current views are: 6

27 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση19:12

Σύγκρουση Αθήνας-Κομισιόν για το προσφυγικό: Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα – Τι λέει ο Αβραμόπουλος

Στη λογική της «πολιορκίας» κινείται η Ευρώπη, που βάλλει κατά της Ελλάδας με αιχμή το προσφυγικό και τη Σένγκεν.

Δημοσίευση 19:12’

Στη λογική της «πολιορκίας» κινείται η Ευρώπη, που βάλλει κατά της Ελλάδας με αιχμή το προσφυγικό και τη Σένγκεν.

Στη λογική της «πολιορκίας» κινείται η Ευρώπη, που βάλλει κατά της Ελλάδας με αιχμή το προσφυγικό και τη Σένγκεν. Τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, όσο και ο έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάλεσαν την Αθήνα  να διαχειριστεί καλύτερα τα εξωτερικά της σύνορα, κατηγορώντας τη χώρα μας για «σοβαρές ελλείψεις» που διαπίστωσε ο έλεγχος των εμπειρογνωμόνων.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν άμεση, εγκαλώντας την ΕΕ για μη τήρηση της συμφωνίας με την Τουρκία, αλλά και για αδιαφορία στα συνεχή αιτήματα για ενίσχυση της Frontex. Αυστηρό μήνυμα έστειλε και ο Πρωθυπουργός από την Ιερουσαλήμ χαρακτηρίζοντας «ντροπιαστική για την Ευρώπη» την εικόνα των νεκρών παιδιών στο Αιγαίο και υπενθυμίζοντας ότι το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών είναι αναποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

 «Το blame game ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό. Σημασία έχει να βρούμε λύσεις, να μοιράσουμε βάρη και όχι να μοιράσουμε ευθύνες» είπε χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ. «Θα είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα και πως μένει να φανεί εάν και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δικές της δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την αδικαιολόγητη αδιαφορία της Ευρώπης:

«Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός ντροπιάζεται από τις εικόνες των νεκρών παιδιών στο Αιγαίο πέλαγος. Δεν έχει σημασία αν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες το κατανοούν ή αδιαφορούν, αλλά πως σημασία έχει ότι είναι μια διεθνής πραγματικότητα καταγεγραμμένη».

Αβραμόπουλος: Σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της χώρας

Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε έναν εσωτερικό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας, οφείλουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να διαφυλάξουμε τον χώρο Σένγκεν μόνον εάν εφαρμόζουμε τους κανόνες που τον διέπουν», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Όπως σημείωσε:

Η έκθεση αδείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της χώρας. Γνωρίζουμε ότι, εν τω μεταξύ, η Ελλάδα άρχισε να καταβάλλει προσπάθειες για να διορθώσει την κατάσταση και να συμμορφωθεί με τους κανόνες Σένγκεν. Απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις για να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της διαδικασίας υποδοχής, καταγραφής, μετεγκατάστασης ή επιστροφής των μεταναστών, ώστε να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία της  Συνθήκης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Τελεσίγραφα και απειλές

Παρά τη μη τήρηση της συμφωνίας τόσο από την ΕΕ όσο και από την Τουρκία, η Κομισιόν επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στην Ελλάδα, στην έκθεση συμμόρφωσης ως προς τη Ζώνη Σένγκεν, την ώρα που είναι σε πλήρη υλοποίηση ένας «πόλεμος» δημοσιευμάτων που «διαβάζουν» το σχέδιο της Επιτροπής ως διορία για έξοδο από τη Σένγκεν, πράγμα που δεν ορίζεται από κανέναν άρθρο καμίας διεθνούς συνθήκης.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο του Κολλεγίου των Επιτρόπων διαπίστωσε «σοβαρές ελλείψεις» από τις ελληνικές αρχές στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, δίνοντας διορία τριών μηνών να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορα , διαφορετικά τα υπόλοιπα κράτη – μέλη θα αυξήσουν τους συνοριακούς ελέγχους στα δικά τους χερσαία σύνορα, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 26 της συνθήκης Σένγκεν.

Μαξίμου: Δεν τηρείται η συμφωνία από ΕΕ και Τουρκία

Η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση τονίζοντας ότι η ευθύνη βαρύνει όλους εκτός από την Ελλάδα, η οποία «ξεπερνά τον εαυτό της» για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης προσφυγικής, ανθρωπιστικής, κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Με ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, εγκαλεί την Κομισιόν για τη μη τήρηση της συμφωνίας που υπογράφηκε με την Τουρκία, η οποία παραμένει στο απυρόβλητο, αλλά και ως προς τις ευθύνες που της αναλογούν για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης τονίζει:

Η συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής δεν προχωρά, χωρίς η ευθύνη να βαραίνει οποιονδήποτε στη χώρα μας. Με βάση αυτό το δεδομένο, θεωρούμε μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, όταν η κατάσταση στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική από ότι σήμερα, 2.5 μήνες αργότερα. Η Ελλάδα έχει ζητήσει επανειλημμένα την ενίσχυση της Frontex σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με μερική, ωστόσο, ανταπόκριση.

 


σχετικα αρθρα