current views are: 7

11 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση16:09

«Τρέχουν» την αξιολόγηση Αθήνα και θεσμοί – Τι συζήτησαν Τσακαλώτος με Τόμσεν

Κρίσιμες επαφές με τον Πιέρ Μοσκοβισί αλλά και με τον Πολ Τόμσεν είχε σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ η Αθήνα «καίγεται» να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα η πρώτη αξιολόγηση.

Δημοσίευση 16:09’

Κρίσιμες επαφές με τον Πιέρ Μοσκοβισί αλλά και με τον Πολ Τόμσεν είχε σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ η Αθήνα «καίγεται» να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα η πρώτη αξιολόγηση.

Κρίσιμες επαφές είχε σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ η Αθήνα «καίγεται» να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα η πρώτη αξιολόγηση, κάτι το οποίο εξάλλου θα συζητηθεί στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο είχε συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί αλλά και με τον «σκληρό» του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν, και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε  εποικοδομητικό κλίμα και το πιο σημαντικό: υπήρξε σαφής συνεκτίμηση της ανάγκης να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση.

Για εποικοδομητικό διάλογο μίλησε εξάλλου και ο ίδιος ο Μοσκοβισί, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευκ. Τσακαλώτο  εκτίμησε ότι οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα είναι πιθανό να γίνει και μέσα στις επόμενες ημέρες εφόσον συνεχιστεί η πρόοδος στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα δημοσιονομικά.

Όπως είπε «οι εργασίες προχωράνε καλά. Ο διάλογος είναι εποικοδομητικός», συμπληρώνοντας πως η δουλειά σε «τεχνικό επίπεδο» συνεχίζεται και ότι η διατήρηση αυτού του ρυθμού θα επιτρέψει και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι «συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα προχωράει».

Αισιόδοξος για την  πορεία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους του προγράμματος, σε μία σαφή αιχμή για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο οι δηλώσεις των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος. Ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ Πίτερ Κάζιμιρ διαπίστωσε πρόοδο, γράφοντας χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter:

Υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες, ωστόσο πρέπει να προχωρήσουμε πιο κοντά στην ολοκλήρωση των ανοιχτών θεμάτων. Για παράδειγμα, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Αντίστοιχα, ο ΥΠΟΙΚ της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ επεσήμανε ότι «ανακτήθηκε η εμπιστοσύνη». «Από το περασμένο Καλοκαίρι έχει σημειωθεί πρόοδος και έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη» δήλωσε ενδεικτικά.

Αναφερθείς στην πρώτη αξιολόγηση, σχολίασε ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά», αν και «βρισκόμαστε εντός του χρονικού πλαισίου».

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ελπίζω πως θα λάβουμε το πράσινο φως από τους Θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση. Δεν θα γίνει αύριο αυτό ούτε την επόμενη εβδομάδα αλλά σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες» κατέληξε σχετικά.


σχετικα αρθρα