current views are: 5

11 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση13:59

Τετ α τετ Τσίπρα – Μώραλη για προσφυγικό και λιμάνι

Τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη υποδέχθηκε σήμερα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συζητήσουν για την διαχείριση των προσφυγικών ροών αλλά και ζητήματα του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής.

Δημοσίευση 13:59’

Τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη υποδέχθηκε σήμερα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συζητήσουν για την διαχείριση των προσφυγικών ροών αλλά και ζητήματα του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής.

Τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη υποδέχθηκε σήμερα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συζητήσουν για την διαχείριση των προσφυγικών ροών αλλά και ζητήματα του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής.

Το λιμάνι είναι και εμπορική «καρδιά» και πρέπει γίνει μια πόλη που θα είναι πρότυπο και για τους ανθρώπους που ζουν εκεί, είπε ο πρωθυπουργός κατά τη σύντομη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες. Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να απελευθερώσει τα Λιπάσματα της Δραπετσώνας για να αποκτήσει πρόσβαση στη θάλασσα η περιοχή. Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε την πεποίθηση του ότι με τη νέα συμφωνία που επιδιώχθηκε, την αναβαθμισμένη προσφορά, 350 εκ είναι δέσμευση για επενδύσεις στο λιμάνι και ότι «βεβαίως μέσα από την ανάπτυξη και της κρουαζιέρας μπορεί να έχει και πολύ σημαντικά οφέλη ο δήμος του Πειραι».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ καλή τη στάση που κράτησε ο Δήμος, «διότι είναι ένα θέμα που μας υπερβαίνει κι αν ο καθένας το αντιμετωπίζει με τη λογική να φύγουν από την αυλή μου κι ας πάνε όπου άλλου, δεν βγάζεις άκρη έτσι». «Συμφωνώ απόλυτα», είπε ο κ. Μώραλης, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «πρέπει να μοιράσουμε τα βάρη και να μην ξεχνάμε ότι η καταγωγή των περισσότερων εξ ημών είναι προσφυγική, έχουμε ρίζες και έχουμε και βιώματα ως Έλληνες».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μώραλης είπε ότι δήλωσε στον πρωθυπουργό ότι και ο Πειραιάς και οι όμοροι δήμοι της αντιπεριφέρειας Πειραιά «είμαστε κοντά και αρωγοί στο προσφυγικό που είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και ελληνικό και πρέπει όλοι να συνδράμουμε στον βαθμό που μας αναλογεί, γι’ αυτό τοποθετηθήκαμε θετικά και θα βοηθήσουμε και στη δημιουργία στο Σχιστό, αλλά και στη χρήση του λιμανιού, που ούτως ή άλλως γίνεται όλο αυτό διάστημα, για την άφιξη των προσφύγων και μεταναστών».

«Άρα πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε και ανέφερε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό πως, «θα πρέπει, αν έχουμε κακή εξέλιξη στο θέμα των βόρειων συνόρων μας, να χρησιμοποιηθούν και τα άλλα λιμάνια της χώρας, φυσικά και ο Πειραιάς, ως υποδοχείς προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην μπλοκάρει και ο Πειραιάς και το Λεκανοπέδιο». «Και νομίζω είναι κάτι που το άκουσε με θετική διάθεση», συμπλήρωσε. Στο ερώτημα εάν του ζητήθηκε ακόμα μεγαλύτερη συνδρομή στην περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα, ο δήμαρχος είπε: «Όχι, δεν ζητήθηκε κάτι παραπάνω από τον πρωθυπουργό».

Ο δήμαρχος είπε ότι ο Πειραιάς μπορεί να παίξει ρόλο βασικού άξονα ανάπτυξης όχι μόνο για την περιοχή αλλά για τη χώρα με βάση τη λειτουργία του λιμανιού, τον τουρισμό, τον πολιτισμό του, και τόνισε πως από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του είπε ότι «πιστεύει στον Πειραιά, ότι θέλει να βοηθήσει την πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και θα σταθεί κοντά μας στις διάφορες προσπάθειες που κάνουμε ως Δήμος και ως περιφέρεια».

Παίρνοντας τον λόγο, ο δήμαρχος ανέφερε ότι ο Πειραιάς ως πόλη και ως ευρύτερη περιοχή έχει τη δυνατότητα να παίξει ρόλο αναπτυξιακού ισχυρού άξονα για τη χώρα γενικότερα και με το λιμάνι και με τον τουρισμό και με μια σειρά άλλων δομών που δημιουργούνται στον Πειραιά. Σημείωσε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να υπάρξει μια ανάπτυξη που θα συμβάλει και στην κατεύθυνση της ανακούφισης των Πειραιωτών που ταλαιπωρούνται πολύ με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.

Ακόμα, στις δηλώσεις του, ο κ. Μώραλης είπε ότι συζήτησαν και για την εξέλιξη και την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και ότι «παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις ο πρωθυπουργός έχει την άποψη ότι μπορεί να δημιουργηθούν ωφελήματα για την πόλη, κάτι που είναι και δική μου άποψη, ανεξάρτητα της διαφορετικής άποψης για τον τρόπο της ιδιωτικοποίησης» Είπε ακόμα ότι συζήτησαν για τον τουρισμό και την κρουαζιέρα και μια σειρά άλλων θέματων που απασχολούν την πόλη του Πειραιά.


σχετικα αρθρα