειες στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά με τη μείωση του χρέους, το κράτος μπόρεσε να δώσει στα ταμεία από τους πόρους που απελευθερώθηκαν».

Ωστόσο και αυτή με τη σειρά της πέταξε το μπαλάκι στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ λέγοντας ότι: «Πράγματι έγιναν σημαντικές περικοπές, δεν το κρύψαμε ποτέ. Αλλά έγιναν για να σωθεί το ασφαλιστικό από τη χρεοκοπία» και τόνισε ότι «το σύστημα εκτροχιάστηκε από την επικίνδυνη πολιτική της ΝΔ την περίοδο 2004 – 2009, όταν αυξήθηκαν τα ελλείμματα, αυξήθηκαν οι οφειλές των νοσοκομείων, μειώθηκε η περιουσία των Ταμείων».

Σχολιάζοντας το σχέδιο υπό συζήτηση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ρίχνει όλα τα βάρη στη νέα γενιά», «δεν αποτελεί  μεταρρύθμιση» αλλά «οδηγεί σε φτωχοποίηση» του λαού.

«Αυτές οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό δεν ήταν αναγκαίες», είπε και διερωτήθηκε «γιατί  η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε αυτές τις επιβαρύνσεις;» και «γιατί σήμερα συζητάμε το ασφαλιστικό  από μηδενική βάση;»

Κατά τη δευτερολογία της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασε την πλήρη αντίθεση στις ισοπεδωτικές προτάσεις του ΔΝΤ» κι επισήμανε ότι και το ΠΑΣΟΚ δέχθηκε πιέσεις και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει «ψέματα» και επενδύει σε κοινωνικούς αυτοματισμούς για να στοχοποιήσει τους αγρότες και όσους διαμαρτύρονται για τα προωθούμενα μέτρα.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Ποιος θα μπορούσε να προτείνει τέτοια βάρβαρα μέτρα και να τα παρουσιάζει ως φιλολαϊκά; Οι σεσημασμένοι του μνημονίου – όπως αποκαλείτε κόμματα της αντιπολίτευσης – ή εσείς που ήρθατε με τον μανδύα του αντιμνημονιακού;» για να συνεχίσει «Το δίπολο «ναι» ή «όχι», μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί τελείωσε. Όλοι είστε μνημονιακοι».

Τον περιορισμό της δημόσιας δαπάνης ως ισοδύναμο για τις αυξημένες εισφορές που προβλέπει το ασφαλιστικό, ζήτησε κατά την τοποθέτησή του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Εμείς λέμε: Αν δεν θέλουμε να κοπούν οι συντάξεις να κοπούν οι σπατάλες από τον κρατικό προϋπολογισμό». «Περιορίζουμε το κομματικό μας κράτος για το ασφαλιστικό. Αντέχετε;» είπε προς την κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χτίζει ένα νέο κομματικό κράτος, με χιλιάδες μετακλητούς υπαλλήλους. Κάλεσε έτσι τα κόμματα να καταργήσουν τον νόμο Τσοχατζόπουλου του 1985 που «μετέτρεψε τα πολιτικά γραφεία των υπουργών σε δημόσιες υπηρεσίες».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτό το σχέδιο «κάνει ένα εισπρακτικό ντου στο ασφαλιστικό μεταθέτοντας στο μέλλον τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη» και ότι «τιμωρεί αυτόν που είναι ειλικρινής στη φορολογική του δήλωση και ωθεί στη φοροδιαφυγή τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εισόδημα από 15.000 ως 70.000 ευρώ». Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Ποταμιού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και στο γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για τις τοποθετήσεις συγγενικών του προσώπων στα γραφεία υπουργών με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αντεγκλήσεις μεταξύ του κ. Θεοδωράκη και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Κατά την τοποθέτησή του [έκανε μόνο πρωτολογία] ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στην κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, ζητώντας την απόδοση ποινικών ευθυνών «σε εκείνους που τα διέλυσαν».

Στηλίτευσε την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως «είχε άρωμα Σημίτη», υπενθυμίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία είχε δώσει μάχη το 2000 ενάντια στην μεταρρύθμιση Γιαννίτση για το ασφαλιστικό. «Την εποχή Σημίτη και Γιαννίτση, αρχηγός της ΝΔ ήταν ο Μιλτιάδης Έβερτ, και από την πτέρυγα της ΝΔ δίναμε μάχη κατά του Γιαννίτση γιατί τζογάρανε την περιουσία στα ταμεία. Μετά τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, τα ξεχάσαμε όλα αυτά;» διερωτήθηκε ο κ. Καμμένος.

Όσον αφορά την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων τόνισε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «πιστεύουμε ότι όλα τα ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας να πάνε σε αυτά των ενόπλων δυνάμεων. Το ΝΑΤ πρέπει να παραμείνει ως έχει».  

Τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης ζήτησε εκ νέου από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Δεν σας υπολογίζουν με τους 153 που έχετε και τον Καμμένο συνεταίρο, όταν στις δημοσκοπήσεις έχει τα μισά ποσοστά από την Ένωση Κεντρώων» είπε προς τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε την συζήτηση για το ασφαλιστικό «άνευ ουσίας», που προσιδιάζει σε κείνη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο και επισήμανε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τις προτάσεις του στον υπουργό Εργασίας. Μεταξύ άλλων, θα προτείνει την συγχώνευση των πολλαπλών συντάξεων σε μία, τον καθορισμό του πλαφόν στα 1.500 ευρώ, την περικοπή συντάξεων βουλευτών, όπως επίσης και την περικοπή συντάξεων για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 3.000 ευρώ από άλλες πηγές, όπως ενοίκια.

Στην ομιλία του ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο ασφαλιστικό, «εξοντώνει, ότι υγιές και παραγωγικό στον τόπο» και τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι, ότι σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για τις αλλαγές τις οποίες εισηγείται, ενώ τα είχαν εγκρίνει με την ψήφο τους στις 14 Αυγούστου του 2015.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις απώλειες των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με το «τζογάρισμα στο χρηματιστήριο», όπως το χαρακτήρισε, και την απομείωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι ασφαλιστικοί φορείς με το PSI.

Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής υποστήριξε επίσης, ότι έπρεπε να έχει γίνει ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών φορέων όπως έγινε με τις τράπεζες, και «ζήτησε την κατάργηση του νόμου «περί ευθύνης υπουργών», ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις απώλειες των ταμείων».


σχετικα αρθρα