ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πριν από το Πάσχα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Ντάισελμπλουμ: Τρία «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 11 Φεβρουαρίου 2016, 20:10 / Ανανεώθηκε 12 Φεβρουαρίου 2016, 01:13
Πριν από το Πάσχα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Ντάισελμπλουμ: Τρία «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση
Facebook Twitter Whatsapp

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup όπου εξετάστηκε το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα η πορεία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Για πρόοδο σε αρκετά σημεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση του οργάνου, ενώ έστειλε μήνυμα στην Πορτογαλία για πρόσθετα μέτρα για το 2016. Πριν από το Πάσχα, τοποθέτησε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ως προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι υπάρχει καλή συνεργασία, «υπάρχει πρόοδος σε αρκετά σημεία, αλλά χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση σε άλλα μέτωπα», είπε και προσδιόρισε τα βασικά σημεία που πρέπει να κλείσουν ώστε να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο:

  • Το ασφαλιστικό
  • Το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας
  • Και τα δημοσιονομικά μέτρα για τα επόμενα χρόνια.

Κατά τα άλλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι «παραμένουν οι κίνδυνοι μη συμμόρφωσης της Πορτογαλίας με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε τη Λισαβόνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και σημείωσε ότι ενδεχομένως να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να είναι ο προϋπολογισμός του 2016 συμβατός με το Σύμφωνο. 

Μοσκοβίσι: Πολύ δύσκολες οι μεταρρυθμίσεις - Πίεση στην Πορτογαλία

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι γίνεται εντατική δουλειά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε να βρεθεί ο κοινός τόπος και να γυρίσει το κουαρτέτο των δανειστών το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα

Ο κ. Μοσκοβισί, αναγνώρισε πως οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ελλάδα, ειδικά το ασφαλιστικό, είναι πάρα πολύ δύσκολες, αλλά όπως είπε είναι αναγκαίες. «Αλλά δεν γίνονται ευκολότερα τα πράγματα όταν υπάρχουν κατηγορίες», συνέχισε ο κ. Μοσκοβίσι, και καλωσόρισε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν ώστε οι διαπραγματεύσεις να λήξουν με ομαλό  τρόπο. 

Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή συζητείται το δημοσιονομικό κενό. Χρειαζόμαστε στοιχεία για αυτό και το πώς θα καλυφθεί, είπε ο κ. Μοσκοβίσισι. Τα τεχνικά κλιμάκια εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και όταν έχουμε τα στοιχεία θα επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα.

Διευκρίνισε παράλληλα, πως κατά την πρώτη επίσκεψη του κουαρτέτου δεν υπήρξε κλίμα σύγκρουσης. Οι διαπραγματεύσεις ήταν όσο ικανοποιητικές γίνεται (as satisfactory as possible). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τοποθέτησε τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν το Πάσχα. «Πιστεύουμε πως είναι απολύτως εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το Πάσχα, των Καθολικών», είπε χαρακτηριστικά. 

Ως προς την Πορτογαλία, ο Επίτροπος ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση της χώρας συμφώνησε ότι θα προετοιμάσει νέα μέτρα που μπορεί να χρειαστούν. «Θα κάνει [η κυβέρνηση] ό,τι χρειαστεί για να είναι συνεπής με τον Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Η Πορτογαλία θα πρέπει να καθησυχάσει τους επενδυτές, και τις αγορές. 

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ σημείωσε και αυτός την καλή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η βελτίωση αναγνωρίζεται πλέον και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ως προς το θέμα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα της επάρκειας των κρατικών εσόδων ο Ρέγκλιγκ εμφανίστηκε σε γενικές γραμμές καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr