ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο κενό και πάλι οι τηλεοπτικές άδειες

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 1 Φεβρουαρίου 2016, 19:57 / Ανανεώθηκε 1 Φεβρουαρίου 2016, 19:36
Στο κενό και πάλι οι τηλεοπτικές άδειες
Facebook Twitter Whatsapp

Χωρίς να βρεθεί και πάλι η χρυσή τομή μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ που θα άναβε το πράσινο φως για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς έληξε με 12 υπέρ, 7 κατά και 2 απουσίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χωρίς να βρεθεί και πάλι η χρυσή τομή μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων που είχε ως αντικείμενο τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ που θα άναβε το πράσινο φως για τις τηλεοπτικές άδειες.

Για ακόμα μια φορά τα κόμματα, έμειναν περιχαρακωμένα στις γραμμές τους και δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν πάνω σε μια κοινή γραμμή για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Από τη μία η πλειοψηφία, επέμεινε στη θέση πως η Βουλή (με απλή όμως πλειοψηφία) θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει τον αριθμό των αδειών, πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι σε αυτή που θέλει την εν λόγω αρμοδιότητα να περνά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ήταν η όποια σκέψη για επίτευξη της αυξημένης πλειοψηφίας των 4/5 της Διάσκεψης, να φαντάζει μόνο ως κακόγουστη φάρσα. Και όλα αυτά παρά το γεγονός πως στο σύνολό τους τα κόμματα δήλωσαν πως επιθυμούν να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναγνώρισε πως η νέα τεχνολογική εποχή δίνει τη δυνατότητα διαμόρφωσης άπειρων τηλεοπτικών συχνοτήτων. Ωστόσο, όπως είπε, αυτή η δυνατότητα δεν εξασφαλίζει πως το νέο αυτό περιβάλλον θα μπορεί να είναι βιώσιμο με την ύπαρξη και λειτουργία πολλών ενημερωτικών καναλιών, πανελλαδικής εμβέλειας. «Κάποιες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να τη διακόψουν ως διαδικασία και το έχουν καταφέρει επί 3,5 μήνες! Και γω δεν έκανα σωστά που πειθάρχησα στην αναμονή εκλογής αρχηγού στη ΝΔ», δήλωσε.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ, επανέφερε το ζήτημα της αλληλογραφίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη κυβέρνηση και αναφέρθηκε εκτενώς σε τρεις ευρωπαϊκές οδηγίες που σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αντίθετες προς τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. «Τι θα πείραζε αν αυτή η αρμοδιότητα αντί να περνά από τον κ. Παππά στη Βουλή, πήγαινε στο ΕΣΡ;Γιατί επιμένετε;», αναρωτήθηκε και έθεσε θέμα ενδιαφέροντος τούρκου επιχειρηματία για αγορά τηλεοπτικής συχνότητας στην χώρα μας.

«Μπορούμε να δώσουμε εκατοντάδες παραδείγματα που καναλάρχες και επιχειρηματίες αποφάσιζαν ακόμα και τη σύνθεση κοινοβουλίου», είπε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλος, εξαπολύοντας επίθεση κατά της διαπλοκής.

Από την πλευρά της Ε.Κ. ο κ. Γεωργιάδης, σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος να περιορίζεται ο αριθμός των αδειών, προτείνοντας αυστηρή ρύθμιση χρεών. « Είναι ηθικό ζήτημα στον τρόπο που επιχειρείται να κλείσουν τα κανάλια», είπε και επανέφερε το ζήτημα του τούρκου επιχειρηματία και την πρόθεσή του να αγοράσει συχνότητα. «Δεν υπάρχει καμία δέσμευση προς οποιονδήποτε», απάντησε ο κ. Βούτσης.

Τελικά η πρόταση του κ. Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ έλαβε 12 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), 7 βουλευτές καταψήφισαν ενώ δύο (ΚΚΕ και ΧΑ) δήλωσαν παρών. Αξίζει να σημειωθεί πως από τη διαδικασία απουσίαζε για ακόμα μια φορά ο τέως αρχηγός της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

 

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr