ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι λόγοι που οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές φλερτάρουν με τον Τσίπρα

του Αντώνη Γκιόκα - Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2016, 14:21 / Ανανεώθηκε 27 Φεβρουαρίου 2016, 14:23
Οι λόγοι που οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές φλερτάρουν με τον Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Το πολιτικό φαινόμενο της κατάληψης του εκλογικού χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας από ένα μικρό κόμμα με ρίζες στην Ανανεωτική Αριστερά, ότι δηλαδή συνέβη στην Ελλάδα με την εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ και την καταπόντιση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι συνηθισμένο στα ευρωπαϊκά πολιτικά χρονικά. Συνήθως γινότανε το αντίθετο.

 

Το πολιτικό φαινόμενο της κατάληψης του εκλογικού χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας από ένα μικρό κόμμα με ρίζες στην Ανανεωτική Αριστερά, ότι δηλαδή συνέβη στην Ελλάδα με την εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ και την καταπόντιση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι συνηθισμένο στα ευρωπαϊκά πολιτικά χρονικά. Συνήθως γινότανε το αντίθετο.

Το μόνο αντίστοιχο παράδειγμα που θυμούνται αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, είναι το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο όμως είχε μεγάλη παράδοση στην γειτονική χώρα, ενώ είχε αφήσει στην άκρη από την δεκαετία του ´50 κιόλας τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά, όντας ένα κόμμα πλήρως ενταγμένο στο αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που ο Ιταλός Πρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, βλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ και στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα έναν νέο σύμμαχο.

Οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές έχουν αρχίσει να πυκνώνουν από την εποχή που ήταν υποψήφιος για την θέση του Προέδρου της Κομισιόν. Οι σχεδόν ταυτισμένοι με την Ευρωπαϊκή Δεξιά, Σοσιαλιστές, έβλεπαν με ενδιαφέρον τον νεαρό που  κήρυξε ανένδοτο αγώνα κατά της λιτότητας. Και ο ίδιος ο Τσίπρας δεν έχανε την ευκαιρία να υπενθυμίζει πως οι Σοσιαλιστές είναι απαραίτητοι σύμμαχοι στην προσπάθεια αντίστασης στον φιλελεύθερο.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση στην Ελλάδα, ευτύχισε να βρει Σοσιαλιστές ηγέτες στα τιμόνια δύο από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, την Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίοι προσπαθούσαν να αντισταθούν -στα πλαίσια του δυνατού- την Γερμανική ηγεμονία στην Γηραιά Ήπειρο. Και όλοι από το Μαξίμου συμφωνούν, πως αν δεν υπήρχαν κατά την περσινή διαπραγμάτευση ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ίσως να ήταν αρκετά δυσκολότερη.

Η σχέση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τους δύο ηγέτες έγινε στενότερη, ενώ την ίδια στιγμή, η Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο γινότανε όλο και πιο φιλική προς την Ελλάδα. Με εξαίρεση το συγκυβερνών στην Γερμανία, Σοσιαλιστικό Κόμμα, τα άλλα μεγάλα Ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά Κόμματα προσπαθούσαν να βοηθήσουν να χαλαρώσει η πίεση που υφίστατο η χώρα τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, όσο και στο προσφυγικό. Όλο αυτό το διάστημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Τζιάνι Πιτέλα, έστρωναν το χαλί για να προχωρήσει η συμμαχία ανάμεσα σε Σοσιαλιστές, Αριστερούς και Πράσινους.

Παράλληλα, ο Τσίπρας, στις πρόσφατες εκλογές σε Ισπανία και Πορτογαλία, παρακίνησε τα Αριστερά κόμματα να σχηματίσουν κυβερνήσεις με τους Σοσιαλιστές, γεγονός που έγινε πράξη στην Πορτογαλία. Οι σχέσεις της ελληνικής με την πορτογαλική κυβέρνηση, είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικές.

Με την υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ και τον κατακερματισμό που έχει υποστεί ο συγκεκριμένος χώρος, σε συνδυασμό με την εκδίωξη από τον ΣΥΡΙΖΑ των λεγόμενων "ακραίων", οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν οργανική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που καταμαρτυρά και η πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ προς τον Αλέξη Τσίπρα για να συμμετέχει στην διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων στις 12 Μαρτίου. Πάντως, από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει θέμα σύμπλευσης με τους Σοσιαλιστές, παρά μόνο ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας για την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Η στάση των νοτιοευρωπαΐων Σοσιαλιστών, έχει ενοχλήσει παρά πολύ το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρόεδρος του Φώφη Γεννηματά, κινείται παρασκηνιακά όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να σταματήσει αυτό το φλερτ που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να θέσει το θέμα στο SPD κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στην Γερμανία πριν λίγους μήνες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr