ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος για αγρότες: Η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι σύμβολο Δημοκρατίας

Δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2016, 15:31 / Ανανεώθηκε 12 Φεβρουαρίου 2016, 16:40
Κατρούγκαλος για αγρότες: Η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι σύμβολο Δημοκρατίας
Facebook Twitter Whatsapp
Αιχμές για την στάση των αγροτών και τα πρωινά επεισόδια σε Χαϊδάρι και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άφησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αιχμές για την στάση των αγροτών και τα πρωινά επεισόδια σε Χαϊδάρι και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άφησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος. «Η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι σύμβολο Δημοκρατίας. Είναι σύμβολο μικροπολιτικής», ανέφερε. 
 
Ο υπουργός κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου, υπογράμμισε πως σκηνές όπως αυτές το πρωί, με την επιχείρηση εισβολής μαγκουροφόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αμαυρώνουν τους αγώνες των αγροτών, και προσέθεσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τους αγρότες που είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν σε διάλογο για τις βέλτιστες λύσεις.
 
Την ίδια στιγμή εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση τονίζοντας: ''Εσείς διαλύσατε τον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα θεσμούς που θα μπορούσαν να είναι πρωταγωνιστές της κοινωνικής οικονομίας όπως οι αγροτικοι συνεταιρισμοί τους καταντήσατε συνώνυμα της λαμογιάς και του πλουτισμού ημετέρων. Τώρα μας εγκαλείτε γιατί δεν μπορούμε να τα μαζέψουμε''. 
 
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο:

Καλέσαμε όλους σε ανοιχτή συζήτηση και διάλογο. Προϋπόθεση για τον διάλογο είναι έρθουν. Έχουμε πάρει αιτήματα από συγκεκριμένα μπλόκα και θα τα συζητήσουμε. Προϋπόθεση του διαλόγου όμως είναι να καθίσουν οι δύο πλευρές γύρω από ένα τραπέζι. Είμαι βέβαιος ότι οι αγρότες θα έρθουν.

Γιατί οι αγρότες δεν είναι οι μαγκουροφόροι που επιχείρησαν να εισβάλουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι σύμβολο Δημοκρατίας.

Είναι σύμβολο μικροπολιτικής. Και αυτοί αμαυρώνουν τους αγώνες των αγροτών. Εμείς με όλους τους αγρότες που είναι διατεθειμένοι, με αυτούς θα συζητήσουμε, διότι αυτοί είναι η ελπίδα για την ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα που είναι η επίσης ελπίδα για την ανάταξη της οικονομίας μας.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός αναφέρθηκε εμμέσως και στην πρόταση Τόμσεν για περικοπές συντάξεων αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα «έχει καταθέσει την δική της πρόταση πoυ έγινε δεκτή από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Αναφερόμενος ειδικά στο ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών ο Γ. Κατρούγκαλος αναρωτήθηκε:

Είναι βιώσιμη η κατάσταση για αγρότες; Ο ΟΓΑ εισπράττει 3,3, δις ευρώ από κράτος και 390 εκατ. ευρώ από αγρότες. Το 97% της χρηματοδότησης ήταν από το κράτος και τι εισέπραττε ο αγρότης; Τον είχατε δεύτερης κατηγορίας».

Ακόμη ο υπουργός Εργασίας έδωσε στοιχεία για την ασφαλιστική κατάσταση των αγροτών
στην κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία – δηλαδή εισόδημα ανειδίκευτου εργάτη – που είναι το 88% των αγροτών, στο τέλος της μεταβατικής περιόδου η επιβάρυνση θα είναι 93 ευρώ το μήνα και θα πάρει σύνταξη 384 ευρώ και ότι επιπλέον αντιστοιχεί στο αναλογικό κομμάτι.
το 55% των αγροτών είναι στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και πληρώνουν 954 ευρώ το χρόνο πληρώνουν. 

Το 2017 θα είναι 150 ευρώ παραπάνω το χρόνο. Και σε αντάλλαγμα θα πάρουν εθνική σύνταξη.